De tips van Johny: Comfort primeert in de slaapkamer

De slaapkamer is misschien wel de meest intieme en persoonlijke ruimte in huis. Een slaapkamer dient om tot rust te komen, maar die invulling verschilt voor iedereen. Voor de ene volstaat een goed bed, terwijl de andere aandacht schenkt aan een knusse omgeving met extra accessoires en decoratie, bijzonder behang, een zithoekje… Ongeacht je behoefte of stijl, zorg er in ieder geval voor dat comfort primeert in je slaapkamer. Je slaapkamer comfortabel inrichten wordt kinderspel met deze tips.

Anticipeer

Denk eens na hoeveel schakelaars en stopcontacten je slaapkamer nu telt, en hoeveel elektrische apparaten. Het antwoord op het eerste deel van de vraag is waarschijnlijk een schakelaar aan de deur en één hoogstens twee stopcontacten. Het antwoord op deel twee is een veelvoud daarvan. Nachtlampjes, wekkerradio, gsm-lader, televisie… Renoveer je je slaapkamer, hou hier dan alvast rekening mee.

  • Voorzie voldoende stopcontacten en dat op de juiste plek. Denk dus op voorhand goed na waar je bed zal komen te staan.
  • Plaats aan weerskanten van het bed ook een schakelaar die het centrale lichtpunt bedient. Zo hoef je je bed niet uit.
  • Laat eventueel al een aansluiting voorzien voor een televisietoestel. Het kost je niets extra en je zal achteraf niet moeten gaan boren of slijpen.

Verlucht en ventileer

Het is belangrijk dat je je slaapkamer goed verlucht. Tijdens het slapen produceren we immers veel vocht en ’s ochtends ligt de CO2-concentratie een stuk hoger. Zeker wanneer je met de ramen dicht slaapt. Om problemen te vermijden, zet je de ramen overdag best even wagenwijd open. Twee keer 10 à 15 minuten volstaat. In de winter verlies je op die manier bovendien minder warmte dan wanneer je je ramen langere tijd op kiepstand laat staan.

Vervang je de ramen in de slaapkamer, zorg er dan voor dat minstens één vleugel open kan – dat vergemakkelijkt ook het onderhoud – en dat ze al voorzien zijn van roosters. Ook al ben je niet direct van plan een ventilatiesysteem te installeren.

Extra tip

Als je een ventilatiesysteem laat plaatsen, wordt de slaapkamer beschouwd als een ‘droge’ ruime, waar verse lucht de woning binnenkomt (via roosters of mechanisch). Om het echt comfortabel te houden, kan je overwegen om ook extractie te voorzien in de slaapkamer. Zo zal de vervuilde lucht ter plekke worden afgevoerd.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.

Een rookmelder (ook wel brandalarm genoemd) helpt bij het zo snel mogelijk detecteren van rook. Het installeren hiervan is dan ook sinds 1 januari 2020...

Lees meer
Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem D?
Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem D?

Een ventilatiesysteem D is een type mechanische ventilatie dat zorgt voor een constante en gecontroleerde luchtstroom in een gebouw. Dit type systeem heeft ...

Lees meer
Residentie Asterias brengt frisse zeelucht naar binnen dankzij hoogwaardige ventilatie
Residentie Asterias brengt frisse zeelucht naar binnen dankzij hoogwaardige ventilatie

Zoals elke kustgemeente in België wordt ook De Panne geconfronteerd met een dualiteit tussen een aangename plaats om te vertoeven voor haar inwoners en het ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken