Zonnepanelen kopen of huren?

Wie uit financiële of duurzaamheidsoverwegingen in zonnepanelen investeert, moet daar al snel meerdere duizenden euro’s voor neertellen. Hier en daar duiken er ook huurformules op als alternatief. Maar is zonnepanelen huren wel interessant?

Zonnepanelen huren

Zonnepanelen huren is bij onze noorderburen al vrij goed ingeburgerd, maar in ons land nog niet. Belgische woningeigenaars kiezen nu eenmaal liever voor de traditionele aankoop van zo’n installatie. Daar zijn verschillende redenen voor. Enerzijds is er in België een gebrek aan firma’s die zulke huurformules aanbieden. Anderzijds zijn de kosten van zo’n installatie relatief beperkt in verhouding tot de totaalprijs van een woning. Bovendien blijven de rentetarieven voor een lening nog steeds vrij laag.

En dan is er nog het beperkende wettelijke kader, dat in België minder goed op de verhuur van zonnepanelen is afgestemd dan in Nederland. In ons Burgerlijk Wetboek is er namelijk sprake van het zogeheten ‘recht van natrekking’. Daardoor wordt de eigenaar van een woning ook meteen eigenaar van alles wat er aan het gebouw vasthangt, wat de verhuur van zonnepanelen bemoeilijkt. Al kan je dat probleem wel opvangen door onderling een zogenaamd opstalrecht af te spreken.

Ontzorgen

Belgische huurformules voor zonnepanelen zijn schaars, maar wij vonden er eentje bij het Kempense ingenieursbureau Futech. Die garandeert een volledige ontzorging voor, tijdens en na de plaatsing. De techniekers zorgen immers voor de gratis installatie, maar ook voor het periodieke onderhoud. Futech staat eveneens in voor de garantie van de fotovoltaïsche panelen en de omvormer.

De energie die je panelen opwekken, kan je vanaf dag één gratis gebruiken. Als woningeigenaar betaal je alleen een vaste maandelijkse bijdrage gedurende de contractduur van twintig jaar. Dat bedrag is afhankelijk van de specifieke installatie en blijft tijdens de volledige huurperiode ongewijzigd. Bij de opstart betaal je een kleine waarborg, waarvan je elk jaar 5 procent terugkrijgt. Na twintig jaar is de installatie helemaal van jou, al kan je ze eventueel ook al vervroegd overkopen.

De juiste prikkels voor een circulaire economie?

Bij een huurformule blijft de goede werking van de zonnepanelen een zorg voor de dienstverlener. Dit prikkelt hen om te kiezen voor een kwaliteitsvolle en goed onderhouden installatie met een lange levensduur. Futech stapte daarom ook in het CIRCUSOL-project, dat circulaire bedrijfsmodellen voor zonne-energie onderzoekt in samenwerking met 15 partners in 7 Europese lidstaten.

VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, is initiatiefnemer en trekker van dit onderzoeksconsortium. Tom Rommens, coördinator van het CIRCUSOL-project, legt de vinger op de wonde: “Zonnepanelen zullen in het komende decennium voor een nieuwe afvalstroom zorgen. We moeten daarom niet alleen zoeken naar efficiënte recyclage-oplossingen, maar ook naar modellen die hergebruik en een langere levensduur kunnen ondersteunen.”

Ook in de doe-het-zelfzaak

Je kan ook bij doe-het-zelfketen Brico voor zonnepanelen terecht. In samenwerking met de West-Vlaamse installateur Earth biedt het bedrijf de Brico Solar-formule aan, waarin zowel een aankoop- als huuroptie is voorzien.

Op de website kan je alvast een vergelijkende simulatie laten maken. Wijzelf deden de test voor een zuidelijk georiënteerde standaardwoning van een gezin van 4, dat jaarlijks 4.000 kWh elektriciteit verbruikt.

De simulatiemodule stelde een installatie met 11 zonnepanelen van 395 wattpiek voor. Kies je voor de koopformule? Dan betaal je in Vlaanderen (zonder thuisbatterij) 3.769,55 euro, inclusief btw. In Brussel en Wallonië is dat 5.021,55 euro. Afhankelijk van je locatie houdt de module namelijk rekening met eventuele subsidies en berekent ze op basis van al die parameters de terugverdientijd van je investering.

Kies je voor de Brico Solar-huurformule? Dan betaal je voor dezelfde installatie elke maand 65,18 euro inclusief btw. Een waarborg hoef je niet te betalen. Over een periode van 20 jaar ben je dan weliswaar 15.643,20 euro armer. Dat is een pak geld, maar je hoeft het niet in één keer op te hoesten. Je kan het bedrag maandelijks spreiden en je geniet bovendien van een volledige ontzorging. Je hoeft immers niet wakker te liggen van het onderhoud, de vervanging van de omvormer of eventuele herstellingen aan de installatie: die zijn allemaal in de prijs opgenomen.

Energiekredieten

Er zijn natuurlijk ook nog de energiekredieten of groene leningen van de banken, waarmee je de investering in zonnepanelen ook kan spreiden. Op een website als Spaargids.be of TopCompare.be kan je makkelijk het kredietaanbod vergelijken. Als je bijvoorbeeld 5.000 euro leent aan een rentevoet (jaarlijks kostenpercentage) van 1,30% over de maximumlooptijd van 36 maanden, dan betaal je maandelijks 141,67 euro. De totale rente op die lening bedraagt slechts 100,24 euro.

Sommige energieleveranciers werkten in samenwerking met een kredietgever een eigen leenformule uit. TotalEnergies (het vroegere Lampiris) bijvoorbeeld doet hiervoor een beroep op Cetelem. Engie sloot met Beobank een gelijkaardige deal af voor een gespreide betaling.

Vergeet overigens niet dat ook de afzonderlijke gewesten interessante kredietformules aanbieden waarmee je onder meer de installatie van zonnepanelen kan financieren. Vlaanderen kent de renteloze energielening, Wallonië heeft de prêt à taux zéro en in Brussel kan je terecht voor een groene lening met een rentevoet die varieert tussen 0 tot 2 procent.

Waarom kan zonnepanelen huren interessant zijn?

VITO onderzocht met een bevraging bij bijna 4.000 Vlaamse gezinnen wie reeds zonnepanelen huurt, wie daar interesse in zou hebben en waarom ze al dan niet geïnteresseerd (zouden) zijn. Maar liefst 19% van de respondenten die nog geen zonnepanelen hebben liggen, gaven aan een sterke interesse te hebben om zonnepanelen te huren. De belangrijkste reden is dat de investeringskost gespreid kan worden en dat tegen een vaste prijs over de volledige contractduur. Ook de ontzorging en het optimale onderhoud van de installatie lijken geïnteresseerden te overtuigen.

Toch toont ook 27% van de respondenten geen interesse in dit model. Uit hun antwoorden bleek dat ze niemand kennen die zonnepanelen huurt en dat ze vooral liefst zelf eigenaar zijn van hun eigen installatie. Opvallend: gezinnen met een Netflix abonnement leggen minder de nadruk op het belang van eigenaarschap. Ervaringen met huren in de ene productgroep, kunnen dus ook een positieve impact hebben op interesse in het huren van andere producten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken