Ecologisch (ver)bouwen? Laat je inspireren tijdens Ecobouwers Opendeur 2022

Op 5, 6, 11, 12 en 13 november 2022 kan je tijdens Ecobouwers Opendeur gratis binnenkijken in heel wat duurzame, bio-ecologische en passieve woningen.

Stijgende energieprijzen, lange levertijden van bouwmaterialen en een veranderend klimaat: het zijn goede redenen om duurzaam en toekomstgericht te (ver)bouwen. Maar veel mensen weten nog niet hoe ze daar precies aan moeten beginnen. Tijdens de Ecobouwers Opendeur op 5, 6, 11, 12 en 13 november 2022 kan je gratis binnenkijken in duurzame, bio-ecologische en energiezuinige woningen. Enthousiaste eigenaars tonen welke technieken zij hebben gebruikt, vanuit welke filosofie ze vertrokken en met wie zij samenwerkten om hun duurzame bouwproject te verwezenlijken. 

Thema 2022: duurzaam en betaalbaar bouwen

Duurzaam bouwen hoeft niet duur te zijn. Sterker nog: met een aantal goede ingrepen, verdien je je investering snel weer terug. Steeds meer ecobouwers tonen hoe zij duurzaam hebben gebouwd mét een haalbaar budget: door compacter te bouwen, door circulair te denken of door zelf de handen uit de mouwen te steken. Tijdens de Ecobouwers Opendeur vertellen de eigenaars graag hoe ze aan de slag gingen. 

Nieuwsgierigheid geprikkeld? Ontdek hier alvast een aantal projecten.

Oude kachelwinkel wordt mooie stek voor jong koppel

BERCHEM - Klimaatadaptief te werk gaan, dat zit ook in de kleine dingen. Zo hebben bewoners Elisabeth en Lise de hele tuin onthard en groen het laten overnemen. In al hun keuzes speelt ecologie een rol.

PREVIEW

Livios mocht alvast binnenkijken in deze woning. Ontdek hier het renovatieverhaal van de bewoners.

Circulair en compact aan de rand van Gent

MARIAKERKE - Deze woning aan de stadrand van Gent kreeg een grondige renovatie, waarbij gekozen werd voor omkeerbare technieken, toegankelijke leidingen, CLT (Cross-Laminated Timber, een gelijmde houtconstructie) en veel recuperatiematerialen. 

Interieurarchitecte maakt slim gebruik van ruimte 

ITEGEM – Interieurarchitecte Lieselotte (Studio Nest) maakte van haar woning een huiselijke, persoonlijke stek waarbij de vormgeving strak is, maar de materialen warmte uitstralen en de liefde voor recuperatiematerialen en duurzaamheid voelbaar is. 

Bescheiden rijhuisje wordt circulaire stek 

TURNHOUT - De centrale ligging was primordiaal voor de bewoners van deze gerenoveerde woning. De woonst bestaat uit vrije, open ruimtes met de nadruk op lichtinval en contact met de tuin. 

Moderne nieuwbouw, maar toch betaalbaar

TEMSE - Deze ruime, moderne gezinswoning voor zes in houtskelet is zowel economisch als ecologisch helemaal in orde. Zo kozen ze voor vloerverwarming in een de chape van anhydriet (een soort gerecycleerd gips), drievoudige beglazing en zonnepanelen. 

Praktisch

 • Wanneer?      op 5, 6, 11, 12 en 13 november 2022
 • Waar?            in Vlaanderen en Brussel
 • Kostprijs?      gratis
 • Inschrijven?  ecobouwers.be/opendeur

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen
  Bouwfit-dagen: lees meer over ons programma van 2 zaterdagen

  Heb je bouw- of verbouwplannen? Laat je dan goed informeren. Zo vermijd je verrassingen, doorprik je verkooppraatjes en maak je betere keuzes. Tegelijk...

  Lees meer
 • Maak van je thuis een duurzame woning
  Maak van je thuis een duurzame woning

  Verschillende media kondigden het al aan: elektriciteits- en gasfacturen worden steeds duurder. Om de prijsstijgingen te compenseren, raden we je aan om...

  Lees meer
 • Ecologisch, duurzaam en modern wonen?
  Ecologisch, duurzaam en modern wonen?

  Fermacell® is een sterke basis voor de inzet in houtbouw. Houtskeletbouwhuizen met natuurlijke bouwmaterialen zijn hét antwoord op de huidige uitdaging op...

  Lees meer
 • Bouwen voor de toekomst volgens de BEN-norm
  Bouwen voor de toekomst volgens de BEN-norm

  Zonnepanelen, een warmtepomp of zonneboiler? Bij de bouw van een woning heb je verschillende mogelijkheden om rekening te houden met het milieu én tegelijk ...

  Lees meer