9 tips om je huis te koelen zonder airco

Voor je denkt aan airco of omgekeerde warmtepompen, kijk eens wat je zelf kan doen. Met deze negen tips kan je je huis koelen zonder airco. Door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen kan je de temperatuur in huis een aantal graden laten zaken.

Tip 1: laat de ramen overdag toe

De meest elementaire “techniek” om de temperatuur in huis onder controle te houden, is erg eenvoudig: sluit de ramen als het overdag warm is. De ideale comfortemperatuur van de leefruimtes ligt rond de 19°C, die van de slaapkamer rond 16°C. Je ramen dichthouden kan dus helpen om de warmte te weren en de ruimtes niet te veel op te warmen. Sluit dus op tijd je slaapkamerramen, zeker als je onder het dak slaapt, en hou alle ramen overdag dicht. Sluit ook eventueel de gordijnen.

Tip 2: plaats zonwering of plant schaduwbomen

Per vierkante meter beglazing waarop de zon invalt, warmt jouw woning met 1.000 W op. De zon tegenhouden nog voor ze. het glas bereikt is dus de boodschap. Hoe je dat doet? Plaats buitenzonwering, zoals jaloezieën, screens, zonneschermen, buitenlamellen of -luiken. Ook bomen, hagen en hoge struiken zijn erg efficiënt. Er zijn heel wat schaduwbomen die soelaas kunnen bieden. Dit type van bomen hebben een eerder brede kruin, waardoor ze zorgen voor schaduw. Een andere optie zijn dak-, lei- of schermbomen.

Tip 3: koel 's nachts met nachtventilatie

is het buiten al wat koeler? Dan is het een goed idee om alle ramen en eventueel deuren open te zetten. De warmte die zich in de muren heeft opgestapeld, vindt zo haar weg naar buiten. Dit pincipe noemen we nachtventilatie of nachtkoeling. je maakt eigenlijk gebruik van de natuurlijk luchtflow om je huis te ventileren. Op die manier zakt de binnentemperatuur, kan je genieten van een aangenaam slaapklimaat en is je woning voldoende afgekoeld als 's morgens de zon terug opkomt.

Lees ook: Intensieve nachtventilatie: je huis gratis koelen

Tip 4: voorzie een ventilator en ijsblokjes

Een ventilator is een handige en onderhoudsarme oplossing om jouw woning snel af te koelen. Hij verbruikt ook minder energie dan een airco. Wanneer het echter zeer warm is, zal de ventilator de warme lucht vooral “voortblazen” en het warmtegevoel niet echt wegnemen. Handige tip: vries een fles water in en zet ze voor de ventilator of hang er vochtige doeken voor. De ventilator zal de koelte de ruimte inblazen. Er zijn ook systemen met ingebouwde koelelementen op de markt. Zij maken gebruik van hetzelfde principe.

Tip 5: verhuis je slaapkamer

Als je bepaalde ruimtes van plaats kan wisselen, verhuis de slaapkamers dan naar de oost- of noordzijde van je woning. Die kant geniet van meer schaduw en blijft dus koeler. Kies daarnaast voor een slaapkamer op het gelijkvloers in plaats van op de bovenverdieping of onder het dak. Hoe hoger je in huis klimt, hoe warmer het er doorgaans is.

Tip 6: kies voor planten, tegen de gevel of in potten en bakken op terras of balkon

Planten vormen een echte verdedigingslinie tegen de warmte. Ze halen water uit de bodem en laten het via hun bladeren verdampen. Zo laten ze de lucht in huis ademen.

Lees ook: 7 tips voor een koele tuin in de zomer

  • hittegolf ventilator
    © Getty Images
  • nachtkoeling
    Foto Renson

Tip 7: vermijd elektrische toestellen

Om de temperatuur in je woning te verlagen, beperk je het best het aantal warmtebronnen in huis. Elektrische apparaten verbruiken niet alleen energie (zelfs in slaapmodus), ze geven ook warmte af. Koppel dus alle toestellen los die je niet nodig hebt en beperk het gebruik van kooktoestellen (de oven en kookplaat in het bijzonder). Is de zomer niet de ideale periode voor slaatjes en koude schotels in plaats van gratins en ovenschotels?

Door je toestellen uit te schakelen, bespaar je bovendien ook snel op je energiefactuur.

Tip 8: isoleer je woning

Is je woning niet geïsoleerd, dan ontsnapt de warmte in de winter. Maar omgekeerd baant in de zomer de warmte zich gemakkelijker een weg naar binnen. Een goede isolatie zogt ervoor dat een koel huis ook koel blijft. Door het dak en de gevels van je woning te isoleren, vermijd je dat de temperatuur in huis te snel oploopt.

Tip 9: gebruik water

Als je vloerbekleding het toelaat (keramische tegelvloer, natuursteen, …), dweil die dan met veel water, met extra nadruk onder de ramen. Je kan de temperatuur ook doen dalen door af en toe een emmer water uit te gieten op het balkon, het terras of voor de deur. Gebruik hiervoor bij voorkeur regenwater, dat je recupereert via een regenwaterput.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning
Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om...

Lees meer
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken