Steek je zelf de handen uit de mouwen? Zorg dan dat je goed verzekerd bent

Als je bij de bouw of renovatie van je woning een beroep doet op een aannemer, moet die zijn tienjarige aansprakelijkheid binnen bepaalde grenzen verzekeren. Ga je zelf aan de slag, dan ben je niet verplicht een bepaalde verzekering af te sluiten. Het is echter wel aangeraden dit te doen. Zo ben je toch ingedekt tegen heel wat risico’s. Dit zijn je opties.

ABR-verzekering

In eerste instantie kan je een zogenaamde ABR-verzekering (Alle Bouwplaatsrisico’s) proberen aan te gaan. Deze verzekering dekt een hele reeks risico’s die kunnen optreden tijdens de werken. Denk bijvoorbeeld aan schade door diefstal van bouwmaterialen op de werf, schade aan de woning van de buren enzovoort.

Weet wel dat de ene polis de andere niet is en dat de dekking kan verschillen. Ook de franchise (het deel van de kosten dat je zelf nog zal moeten betalen) die van toepassing is bij een schadegeval is niet bij alle polissen dezelfde.

Als zelfbouwer is het echter niet altijd eenvoudig om zo’n polis af te sluiten. De verzekeringsmaatschappij zou kunnen weigeren omdat ze niet weet of je wel over voldoende kennis en ervaring beschikt om de werken uit te voeren.

Ongevallenverzekering

Een ongeval op een werf is snel gebeurd. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand op een werf zich verbrandt, van een ladder valt… Wanneer vrienden of familie je komen helpen op de werf en zij zijn het slachtoffer van een ongeval, zouden ze jou daarvoor aansprakelijk kunnen stellen en een schadevergoeding eisen. Naargelang de ernst van het letsel, kan dat bedrag serieus oplopen.

Je sluit daarom best een ongevallenverzekering af die tussenkomt bij ongevallen op de werf. Je kan je ook zelf laten verzekeren, waarbij jij dan een vergoeding ontvangt als je zelf het slachtoffer wordt van een ongeval op de werf.

Ook hier is het belangrijk de polisvoorwaarden en dekking te bekijken. Zorg daarbij voor een zo ruim mogelijke dekking.

Woningverzekering

De meeste eigenaars sluiten een woningverzekering (brandverzekering) af. Doe dit vanaf het moment dat je de sleutels in ontvangst neemt, ook al neem je niet onmiddellijk je intrek in de woning. Deze verzekering komt namelijk ook tussen bij bepaalde schadegevallen aan je woning tijdens de verbouwing.

Niet alles valt hieronder, zoals waterschade of schade die veroorzaakt werd door de werken die je uitvoerde. Al laten sommige maatschappijen toe je polis uit te breiden met extra dekkingen voor bouwgerelateerde schadegevallen. Vergelijk dus goed en vraag naar de opties.

Familiale verzekering

Veroorzaak je tijdens de werken schade aan anderen – als je met een ladder of kruiwagen iemands voertuig beschadigd bijvoorbeeld – dan kan je familiale verzekering tussenkomen. Weet dat bepaalde schade aan derden uitgesloten kan zijn. Informeer ook hier bij je makelaar hoever de dekking gaat en of je die niet kan uitbreiden.

Rechtsbijstandsverzekering

Tijdens een (ver)bouwproject kan het wel eens tot discussie komen met je architect, aannemer, leverancier van bouwmaterialen… Als dat uiteindelijk tot een procedure leidt, kan dat je heel wat geld kosten. Door een rechtsbijstandsverzekering te nemen kan je die kosten vermijden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden
Breng je ontwerp tot leven en visualiseer je project met de textuurgenerator van Vandersanden

Op zoek naar de ideale steen voor je gevel of oprit? Met de textuurgenerator van Vandersanden kan je eenvoudig realistische texturen maken voor een...

Lees meer
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat
Klassieke villa in houtskelet, Brasschaat

De houtskeletbouw woning beschikt over 4 slaapkamers, 2 badkamers en een zolderkamer. De kwalitatieve woning voldoet aan de laatste energie- en...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken