Voor je denkt aan airco of omgekeerde warmtepompen, kijk eens wat je zelf kan doen. Met deze negen tips kan je je huis koelen zonder airco. Door de warmte buiten te houden tijdens zonnige dagen kan je de temperatuur in huis een aantal graden laten zaken.
Tip 1: laat de ramen overdag toe
De meest elementaire “techniek” om de temperatuur in huis onder controle te houden, is erg eenvoudig: sluit de ramen als het overdag warm is. De ideale comfortemperatuur van de leefruimtes ligt rond de 19°C, die van de slaapkamer rond 16°C. Je ramen dichthouden kan dus helpen om de warmte te weren en de ruimtes niet te veel op te warmen. Sluit dus op tijd je slaapkamerramen, zeker als je onder het dak slaapt, en hou alle ramen overdag dicht. Sluit ook eventueel de gordijnen.
Tip 2: plaats zonwering of plant schaduwbomen
Per vierkante meter beglazing waarop de zon invalt, warmt jouw woning met 1.000 W op. De zon tegenhouden nog voor ze. het glas bereikt is dus de boodschap. Hoe je dat doet? Plaats buitenzonwering, zoals jaloezieën, screens, zonneschermen, buitenlamellen of -luiken. Ook bomen, hagen en hoge struiken zijn erg efficiënt. Er zijn heel wat schaduwbomen die soelaas kunnen bieden. Dit type van bomen hebben een eerder brede kruin, waardoor ze zorgen voor schaduw. Een andere optie zijn dak-, lei- of schermbomen.
Tip 3: koel 's nachts met nachtventilatie
is het buiten al wat koeler? Dan is het een goed idee om alle ramen en eventueel deuren open te zetten. De warmte die zich in de muren heeft opgestapeld, vindt zo haar weg naar buiten. Dit pincipe noemen we nachtventilatie of nachtkoeling. je maakt eigenlijk gebruik van de natuurlijk luchtflow om je huis te ventileren. Op die manier zakt de binnentemperatuur, kan je genieten van een aangenaam slaapklimaat en is je woning voldoende afgekoeld als 's morgens de zon terug opkomt.
Tip 4: voorzie een ventilator en ijsblokjes
Een ventilator is een handige en onderhoudsarme oplossing om jouw woning snel af te koelen. Hij verbruikt ook minder energie dan een airco. Wanneer het echter zeer warm is, zal de ventilator de warme lucht vooral “voortblazen” en het warmtegevoel niet echt wegnemen. Handige tip: vries een fles water in en zet ze voor de ventilator of hang er vochtige doeken voor. De ventilator zal de koelte de ruimte inblazen. Er zijn ook systemen met ingebouwde koelelementen op de markt. Zij maken gebruik van hetzelfde principe.
Tip 5: verhuis je slaapkamer
Als je bepaalde ruimtes van plaats kan wisselen, verhuis de slaapkamers dan naar de oost- of noordzijde van je woning. Die kant geniet van meer schaduw en blijft dus koeler. Kies daarnaast voor een slaapkamer op het gelijkvloers in plaats van op de bovenverdieping of onder het dak. Hoe hoger je in huis klimt, hoe warmer het er doorgaans is.
Tip 6: kies voor planten, tegen de gevel of in potten en bakken op terras of balkon
Planten vormen een echte verdedigingslinie tegen de warmte. Ze halen water uit de bodem en laten het via hun bladeren verdampen. Zo laten ze de lucht in huis ademen.
Lees ook: 7 tips voor een koele tuin in de zomer
Tip 7: vermijd elektrische toestellen
Om de temperatuur in je woning te verlagen, beperk je het best het aantal warmtebronnen in huis. Elektrische apparaten verbruiken niet alleen energie (zelfs in slaapmodus), ze geven ook warmte af. Koppel dus alle toestellen los die je niet nodig hebt en beperk het gebruik van kooktoestellen (de oven en kookplaat in het bijzonder). Is de zomer niet de ideale periode voor slaatjes en koude schotels in plaats van gratins en ovenschotels?
Door je toestellen uit te schakelen, bespaar je bovendien ook snel op je energiefactuur.
Tip 8: isoleer je woning
Is je woning niet geïsoleerd, dan ontsnapt de warmte in de winter. Maar omgekeerd baant in de zomer de warmte zich gemakkelijker een weg naar binnen. Een goede isolatie zogt ervoor dat een koel huis ook koel blijft. Door het dak en de gevels van je woning te isoleren, vermijd je dat de temperatuur in huis te snel oploopt.
Tip 9: gebruik water
Als je vloerbekleding het toelaat (keramische tegelvloer, natuursteen, …), dweil die dan met veel water, met extra nadruk onder de ramen. Je kan de temperatuur ook doen dalen door af en toe een emmer water uit te gieten op het balkon, het terras of voor de deur. Gebruik hiervoor bij voorkeur regenwater, dat je recupereert via een regenwaterput.