Trek je plan: een nieuw ontwerp voor een open uitbreiding (2/3)

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van een lezer onder handen. Deze keer zoeken we een mooi ontwerp met een leuke insteek voor de nieuwe aanbouw van Ensie en Marc.

De indeling nu

Ensie en Marc wonen ondertussen al tien jaar in hun woning, die ze stukje bij beetje aan hun smaak en behoeften aanpassen. Volgende stap zijn de bestaande bijgebouwen op het gelijkvloers, zodat ze vanuit de leefruimte meer kunnen profiteren van hun mooie tuin. De indeling achteraan is namelijk verre van ideaal: de berging, die ook dienstdoet als wasplaats, neemt erg veel plaats in en is enkel toegankelijk via de leefruimte en de keuken. De bureau en het toilet zitten dan weer ingesloten in het midden van de woning, met enkel een toegang via de gang en geen enkel contact met de tuin.

Het verlanglijstje

De hele achterzijde vraagt om een nieuwe invulling. Ensie en Marc dromen van een groot raam dat over de hele breedte van de achtergevel doorloopt, zodat het contact met het terras en de tuin maximaal is. In de keuken hadden ze graag een kookeiland zien staan, voor zover dat het zicht naar buiten niet blokkeert.

De wasplaats en de berging hoeven niet per se in een aparte ruimte te zitten. Ze kunnen eventueel worden geïntegreerd in een grote kastenwand in de open leefruimte. De bureauruimte willen ze wel nog graag kunnen afsluiten. Liefst is ze toegankelijk via de leefruimte en heb je er zicht op de tuin, zodat het er toch aangenaam werken is. Geen eenvoudige puzzel… Aan onze architecten om de stukjes op de juiste plaats te leggen.

Het ontwerp van Isabel Gómez Interiors

Beschrijving

Rondingen en grafische composities kenmerken het nieuwe ontwerp van deze leefruimte. Op deze manier laten we de woning eruit springen tussen het strakke stramien van de stedelijke omgeving.

Over de hele lengte van de woning hebben we de ruimtes opengetrokken. De achtergevel wordt gelijkgetrokken en ingevuld met een grote raampartij, die in een zachte boog de aansluiting maakt met de gevel. Zo valt er ook licht van bovenaf binnen en lijkt de tuin onderdeel te worden van het interieur.

Al van aan de inkom lokken de golvende lijnen van het meubel op maat je naar binnen. De opengewerkte houten wand, die de inkomhal begrenst en het gezellige plekje vooraan omarmt, wijst je verder de weg.

De zithoek centraal in de ruimte is een plek voor de hele familie. Het tv-meubel leunt tegen de oude scheidingswand, die ook volledig werd hertekend: hij werd ingekort en kreeg eveneens rondingen aangemeten. De deur links, in geribbeld glas, geeft toegang tot de traphal. Rechts leidt de deur in roos marmer naar de wasplaats. In het verlengde van de zithoek baadt de eetruimte dankzij het grote raam in het licht.

De keuken moest een conviviale plek worden; een plek om te delen, om samen te zijn. Het centrale eiland volgt met zijn gebogen vormen de sfeer van de rest van de ruimte – ook de twee dakramen boven de keuken volgen die trend trouwens. De kleurrijke en originele elementen zorgen voor de finishing touch.

Last but not least, kijkt een nieuw bureautje uit over de tuin. Het zit genesteld tussen het grote raam en een opengewerkte houten wand – net als aan de start van de route. Een gebogen schuifdeur in geribbeld glas zorgt voor extra privacy, zonder het invallende licht te hinderen.

Budget*

  • Afbraakwerken en afvoer afval: 25.000 euro
  • Elektriciteit: 5.000 euro
  • Betegeling (incl. levering en plaatsing): 18.260 euro
  • Meubilair op maat (incl. levering en plaatsing): 24.000 euro
    Totaal, excl. btw en ereloon: 72.260 euro

* Richtprijzen, excl. losstaand meubilair en armaturen

Ontwerp: Isabel Gómez Interiors - www.isabelgomezinteriors.com
Ontdek ook de andere twee ontwerpen van Studio Vagant en Caroline Convertini.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

In de zomer wordt je terras een extra leefruimte waar je gezellig buiten kan eten of lekker kan luieren in de zon. Wil je niet alleen in de zomer, maar ook ...

Lees meer
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann
Orde in je tuin dankzij de metalen opbergsystemen van Hörmann

Nu de lente in het land is, is het tijd om in de tuin aan de slag te gaan. Maar waar blijf je met al je tuingereedschap? Heb je ook nood aan extra ruimte...

Lees meer
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!
Slimme waaier aan kleuren voor je buitenschrijnwerk: mix & match!

Ramen en deuren kiezen? Deze beslissing bepaalt de stijl en uitstraling van je woning. Wil je een harmonieus geheel creëren? Met de slimme kleuren van...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken