Temperatuur van je cv-ketel verlagen om te besparen? Let op voor de risico’s

Je kunt de temperatuur van je cv-ketel verlagen om je energieverbruik te verlagen en zo te besparen. Maar volgens experts is dat niet zonder gezondheidsrisico’s: de legionellabacterie schuilt om de hoek. Waar moet je dan rekening mee houden, zodat je zeker niet ziek wordt? We helpen je op weg.

Temperatuur cv-ketel

Je cv-ketel op gas of elektriciteit zorgt voor de opwarming van leidingwater voor je kranen en/of verwarming. Over het algemeen stelt de installateur bij de plaatsing een bepaalde temperatuur in om dat proces op punt te stellen. Hoe lager de temperatuur in de ketel, hoe minder gas of elektriciteit gevraagd wordt, en hoe lager dus de bijhorende energiefactuur. Die temperatuur zomaar zelf onder een bepaalde grens instellen, is echter niet zonder risico.

Ga je zelf sanitair installeren? Let op voor deze meest gemaakte fouten.

Let op voor te lage temperaturen

Experts in de materie zijn het erover eens: een te lage temperatuur in het water van je cv-ketel vergroot het risico op een legionellabesmetting. Legionella komt, bij voor de bacterie ideale omstandigheden, in verschillende watersystemen voor. De bacterie heeft een optimale groeitemperatuur tussen de 25 en 55 graden Celsius en komt tot volle bloei bij 37 graden Celsius. Bij temperaturen vanaf 55 graden krijgt de bacterie het te heet en sterft hij af. Wie de legionellakiemen inademt, bijvoorbeeld tijdens het douchen, kan een besmetting oplopen.

Vooral oudere mensen, zij die er een slechte gezondheid op nahouden en rokers zijn er extra gevoelig voor. Sommige mensen krijgen binnen enkele dagen na de besmetting te maken met griepachtige klachten. Die kunnen vanzelf overwaaien maar kunnen ook resulteren in een ernstige longontsteking. In uitzonderlijke gevallen kun je daaraan sterven. Er zijn ook mensen die geen last ondervinden van de bacterie, maar toch is voorzichtigheid aangewezen.

Op andere manieren energie besparen? Deze tips zetten je veilig op weg.

Welke ketel?

Om na te gaan hoe je het veilig kunt houden, moet je eerst uitzoeken welke ketel je thuis gebruikt. We onderscheiden de soloketels enerzijds en de combiketels anderzijds. Een soloketel wekt alleen warmte op voor de verwarming. Daarbij krijg je ‘dood’ water dat in het circuit blijft en waarmee je zelf niet in aanraking komt. In dat geval kunnen lagere temperaturen en zelfs legionella geen kwaad. Kun je met een soloketel je watertemperatuur dus verlagen én zo ook nog steeds verwarmen? Dan is dat een goede besparingstip. Werk je met een combiketel, zoals dat bij de meeste boilers het geval is? Dan staat dat toestel ook in voor je warm water om te douchen, een bad mee te nemen of in de keuken te werken. Een schadelijke bacterie kun je daar uiteraard missen als kiespijn.

Veel van die combiketels, ook de moderne, verwarmen het uit de leidingen aangevoerde water eerst tot 80 à 90 graden. Maar daar kan best wel nog wat van af. Huizen worden vaak met een lagere aanvoertemperatuur al prima verwarmd. Zet de watertemperatuur in de hoogrendementsketel wel steeds op minstens 60 graden om de legionellabacterie zeker te voorkomen. In de handleiding staat hoe dat moet.

De legionellabacterie vermijden? Lees hier hoe je dat doet.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Betonproducten van eigen makelij
  Betonproducten van eigen makelij

  Bouwmaterialen Wijckmans heeft een eigen betoncentrale waar betonnen putten en andere betonproducten worden gemaakt. Zo ben je als particulier,...

  Lees meer
 • Individueel bouw- en energieadvies op maat
  Individueel bouw- en energieadvies op maat

  Deskundig advies voor duurzaam wooncomfort voor bouwers en verbouwers. 

  Lees meer
 • Bespaar op het plaatsen van thuisbatterij en laadpaal
  Bespaar op het plaatsen van thuisbatterij en laadpaal

  Met een thuisbatterij kan je zelf-geproduceerde energie thuis opslagen. Als je dit combineert met zonnepanelen moet je minder stroom van het net halen en...

  Lees meer
 • Verbouwplannen? Laat meteen ook je sanitaire leidingen nakijken en herstellen
  Verbouwplannen? Laat meteen ook je sanitaire leidingen nakijken en herstellen

  Wie zijn woning wil opfrissen of een woning koopt om te renoveren, heeft meestal een duidelijk beeld van de uit te voeren werken voor ogen. Vaak staan een...

  Lees meer