Trek je plan: Nieuw ontwerp voor twee modulaire kinderkamers (2/3)

In onze rubriek Trek je plan nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer zijn de kinderkamers van Matthias en zijn partner aan de beurt.

De slaapkamer nu

Matthias en zijn partner kochten onlangs een oude directeurswoning met een beschermde voorgevel. Momenteel gaat al hun aandacht naar de isolatie van de woning en het plaatsen van nieuwe ramen, maar ze kijken toch al voorzichtig naar de toekomst. Van de grote slaapkamer op de eerste verdieping willen ze namelijk twee kinderkamers maken. Met een mooie oppervlakte van zo’n 25 vierkante meter mag dat geen probleem zijn. Alleen bemoeilijken een aantal details een voor de hand liggende opdeling: twee ramen, een schoorsteen en de restanten van een vroegere muur, die verre van het midden houdt tussen de twee delen van de ruimte.

Het verlanglijstje

Liever dan de mooie open ruimte gewoon op te splitsen in twee aparte kamers, zoekt het koppel een meer ‘modulaire’ oplossing. Een indeling waarbij de openheid bewaard blijft, maar elk kind toch voldoende privacy heeft wanneer ze dat wensen. Aanvankelijk zal de tweede kinderkamer waarschijnlijk ook eerst dienstdoen als hobbykamer. Aangezien alle muren zijn opgetrokken uit gyproc – tegen de eensteens buitenmuren zijn de platen er rechtstreeks op verlijmd – is isolatie geen overbodige luxe. Hiervoor, maar ook voor de afwerking, gaat de voorkeur uit naar natuurlijke en karaktervolle materialen.

Het ontwerp van Frank Hooghe Architectuur

Een woning aan de binnenzijde isoleren is niet ideaal. Te veel isoleren zou namelijk de bijna onvermijdelijke koudebruggen accentueren en condensatieproblemen veroorzaken. Om dit te vermijden maken we gebruik van geprefabriceerde hennepblokken om de ruimte langs de binnenzijde te isoleren. Hennep is een natuurlijk materiaal dat goed isoleert en vochtregulerend werkt. De isolatie werken we af met een natuurlijke binnenpleister en leemverf voor een maximaal ademend geheel.

Deze ingreep heeft logischerwijs een – weliswaar beperkte – invloed op de beschikbare ruimte, maar het laat ons nog steeds toe twee gelijkwaardige zones te creëren en een centrale, gemeenschappelijke tussenruimte die de verbinding tussen beide ruimtes versterkt.

De eerste zone is reeds sterk bepaald door de bestaande binnenmuur. De tweede is op gelijkaardige manier uitgewerkt, gespiegeld over de centrale tussenruimte. Om de geringe vloeroppervlakte maximaal te kunnen benutten, komen er aan weerskanten hoogslapers. Plafondhoge, akoestische gordijnen bepalen de mate van privacy. De ruimte rechts van de schoorsteen/technische koker wordt opgevat als ruime nis voor boeken, multimedia of een leuk schilderijtje.

Budget*

  • Afbraak-, ruwbouw- en isolatiewerken: 7.800 euro
  • Technieken (elektriciteit): 1.500 euro
  • Pleisterwerken: 1.800 euro
  • Vloer – parket: 2.400 euro
  • Maatwerk: 9.000 euro
  • Schilderwerken: 3.300 euro
    TOTAAL: 25.800 euro

* Excl. armaturen, los meubilair, ereloon

Ontwerp: Frank Hooghe Architectuur

Bekijk ook de andere twee ontwerpen van studio NUDO en AVAP STUDIO.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De veelzijdigheid van Fermacell: onmisbaar in elk bouwproject .
De veelzijdigheid van Fermacell: onmisbaar in elk bouwproject .

Fermacell platen zijn revolutionaire platen voor de bouw die uitstekende prestaties bieden in termen van duurzaamheid, sterkte en comfort. Deze platen zijn ...

Lees meer
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer
Geluidsisolerende, stootvaste en vochtbestendige  gipsvezelplaten
Geluidsisolerende, stootvaste en vochtbestendige gipsvezelplaten

De fermacell Gipsvezelplaten (greenline) zijn toepasbaar op veel gebieden door de uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, brandwerendheid en...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken