Zonnepanelen op het zuiden leveren meeste energie op. Waarom worden ze nog amper zo geplaatst?

Met zonnepanelen kan je de stijgende energieprijzen tegengaan. Om het hoogste rendement te halen, moeten ze wel juist op je dak liggen. Moeten zonnepanelen altijd naar het zuiden gericht zijn? En wat zijn de voordelen van zonnepanelen die naar het oosten of het westen gericht liggen? We zochten het uit.

Oriëntatie zonnepanelen: naar het zuiden

Het staat vast dat zonnepanelen die naar het zuiden gericht liggen het hoogste rendement opleveren. Zuidelijk gerichte zonnepanelen zijn namelijk recht naar de zon gericht wanneer ze het sterkst schijnt. En dat vertaalt zich in extra veel opgewekte energie. Omdat het rendement zo hoog ligt, zal je de zonnepanelen ook sneller terugverdienen.

Dan moeten zonnepanelen altijd naar het zuiden gericht liggen, toch? Niet helemaal. Er zijn ook redenen om de zonnepanelen meer naar het oosten en het westen te richten.

Oriëntatie zonnepanelen: naar het oosten of westen

Het probleem met zuidelijk gerichte zonnepanelen is dat ze de meeste energie produceren rond het middaguur. Gezinnen hebben echter vooral energie nodig in de late namiddag, wanneer iedereen terug thuis is na een werk- of schooldag. Op dat moment produceren zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn echter nog amper elektriciteit. Dat betekent dat je minder energie bespaart en nog steeds energie vanop het net zal moeten aankopen.

Kies je voor zonnepanelen die naar het oosten en westen georiënteerd zijn, dan zullen de zonnepanelen op een veel gelijkmatigere manier energie opwekken. Zo kan je de energiepiek op het middaguur omzeilen en geniet je ook in de late namiddag nog van zonne-energie.

Tip: Lees hier hoe je zelf zoveel mogelijk energie opwekt met jouw zonnepanelen.

Daarnaast zijn er nog andere redenen om te kiezen voor oostelijk of westelijk gerichte zonnepanelen. Is de helling van het zuidelijk gerichte dak te steil? Of valt er veel schaduw op het stuk dak dat naar het zuiden gericht is? Dan is het waarschijnlijk slimmer om de zonnepanelen op een andere plek te laten installeren.

Ga je binnenkort zonnepanelen leggen? Let op deze aandachtspunten.

Richting zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen produceren in ons land de meeste elektriciteit wanneer de hellingshoek van het dak tussen de 30 en 45 graden schommelt. Zowat elk dak in Vlaanderen is geschikt voor zonnepanelen. Zolang het dak niet te steil is, zullen de zonnepanelen uitstekend presteren.

Maar ook op platte daken kan je zonnepanelen leggen. De installateur zal in dat geval zorgen voor een kunstmatige helling. De zonnepanelen worden bevestigd aan een stevig, metalen frame met de ideale hellingshoek.

Zonnepanelen op platte daken zullen wel wat meer gespreid moeten worden. Wanneer de zon lager aan de hemel staat, werpt de eerste rij zonnepanelen namelijk een schaduw op de volgende rij. Dat verlaagt niet alleen het rendement, maar is ook schadelijk voor de zonnepanelen. Het plat dak moet daarom groot genoeg zijn om voldoende zonnepanelen te kunnen installeren, al kan het schadelijke effect van de schaduw ook verholpen worden met dioden.

Kunnen zonnepanelen op elk dak?

Zonnepanelen kan je dus ook richten naar het oosten of het westen. Het heeft zelfs voordelen om dat te doen. Bovendien kunnen zonnepanelen ook op steile, schaduwrijke of minder gunstig gepositioneerde daken voldoende zonne-energie opwekken. Zolang het rendement van de zonnepanelen meer dan 50 procent bedraagt, is het een goed idee om zonnepanelen te installeren. Elk dak is anders. Een expert kan met je nagaan hoe geschikt jouw dak is voor zonnepanelen en waar ze het beste geïnstalleerd worden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.

Een rookmelder (ook wel brandalarm genoemd) helpt bij het zo snel mogelijk detecteren van rook. Het installeren hiervan is dan ook sinds 1 januari 2020...

Lees meer
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur
Zonnepanelen plaatsen: kies in 5 stappen een betrouwbare installateur

Ben je op zoek naar een installateur van zonnepanelen? En wil je er zeker van zijn dat je voor een betrouwbare firma kiest? We helpen je graag op weg met...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken