In onze rubriek Trek je plan nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer zijn de kinderkamers van Matthias en zijn partner aan de beurt.
De slaapkamer nu
Matthias en zijn partner kochten onlangs een oude directeurswoning met een beschermde voorgevel. Momenteel gaat al hun aandacht naar de isolatie van de woning en het plaatsen van nieuwe ramen, maar ze kijken toch al voorzichtig naar de toekomst. Van de grote slaapkamer op de eerste verdieping willen ze namelijk twee kinderkamers maken. Met een mooie oppervlakte van zo’n 25 vierkante meter mag dat geen probleem zijn. Alleen bemoeilijken een aantal details een voor de hand liggende opdeling: twee ramen, een schoorsteen en de restanten van een vroegere muur, die verre van het midden houdt tussen de twee delen van de ruimte.
Het verlanglijstje
Liever dan de mooie open ruimte gewoon op te splitsen in twee aparte kamers, zoekt het koppel een meer ‘modulaire’ oplossing. Een indeling waarbij de openheid bewaard blijft, maar elk kind toch voldoende privacy heeft wanneer ze dat wensen. Aanvankelijk zal de tweede kinderkamer waarschijnlijk ook eerst dienstdoen als hobbykamer. Aangezien alle muren zijn opgetrokken uit gyproc – tegen de eensteens buitenmuren zijn de platen er rechtstreeks op verlijmd – is isolatie geen overbodige luxe. Hiervoor, maar ook voor de afwerking, gaat de voorkeur uit naar natuurlijke en karaktervolle materialen.
Het ontwerp van Frank Hooghe Architectuur
Een woning aan de binnenzijde isoleren is niet ideaal. Te veel isoleren zou namelijk de bijna onvermijdelijke koudebruggen accentueren en condensatieproblemen veroorzaken. Om dit te vermijden maken we gebruik van geprefabriceerde hennepblokken om de ruimte langs de binnenzijde te isoleren. Hennep is een natuurlijk materiaal dat goed isoleert en vochtregulerend werkt. De isolatie werken we af met een natuurlijke binnenpleister en leemverf voor een maximaal ademend geheel.
Deze ingreep heeft logischerwijs een – weliswaar beperkte – invloed op de beschikbare ruimte, maar het laat ons nog steeds toe twee gelijkwaardige zones te creëren en een centrale, gemeenschappelijke tussenruimte die de verbinding tussen beide ruimtes versterkt.
De eerste zone is reeds sterk bepaald door de bestaande binnenmuur. De tweede is op gelijkaardige manier uitgewerkt, gespiegeld over de centrale tussenruimte. Om de geringe vloeroppervlakte maximaal te kunnen benutten, komen er aan weerskanten hoogslapers. Plafondhoge, akoestische gordijnen bepalen de mate van privacy. De ruimte rechts van de schoorsteen/technische koker wordt opgevat als ruime nis voor boeken, multimedia of een leuk schilderijtje.
Budget*
- Afbraak-, ruwbouw- en isolatiewerken: 7.800 euro
- Technieken (elektriciteit): 1.500 euro
- Pleisterwerken: 1.800 euro
- Vloer – parket: 2.400 euro
- Maatwerk: 9.000 euro
- Schilderwerken: 3.300 euro
TOTAAL: 25.800 euro
* Excl. armaturen, los meubilair, ereloon
Ontwerp: Frank Hooghe Architectuur
Bekijk ook de andere twee ontwerpen van studio NUDO en AVAP STUDIO.