Premie voor zonnepanelen vermindert met 50%

Wie dit jaar zijn nieuwe zonnepaneleninstallatie nog kan laten keuren, heeft daar alle baat bij. Vanaf 1 januari 2023 halveert de premie voor zonnepanelen namelijk van 1.500 euro naar 750 euro. "We bouwen af omdat we niet willen vervallen in oversubsidies", zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Premie zonnepanelen verdwijnt in 2025

Laat je zonnepanelen plaatsen, dan heb je – sinds januari 2021 – recht op een eenmalige premie van maximum 1.500 euro, aan te vragen nadat je installatie is gekeurd. De Vlaamse overheid wou deze premie aanvankelijk laten dalen in 2022, maar heeft toen het premiebedrag bevroren. Vlaams minister van Energie Demir heeft nu beslist dat volgend jaar de premie wel zal dalen. Vanaf 2023 bedraagt de premie dus maximum 750 euro, met opnieuw een halvering in 2024 (375 euro) tot een volledige uitdoving in 2025. Minister Demir: “Experts zeggen dat de premies niet meer nodig zijn voor de rendabiliteit.” Zonnepanelen betalen zichzelf namelijk steeds sneller terug.

Wachten op zonnepanelen

Een lagere energiefactuur en een PV-installatie blijven een match made in heaven. Terwijl de vraag naar zonnepanelen een enorme boost krijgt, kampen producenten met een tekort aan materiaal én installateurs. Conclusie: het is aanschuiven. De wachttijden lopen momenteel op tot acht maanden voor omvormers en tot vier maanden voor fotovoltaïsche panelen. Wat betekent dat voor de premie? Indien je je zonnepaneleninstallatie dit jaar nog kan laten keuren, verandert er niets. Voor alle keuringen na 31 december 2022 bedraagt de maximale premie 750 euro.

Fraude voorkomen

Heel wat gezinnen die hun installatie dit jaar hebben aangevraagd, zullen daardoor een lagere premie ontvangen. Volgens de sector zijn er zowat 50.000 Vlamingen die al een zonnepaneleninstallatie besteld hebben en bijgevolg rekenen op de beloofde premie. Minister Demir wil echter niet overstappen op een systeem waarbij de datum van de bestelbon wordt gebruikt om de premie te bepalen, omdat daar volgens haar ten tijde van de groenestroomcertificaten mee is gefraudeerd. Een verhoging van de premie is volgens minister Demir niet aan de orde. “Dat kan als gevolg hebben dat de subsidies niet terechtkomen bij de investeerders, maar bij de installateurs, die bij de opmaak van offertes rekening houden met de verhoogde subsidies”, aldus Vlaams minister van energie Zuhal Demir.

Hoe je premie voor zonnepanelen aanvragen?

Om aanspraak te maken op de premie moet je je zonnepanelen binnen de drie maanden na de keuring aanmelden bij netbeheerder Fluvius. Fluvius verwerkt dan de aanvraag, maar dit kan wel een tijdje duren. Geen zorgen: je keuringsdatum bepaalt je premiebedrag.

Hoeveel bedraagt je premie voor zonnepanelen in 2023?

  • Het premiebedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast. De datum van indienstname van de zonnepaneel installatie bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden.
  • Als je voldoet aan de premievoorwaarden heb je in 2023 recht op 150 €/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 €/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 eur.
  • Het premiebedrag is begrensd tot 40% van de investeringskosten exclusief btw, vermeld op de facturen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning
Verplicht renoveren van label F naar D of beter? Met een hybride warmtepomp verduurzaam je je woning

Wie sinds 2023 een woning met een slecht EPC-label koopt, moet die binnen de vijf jaar energetisch renoveren tot een label D of beter. Met een hybride...

Lees meer
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?
Waarom kiezen voor een hybride warmtepomp en welke soorten zijn er?

Besparen op je energiefactuur en je woning duurzaam verwarmen blijven hot topics. Een hybride verwarmingssysteem is daarvoor dé geknipte oplossing. Lees...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken