Trek je plan: Een nieuw ontwerp voor een warme woonkamer

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de woonkamer van Laure en Alexander aan de beurt.

De huidige situatie

Laure en Alexander verhuizen binnenkort naar hun nieuwe stekje in het centrum van Genval. Bijzonder aan hun nieuwe woning is dat de voordeur rechtstreeks uitgeeft in de leefruimte. Die bestaat uit twee open ruimtes, bekleed met witte tegels. In het voorste deel vertrekt links de oude schoorsteen naar boven. In het achterste gedeelte leunt een trap tegen de rechtergevel, net als de toegang naar de kelder. Achter deze twee ruimtes zit de keuken, die op haar beurt toegang biedt tot een koertje en de tuin van 3 are.

Het verlanglijstje

De leefruimte is met haar 25 vierkante meter niet groot, maar het koppel wil ze graag zo goed mogelijk benutten. De grootste uitdaging is om er ook een gezellige ruimte van te maken, een comfortabele cocon, en niet het gevoel te hebben in een inkomhal te leven. Toch zou er een soort vestiaire moeten komen voor de schoenen en de jassen. Ook licht is belangrijk. Dat draagt namelijk bij tot het ruimtegevoel. Alleen mag er aan het raam in de voorgevel niet worden geraakt…

Op termijn zou er op de plek van het koertje een uitbreiding komen, maar dat is momenteel nog niet aan de orde. Onze architecten zullen voorlopig dus moeten roeien met de riemen die ze hebben.

Het ontwerp van Donald Maho

In een wereld met stijgende vastgoedprijzen, een steeds groeiende bevolking, en versnippering is het aan de creatievelingen te bewijzen dat ook klein wonen groots doet leven. Dit project is hiervoor een uitstekend voorbeeld. De focus mag dan vooral op de leefruimte liggen, maar als de oppervlakte beperkt is, is het essentieel dat alle functies samenhangen en ze de correcte positie krijgen. De keuken is daarom mee opgenomen in dit ontwerp.

De basis van het ontwerp – het verbindende element – is de grote, wit gebeitste, multiplex maatkast met blote kopse kanten. Het volume vertrekt vanuit de inkom als vestiaire, loopt over in de leefruimte, zet zijn weg verder door de keuken om te eindigen als open kast in de eetruimte. De 60 centimeter diepe maatkast zorgt niet alleen voor een maximaal volume aan opbergruimte, ze laat de ruimtes en hun functies ook in elkaar doorvloeien en samensmelten tot één geheel. De gepolierde betonvloer, die over het volledige gelijkvloers doorloopt, versterkt dit effect nog.

Boven- en onderaan de kast plaatsen we een dimbare ledstrip, die licht brengt in de volledige diepte en het geheel luchtiger doet aanvoelen. Doordat de aanvoer van natuurlijk licht beperkt is, overheerst wit en worden kleuraccenten gelegd door de inrichting. Ook bij de inkom is nagedacht over licht en zicht. De multiplex balken zorgen voor een speelse begrenzing, die voor privacy zorgt zonder het invallende natuurlijk licht te hinderen. ’s Avonds kan deze volledige wand gesloten worden met een dik gordijn, zodat de voordeur en het raam in de voorgevel een gezellige avond aan het vuur niet verstoren.

Budget

  • Ruwbouw: 2.000 euro
  • Elektriciteit & verlichting: 3.500 euro
  • Sanitair   3.500 euro
  • Gespoten PUR + gepolierde beton: 3.836 euro
  • Gyproc verlaagd plafond: 2.193 euro
  • Schrijnwerk op maat: 15.500 euro
  • Schilderwerken: 1.000 euro 
    Totaal, excl. btw*: 31.529 euro

*Kostenraming voor dit specifieke project

Ontwerp: interieurarchitect Donald Maho 
Bekijk ook de andere twee ontwerpen van architectuurbureau Wolfs en Caroline Convertini.