Kleine zwembaden voor kleine tuinen

Een grote tuin is geen must voor het installeren van een zwembad. Ook in een meer bescheiden tuin kan het, kleiner van formaat maar met evenveel water- en zwemplezier.

Een zwembad is niet aan standaardmaten gebonden. De afmetingen worden bepaald door een aantal factoren, zoals de zwemwensen, budget en de mogelijkheden en oppervlakte van de tuin. Door de steeds kleiner wordende bouwkavels neemt ook de oppervlakte van de tuin én het zwembad af.

Plons- en zwemvertier

Maar kleinere baden hebben ook hun voordelen. De aankoopprijs ligt lager en ook de kost voor onderhoud zakt evenredig met het volume aan water dat ze bevatten. Ze functioneren met minder zware pompen, vragen minder energie voor verwarming en hebben een kleiner filtersysteem.

Verkijk je trouwens niet op de beperkte lengte. Ook in een klein zwembad kan je eindeloos zwemmen, als je wil. Dat kan door een tegenstroominstallatie in het bad te laten inbouwen.

Maar ook zonder bewijzen kleine zwembaden hun nut. Vaak zijn ze vooral bedoeld als water- en plonsvertier voor de kinderen. Of zorgen ze op warme dagen voor de nodige verkoeling voor jong en oud.

Maatwerk versus prefab

Net als de standaardzwembaden, heb je voor deze compacte zwembaden de keuze tussen bouwkundige baden (ter plekke aangelegd, op maat) of monoblocks (voorgevormde kuipen). Om een zwembad in te passen in een kleine stadstuin, heb je met een zwembad op maat meer mogelijkheden. Je kiest zelf de afmetingen en de vorm, en hebt een ruime keuze aan afwerkingen. De constructie ervan vraagt echter veel tijd, zowel om te plannen als om uit te voeren.

Met een monoblock zwembad, dat in de fabriek wordt gefabriceerd, bespaar je tijd en vaak geld uit. In dit type zwembaden zijn de kleinere modellen wel eerder uitzondering. De afmetingen starten meestal rond 5, 6 of 7 meter (of iets daartussenin), op een breedte van 2,90 of 3,20 meter.

Plaatsing

Het is dus zeker mogelijk om een zwembad te vinden dat in je kleine tuin past. Het moet weliswaar ook haalbaar zijn. Je tuin moet met andere woorden voldoende toegankelijk zijn om het zwembad te kunnen plaatsen. Die toegankelijkheid bepaalt voor een groot deel ook de snelheid van de uitvoering, alsook de prijs. Zo gebeuren de graafwerken bijvoorbeeld met een minigraver, die in je tuin moet geraken, de weggenomen verharding en uitgegraven aarde moeten kunnen worden afgevoerd en de zwemkuip en andere materialen moeten tot in de tuin geraken.

In een vergeten tuinstrook

Een zwembad hoeft echter niet altijd in de achtertuin komen te liggen. Aangezien de afmetingen van deze kleine zwembaden beperkt zijn, kan je ze eventueel ook in een zijtuin inpassen.
De zijtuin is vaak een functieloos strookje groen tussen woning en perceelgrens, maar een breedte van 3 tot 5 meter – die je gemiddeld wel hebt in de meeste verkavelingen en wijken – is voldoende voor je zwembad. Laat je het bad wat verder doorlopen in de lengte, dan krijg je een zwemgeul, waar je makkelijk enkele baantjes in kan trekken.
Opgelet! Meer dan elders, moet je hier wel zorgen voor een goede afscheiding van de buren met het oog op de privacy.

Beperkte technische ruimte

Groot of klein, bij een zwembad hoort ook een technische ruimte. Een plek waar het filtersysteem, de ontsmettingsinstallatie en verwarming staan opgesteld en waar water en stroom bij elkaar komen. In grotere tuinen wordt zo’n technische ruimte meestal geïnstalleerd in een poolhouse of tuinberging. In een kleine stadstuin is het zoeken naar een alternatief.

Een voor de hand liggende oplossing is om de technische ruimte onder te brengen in een garage of de kelder. Alle leidingen en voorzieningen worden ordelijk tegen de muur gemonteerd om zo weinig mogelijk plaats in te nemen (zo’n 1 bij 2 meter). Heb je die ruimte niet, kan de zwembadbouwer eventueel een ondergrondse technische ruimte voorstellen.

Een andere optie is om alle voorzieningen mooi geordend in een kast of kist te verwerken en onder het terras of zitbank te plaatsen.

Mooi afgewerkt

Ten slotte vraagt het zwembad een mooie afwerking. Sommige zwembadbouwers nemen eveneens de afwerking voor hun rekening, anderen laten dit werk liever over aan de tuinaannemer. Calculeer het alvast in je budget in.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • De aanleg van je monoblok zwembad: enkele aandachtspunten!

  Denk je erover om je tuin uit te rusten met een monoblok zwembad? Bij de aanleg van een monoblok zwembad komen heel wat praktische vragen en...

  Lees meer
 • Ontwerp nu jouw droomzwembad

  Ben je het beu niet te weten wat jouw droomzwembad nu eigenlijk kost?

  Lees meer
 • Garagepoort- en inrithekaandrijvingen

  Alle Hörmann aandrijvingen zijn TÜV-getest en voldoen aan de Europese veiligheidsnorm 13241-1. De gepatenteerde, in de geleidingsrail geïntegreerde...

  Lees meer
 • De lenteschoonmaak: wat met de garagepoort?

  Hoe vul je je dagen nu iedereen noodgedwongen thuis zit? Het is het uitgelezen moment om al die onderhoudsklusjes die steeds uitgesteld werden uit te...

  Lees meer