Trek je plan: Badkamerontwerp met oog voor de toekomst (3/3)

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de badkamer van Hilde en Peter aan de beurt.

Hilde (53) en Peter (65) verbouwen beetje bij beetje. Na de woonkamer en de keuken neemt het koppel nu de badkamer onder handen. Deze ruimte geeft direct uit op de straat. Aangezien daar een groot raam (183 cm bij 133 cm) zit, is het niet altijd eenvoudig om voldoende privacy te creëren. Hilde en Peter hopen dat de architecten hier een oplossing voor vinden.

Verlanglijstje

Ze willen graag een badkamer die ze nog lang kunnen gebruiken. Het bad mag weg, maar dan willen ze wel een douche die vlot toegankelijk is, ook mochten ze in de toekomst wat minder te been zijn. Hilde laat weten dat één wasbak volstaat. Peter wil dan weer voldoende verlichting aan de spiegel boven de wastafel. Zo kan hij zich vlot scheren. Verder vraagt Peter genoeg opbergruimte. Onder het raam zijn er nu handige inbouwkasten. Graag ziet hij een soortgelijke oplossing.

Qua muurbekleding laat het koppel de binnenhuisarchitecten vrij. Ze hadden al gedacht aan tegeltjes, maar een likje verf is zeker ook ok. Wel wensen ze een nieuwe radiator en een ventilatiesysteem. De buizen van de verwarming mogen verwerkt worden in de vloer. Tot slot wil Hilde vooral een onderhoudsvriendelijke en tijdloze badkamer. Het liefst zo weinig mogelijk tierlantijntjes, maar toch gezellig en warm.

Het ontwerp van Nick Santana

Nick Santana gaat voor een totaalrenovatie. Hij wil een goede basis om verder op te bouwen en breekt daarom de schuine wand af. Deze werken hebben hun kostprijs, maar die is volgens de binnenhuisarchitect te verantwoorden. Hij houdt niet van half werk en raadt aan om meteen te kiezen voor een duurzame verbouwing. Je investeert beter wat meer, ook in de afwerking en in de kwaliteit van de sanitaire toestellen.

Santana zocht naar een toekomstgericht ontwerp. Hij koos voor een inloopdouche en een hangende wastafel. Hier kan je gemakkelijk voor gaan zitten mocht je ooit problemen hebben om recht te staan. Verder is het meubilair ontworpen op maat: handige opbergvakjes achter de spiegels en een groot hangmeubel tegen de tegenoverliggende wand.

Wat de afwerking betreft, kiest Santana voor lichte kleuren. Enkel in de douche komen er muurtegels. Zo wordt de ruimte niet te zwaar. Op het raam komt tot slot een transparante film. Hilde en Peter hoeven zich dan ook geen zorgen te maken over nieuwsgierige blikken vanop straat.

Budget

  • Afbraak en renovatie: 1.050 euro
  • Vloer- en muurtegels: 950 euro
  • Schilderwerken: 550 euro
  • Sanitaire toestellen en radiator: 4.300 euro
  • Meubilair: 1.800 euro
    Totaal (excl. btw en plaatsing)*: 8.650 euro

*Kostenraming voor dit specifieke project

Ontwerp: Nick Santana
Bekijk ook de andere ontwerpen van Marge architecten en Isabelle Campo.

Partnerartikels

Bekijk alle partners