ECORENO: nieuwe lening met lage rente voor Brusselaars

Sinds 1 augustus kunnen huurders, eigenaars en toekomstige eigenaars de nieuwe ECORENO-lening aanvragen om hun woning te renoveren, en dit aan een vaste rentevoet tussen 0 en 1%. Deze lening is een aanvulling op de Renolution-premies en kan worden gebruikt om werkzaamheden uit te voeren die je woning energiezuiniger maken. Louise Pigeolet, dossierbeheerder bij Homegrade, geeft meer uitleg over deze nieuwe financiële steunmaatregel.

Lenen en daarna genieten van premies

De nieuwe ECORENO-lening vormt een aanvulling op het nieuwe eengemaakte premiesysteem ‘Renolution’ dat sinds januari van kracht is. “Vroeger werden de premies aangevraagd voor de werken van start gingen en kon je met dat voorschot de werken financieren. Tegenwoordig moet je zelf het geld kunnen voorschieten voordat je de premie krijgt. Met het ECORENO-krediet kan je het wegvallen van het voorschot – wat voor sommige gezinnen een belemmering vormt – compenseren”, vertelt Louise Pigeolet van Homegrade, een organisatie die advies geeft aan Brusselaars om hun woning te verbeteren.

“Wie geïnteresseerd is in deze lening, kan contact met ons opnemen. Wij helpen het dossier samen te stellen, dat vervolgens wordt voorgelegd aan het Woningfonds. Samen bekijken we de voorwaarden, of het project zin heeft en of de geplande werken in aanmerking komen voor premies.”

Een lening voor huurders en eigenaars

Zowel eigenaars als huurders (onder bepaalde voorwaarden) kunnen sinds 1 augustus de ECORENO-lening aanvragen. Wie meerdere woningen bezit, zal echter moeten wachten tot 2023 om van de gunstige rentevoet te kunnen genieten.

“Een andere voorwaarde die vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de volledige lening moet zijn terugbetaald tegen de tijd dat de jongste lener 70 jaar wordt. Tenzij de lening dient voor werken die de autonomie verzekeren. Dan kan je in aanmerking komen voor het zogenaamde ‘autonomiekrediet’ (dat onderdeel is van ECORENO), dat tot de leeftijd van 85 jaar kan worden terugbetaald.

Een lening die alle soorten werken dekt

In tegenstelling tot de vroegere Brusselse groene lening, dient de ECORENO-lening niet alleen voor werkzaamheden die de energieprestaties van je woning verbeteren, maar ook voor renovatiewerken in verband met isolatie, ventilatie, verwarming, veiligheid, gezondheid en ook de autonomie van mensen met beperkte mobiliteit.

Een vaste rentevoet in functie van je inkomen

Het Woningfonds kent het krediet toe volgens je inkomen en gezinssamenstelling. Voor een alleenstaande of een eenoudergezin mag het jaarlijks belastbare inkomen niet méér bedragen dan 61.049 tot 81.049 euro in functie van het aantal personen ten laste (van 0 tot 4; daarboven wordt het bedrag verhoogd met 5.000 euro per persoon ten laste). Voor andere gezinnen varieert het plafond van 77.699 tot 97.699 euro volgens de gezinssamenstelling. “Wat de aflossing van de lening betreft, is een maandelijkse afbetaling vanaf 25 euro mogelijk. Dat is interessant voor wie het financieel wat moeilijker heeft.”

Bedrag begrensd op basis van de marktwaarde van je woning

De limiet van de lening wordt bepaald op basis van je financiële draagkracht, maar ook op basis van het type lening, en zo zijn er twee: een consumentenlening en een hypothecaire lening.

Een consumentenlening mag niet meer dan 25.000 euro bedragen. “Bij een hypothecaire lening mag het totale geleende bedrag nooit meer zijn dan 120% van de marktwaarde van je woning. Die marktwaarde wordt vastgesteld door een expert en komt niet noodzakelijk overeen met de aankoopprijs.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!

BENOveren, van deze term heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Netwerkbeheerder Fluvius zet er dan ook volop op in. Zij willen dat iedereen beter renoveert, ...

Lees meer
Actuele isolatiepremies in 1 oogopslag
Actuele isolatiepremies in 1 oogopslag

Sinds 1 januari 2021 zien de premies voor isolatieklussen er anders uit. Dat elk gewest er zijn eigen regels op na houdt, maakt het enkel complexer....

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken