De snelste weg om je stroomfactuur te verlagen

De Europese Commissie vraagt de lidstaten om hun elektriciteitsverbruik met 10 procent te verminderen – en nog eens 5 procent extra tijdens piekmomenten. Het is een van de maatregelen die ervoor moeten zorgen dat er voldoende energie voorradig is om de winter door te komen. Met deze besparingstips kan je alvast snel snoeien in je stroomfactuur.

1. Vervang oude elektrische toestellen

Koelkasten, diepvriezers, wasmachines, televisies… zijn op korte termijn een pak energiezuiniger geworden. Hoe energiezuinig een elektrotoestel precies is, lees je af op het energielabel, dat een score toont van A tot G. Dat steekt sinds maart 2021 in een nieuw jasje. Belangrijk om te weten is dat een toestel met een B- of C-label overeenkomt met een A+ of A++ van het oude label, en dus zeer energiezuinig is.

Begeeft je oude toestel het eindelijk of werkt het niet meer naar behoren? Kies dan meteen voor een energiezuinige vervanger. Je kan hiermee 20 tot wel 50% besparen. De duurdere aankoopprijs van deze energiezuinige toestellen, verdien je door de besparing op je factuur meestal na enkele jaren terug.

2. Verlicht energiezuinig

Het rijk van de gloei-, halogeen- en spaarlampen is bijna uit. De meeste halogeen- en spaarlampen mogen niet meer worden verkocht. Hetzelfde was al langer het geval voor de gloeilamp. Vanaf volgend jaar breidt het verbod zich uit naar tl-verlichting.

Verdelers mochten wel hun voorraad nog wegwerken, waardoor de kans groot is dat een of meerdere van deze lampen nog voor licht zorgen in je woning. Ze verbruiken echter zeer veel energie. Je vervangt ze dus best meteen door energiezuinige ledverlichting.

Ledverlichting is iets duurder in aankoop, maar gaat tien keer langer mee dan de traditionele lamp én is tot 90% energiezuiniger. Door volledig over te schakelen op ledverlichting kan je makkelijk tot 400 euro per jaar besparen (wetende dat een woning gemiddeld 40 lichtpunten telt).

Lees ook: energiezuinig verlichten in 5 stappen

3. Schakel sluimerverbruikers uit

Terwijl je ’s nachts ligt te slapen, blijven heel wat apparaten stroom verbruiken. Een koelkast of diepvriezer uitschakelen is natuurlijk niet aangewezen. Maar door de temperatuur op respectievelijk 5 °C en -18 °C te laten staan, verbruik je het absolute minimum. Voor een diepvriezer betekent elke graad kouder een extra verbruik van 5%.

Zo’n 10% van onze energiefactuur bestaat uit sluipverbruik. Denk daarbij aan de televisie en decoder die op standby-modus staan, de digitale klok van je (microgolf)oven, gsm-laders die in het stopcontact blijven steken, het lampje van je koffiezetapparaat… Wie daar strikter op toeziet, kan zijn energieverbruik makkelijk doen dalen. Afhankelijk van het type toestel en de energieprijzen, bespaar je er jaarlijks tientallen euro’s mee. Wat kan je doen?

  • Breng jouw nachtelijk en sluimerverbruik in kaart met een energiemeter;
  • Trek zo veel mogelijk van deze apparaten uit het stopcontact;
  • Met verdeelstekkers met aan-uitknop schakel je in een ruk verschillende onnodige verbruikers uit.
  • Er bestaan apparaatjes die de elektriciteit onderbreken eens je toestel in standby-modus gaat.

4. Denk praktisch

Vele kleintjes maken groot. Ook door een aantal gewoontes aan te leren, optimaliseer je jouw stroomverbruik. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Ontdooi je diepvriezer een of meerdere keren per jaar. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer energie;
  • Ben je twee of meer weken op vakantie? Maak je koelkast tijdig leeg en schakel deze uit;
  • Steek je wasmachine en droogkast zo vol mogelijk;
  • Gebruik het eco- of spaarprogramma van een toestel. Het duurt weliswaar wat langer, maar je bespaart wel op energie;
  • Zet het deksel meteen op je kookketel. Zo warmt je eten of water sneller op;
  • Schakel je elektrisch vuur iets eerder uit bij het koken. Idem voor je oven.

5. Zonnepanelen

Een belangrijke manier om je verbruik en dus ook je kosten stevig terug te dringen, is door zelf stroom te produceren met een zonnepaneleninstallatie, en die stroom slim in te zetten in huis. Momenteel verbruikt een gezin gemiddeld slechts 37% van zijn zelf opgewekte stroom. Hier lees je hoe je optimaal gebruik maakt van je zonnepanelen.

Dat je zonnepanelen hebt, wil niet zeggen dat je bovenstaande tips overboord moet gooien. Ook voor jou zullen ze helpen verder te besparen op je stroomfactuur.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken