De tips van Johny: Budget opstellen? Vele kleintjes maken groot

Een renovatieproject vraagt tijd, maar ook geld. Voor je met je verbouwing start, heb je meestal wel een idee van het budget dat je gaat of kan spenderen. Je vraagt offertes op en vergelijkt, en kan zo de rekensom maken. Veel verbouwers houden ook een kleine buffer achter de hand voor onvoorziene kosten. Toch houden mensen vaak geen rekening met een heel aantal ‘kleinere’ kostenposten. Tel die allemaal samen en ze wegen algauw zwaar door op je budget. Verlies deze dus zeker niet uit het oog!

Werfvoorbereiding en afbraakwerken

Om je bouwafval tijdens de afbraakwerken af te voeren, zal je een of meerdere containers moeten laten aanrukken. Voor een gemengde container tel je al snel zo’n 600 euro neer. Vul je er twee of drie, dan tikt dat rap aan. Om die container te kunnen plaatsen, zal je ook een deel van de openbare weg moeten afzetten. In veel gemeentes betaal je daar een bepaalde som voor. Hetzelfde geldt wanneer je een kleine kraan moet laten komen of een stelling op het voetpad wil plaatsen.

Strip je de woning volledig? Dan zal je een werfkast en een wateraansluiting moeten voorzien. Hiervoor sluit je geen specifiek contract af met een vast of variabel tarief, maar betaal je wat je afneemt. Iets om zeker rekening mee te houden wanneer je een deel van de werf (elektrisch) wil verwarmen of verlichten.

Het is ook aangeraden om je werf af te sluiten, voor de veiligheid, maar ook om je te beschermen tegen diefstal of vandalisme. Gebruik je hiervoor bouwhekken, dan moet je de huurprijs bij je budget tellen.

Werk je met aannemers, dan ben je ook verplicht een werftoilet te voorzien.

Algemene aannemer

Werk je met een algemene aannemer, dan zal die bovenstaande voorzieningen meestal voor zijn rekening nemen, en zullen deze kosten in de offerte verrekend zijn. Werk je met aparte aannemers, dan is de kans groot dat je veel zelf in orde zal moeten brengen.

Opgelet! Als er meer dan twee aannemers werken uitvoeren op de werf, moet je een veiligheidscoördinator aanstellen. Ook daarvoor betaal je enkele honderden euro’s.

Ga je zelf aan de slag? Dan is de kans groot dat je professioneel materiaal zal moeten kopen of huren.

Extra tip

Met de huidige stijgingen van materiaalprijzen is de kans groot dat de aannemer deze aan jou doorrekent. Bekijk in de offertes die je opvraagt of er een prijsherzieningsclausule in staat.

Asbest

In veel oude woningen is asbest nog aanwezig, vaak onder de vorm van leien, golfplaten, afvoerpijpen, rond oude leidingen… Asbest is kankerverwekkend en moet dus absoluut verwijderd worden. Stoot je tijdens de werken op asbesthoudende materialen, moet je ze laten onderzoeken en professioneel verwijderen. Tijdens deze periode ligt je werf stil. Ook dat kan financiële gevolgen hebben.

Ga je een woning bezoeken die je wil kopen en renoveren, wees dan alert voor deze materialen.

Bodemonderzoek

Wanneer je een woning koopt, dan krijg je daar automatisch een bodemattest bij. Dat attest bevat relevante gegevens over de bodemkwaliteit. Dit is weliswaar enkel het geval voor gronden die zijn opgenomen in het grondeninformatieregister (GIR). Is dat niet het geval voor jouw perceel, dan krijg je een blanco attest.

Het is niet zo dat enkel vervuilde gronden zijn opgenomen in het GIR. Net als percelen met een blanco attest bij regel niet vervuild zijn. Het blijft dus uitkijken. Zeker wanneer de woning verwarmd werd met een stookolieketel en de tank zich onder de grond bevindt. Of wanneer je grond zich in de buurt van industrie bevindt.

Om zeker te zijn, zal je een bodemonderzoek moeten laten uitvoeren. Is de grond vervuild, moet je hem laten saneren. En dat zijn kostelijke procedures. Gelukkig is er voor een aantal zaken financiële ondersteuning voorzien. Zo kan je voor een lekkende stookolietank, bijvoorbeeld, een beroep doen op het stookoliefonds Promaz.

Na de werken

Tijdens en vooral na de werken moeten nog een aantal ‘formaliteiten’ in orde worden gebracht. Denk maar aan de aansluiting op de riolering, de keuring van de elektriciteitsinstallatie, de opmaak van het EPB (verplicht wanneer je een omgevingsvergunning nodig hebt voor je project)… Het gaat weliswaar nooit om grote bedragen, maar je houdt er best rekening mee.

Extra tip

Ben je niet verplicht om een architect onder de arm te nemen en wil je de werken grotendeels zelf uitvoeren of coördineren, maar ontbreekt je de kennis? Laat je dan begeleiden door een architect of een zelfstandige werfleider. Je zal ze uiteraard moeten betalen voor hun diensten, maar ze kunnen je helpen om op het einde van de rit tijd en geld te besparen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Moderne woning te Zonhoven
Moderne woning te Zonhoven

Prachtige nieuwbouwwoning te Zonhoven. De woning is uitstekend uitgerust en voorzien van alle comfort. Deze woning wordt volledig sleutel-op-de-deur...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken