Via Mijn VerbouwPremie krijg je tot 50% van je verbouwfacturen terugbetaald

Sinds 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Energetisch renoveren blijft namelijk dé manier om je energiefactuur zoveel mogelijk te beperken. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies?

Wat is er nieuw aan de Mijn VerbouwPremie?

Je kan de nieuwe Mijn VerbouwPremie aanvragen sinds 1 oktober 2022. Het is de eengemaakte premie van de vroegere renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. Voorheen moest je die premies afzonderlijk aanvragen.

Tot eind 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen die maximaal twee jaar en drie maanden oud zijn. Daarna geldt een maximum van twee jaar. Heb je eerder een energiepremie van Fluvius of de Vlaamse renovatiepremie aangevraagd? Dan kan je de Mijn VerbouwPremie niet opnieuw aanvragen voor dezelfde werken.

Niet alle premies werden opgenomen in de Mijn VerbouwPremie. Zo blijven de Vlaamse aanpassingspremie, de premie voor zonnepanelen van Fluvius en de EPC-labelpremie bijvoorbeeld apart bestaan. Een overzicht van de andere premies, op basis van je woonplaats, vind je hier.

Je kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen als eigenaar van een private woning. Ook als huurder kan je een beroep doen op de premie wanneer je investeert in energie-efficiënte besparingen.

Voor welke werken kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen?

De Mijn VerbouwPremie omvat heel wat verschillende categorieën van werken. Zowat elke renovatieklus of energiebesparende ingreep valt onder de nieuwe premie.

Wie het dak, de buitenmuur of de vloer isoleert of renoveert of werken uitvoert aan de ramen en deuren, de elektriciteit of het sanitair, kan de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Verder vallen ook werken aan de binnenmuur, het plafond, de trap en andere binnenrenovaties onder de Mijn VerbouwPremie. En natuurlijk maak je aanspraak op de premie voor de installatie van een zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler of gascondensatieketel.

Klussers kunnen de Mijn VerbouwPremie wel alleen aanvragen als de werken uitgevoerd worden door een aannemer, soms zelfs door een erkende aannemer. Enkel voor binnenrenovaties en werken aan de elektriciteit of sanitair is doe-het-zelven toegelaten.

Wist je dat... er een energieaudit bestaat? Deze audit brengt je huidige situatie in kaart, maar geeft je ook een actieplan om de energieprestaties van je woning te verbeteren.

Hoeveel bedraagt de Mijn VerbouwPremie?

Hoeveel de Mijn VerbouwPremie bedraagt, hangt af van je gezinssituatie en gezinsinkomen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende inkomenscategorieën.

Behoor je tot de laagste inkomenscategorie, dan krijg je 50 procent van de aanvaarde facturen terugbetaald. Gezinnen die onder de middelste inkomenscategorie vallen, krijgen 35 procent terug. Er geldt een maximum, dat eventueel verhoogd kan worden met vaste premies voor hernieuwbare energie.

Behoort je gezin tot de hoogste inkomenscategorie? Dan maak je enkel aanspraak op de Mijn VerbouwPremie voor bepaalde werken. Het gaat om dakisolatie, buitenmuurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing en de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of warmtepompboiler. In dat geval krijg je een vast bedrag per vierkante meter isolatie, glas of per energie-installatie.

Waar kan je deze nieuwe premie aanvragen?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via de website van de Vlaamse overheid. Je hebt verschillende documenten nodig voor de aanvraag. Houd de factuur van de werken bij de hand en zorg ook voor foto’s en eventuele aannemersattesten. Het online loket van de Mijn VerbouwPremie gidst je door het hele proces en vertelt je precies welke documenten je nodig hebt.

Na maximaal acht maanden krijg je te horen of de premieaanvraag goedgekeurd werd. Indien de aanvraag afgewezen zou zijn, heb je een maand de tijd om beroep aan te tekenen. Ten laatste een jaar na de aanvraag krijg je de Mijn VerbouwPremie uitbetaald.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Concrete House - Open Wervendag 2023
Concrete House - Open Wervendag 2023

Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken