Tips om te besparen op warm water

Wist je dat zo’n 40 procent van het water dat we dagelijks verbruiken, verwarmd wordt? Het grootste deel gaat uiteraard naar het bad en de douche (35 procent), ongeveer 7 procent naar het water dat je dagelijks nodig hebt voor de afwas. De kost voor dat warm water neemt een aanzienlijke hap uit je totale energierekening. Een kost die je snel kan verlagen door tegelijk op het verbruik en de productie te letten. En door komaf te maken met een aantal slechte gewoontes. Een overzicht!

Verbruik

Bad versus douche

Als het op het verbruik aankomt, weet iedereen ondertussen wel dat je beter een douche neemt (tussen 50 en 80 liter) dan een bad (150 à 200 liter). Maar ook onder de douche kan je het warmwaterverbruik nog verder beperken.

  • Verkort de douchetijd: gemiddeld douchen we net iets langer dan 8 minuten. Maar je kan gerust na 5 minuten al de kraan dichtdraaien.
  • Monteer een spaardouchekop: die is meestal uitgerust met een ingebouwde debietbegrenzer die het debiet halveert - 9 liter per minuut (of zelfs minder) in plaats van 18 - en dus ook het waterverbruik met 50 procent doet dalen. Door lucht met het water te vermengen blijft je comfort verzekerd.
  • Kies een compacte badkuip: neem je liever een bad, opteer dan voor een compacte kuip en laat hem isoleren. Voor kinderen gebruik je een badverkleiner.

Waterbesparende kranen

Voor wastafels is een ééngreepsmengkraan interessant. Die bedien je met één hendel. Hierdoor moet je minder lang zoeken naar de juiste temperatuur. Bovendien biedt deze kraan meer comfort dan een kraan met twee knoppen. Met de zuinigste modellen blijft het verbruik onder de 6 liter water per minuut.

Een thermostatische kraan doet nog beter. Die zorgt op korte tijd voor water aan de gewenste temperatuur. Bovendien blijft die temperatuur altijd gelijk, aangezien de kraan zelf de toevoer van warm en koud water regelt. Een stap verder zijn digitale kranen. Daarmee stel je perfect het debiet, de temperatuur en de duur in. Sommige modellen laten toe om dit voor iedere bewoners apart in te stellen.

Hou leidingen kort

Hou de afstand tussen je waterverwarmer en de kraan zo kort mogelijk (bij voorkeur niet langer dan 8 meter). Zo heb je sneller warm water en gaat er minder warm water verloren. Het is ook verstandig om de buizen te isoleren.

De douchewarmtewisselaar

Hoewel ze nog niet zo bekend zijn, laten warmterecuperatiesystemen voor douches interessante besparingen toe op het gebied van warm water. Het komt er op neer dat het afgevoerde douchewater, met een temperatuur van 30 of 35 °C, het ‘nieuwe’, koude water tijdens het douchen opwarmt. Dat gebeurt in een douchewarmtewisselaar, die in de afvoerinstallatie zit. Op die manier hoeft het toestel dat het warm water produceert, slechts op de helft van zijn vermogen te werken, wat een besparing kan opleveren tussen 15 en 25 procent op de warmwaterfactuur, afhankelijk van het aantal douches.

Productie

Instant productie

Dit compacte toestel maakt instant warm water aan of is uitgerust met een opslagvat van 10 tot 15 liter. Zo kan je het water snel op de juiste temperatuur krijgen op het moment dat je het nodig hebt.
De doorstroomboiler wordt gewoonlijk in de nabijheid van de tappunten geïnstalleerd (wastafel, spoelbak…), waardoor er geen warmte verloren gaat via de leidingen.
Door het ontbreken van een reservoir, of de beperkte inhoud wanneer er wel een is, is dit toestel vooral aangewezen als aanvulling. De impact op je energiefactuur blijft min of meer beperkt. De meeste van deze kleine warmwaterboilers dragen namelijk energielabel A.
Het systeem kent echter ook nadelen. De watertemperatuur en het debiet dreigen namelijk tekort te schieten wanneer twee gezinsleden op hetzelfde ogenblik warm water nodig hebben.

Warmwaterproductie gekoppeld aan de verwarming

Als het ontwerp en het vermogen van je centrale verwarmingsinstallatie het toelaten, kan je een warmwaterboiler koppelen aan je ketel of warmtepomp. Het water van de verwarming stroomt door een spiraalvormige buis in de boiler en warmt zo het water op. Een aangepaste regeling zorgt ervoor dat de aanmaak van warm water geprogrammeerd wordt op de meest geschikte momenten.
Een boiler garandeert zo een voldoende en continue aanvoer van warm water, aan een optimaal debiet, ook wanneer verschillende personen tezelfdertijd een douche nemen.

Keerzijde van de medaille: de ketel moet het hele jaar door blijven werken om te kunnen voldoen aan de vraag naar warm water, wat dan weer meer energie verbruikt. Je wint dus wel aan comfort, maar echt energie besparen zit er niet in.

Zonneboiler

Wil je op een duurzamere manier water verwarmen? Dan kan een zonneboiler een optie zijn. Via het zonlicht dat wordt opgevangen door zonnecollectoren op je dak, wordt het water in de boiler opgewarmd. Naargelang het type collectoren - vlak of buisvormig - wordt geschat dat zonne-energie kan instaan voor zo'n 50 à 60 procent van het sanitair warmwaterverbruik van een gezin per jaar.

Dat is dan ook de reden waarom een zonneboiler steeds gekoppeld is aan een andere warmtebron (ketel, warmtepomp of elektrische weerstand). Een dergelijk systeem vermindert het gebruik van fossiele brandstoffen aanzienlijk, wat zowel ecologisch als economisch is.

Warmtepompboiler

De werking van een warmtepompboiler is vergelijkbaar met die van een klassieke warmtepomp: hij haalt warmte uit de lucht en geeft ze af aan het water in de boiler. Het toestel staat op zichzelf en hoef je niet te koppelen aan de verwarmingsinstallatie. Over het algemeen wordt wel een elektrische weerstand voorzien, die bijspringt indien nodig.

Toch produceer je met een warmtepompboiler op een ecologische en goedkope manier sanitair warm water. Het toestel haalt namelijk zowat 75 procent van de energie die nodig is voor de productie, uit de lucht.

De installatie is eenvoudig en hij verbruikt tot drie keer minder dan een gewone elektrische boiler. Bovendien kan het resterend verbruik gedekt worden door de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken