Trek je plan: Een nieuw ontwerp voor een warme woonkamer (2/3)

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de woonkamer van Laure en Alexander aan de beurt.

De huidige situatie

Laure en Alexander verhuizen binnenkort naar hun nieuwe stekje in het centrum van Genval. Bijzonder aan hun nieuwe woning is dat de voordeur rechtstreeks uitgeeft in de leefruimte. Die bestaat uit twee open ruimtes, bekleed met witte tegels. In het voorste deel vertrekt links de oude schoorsteen naar boven. In het achterste gedeelte leunt een trap tegen de rechtergevel, net als de toegang naar de kelder. Achter deze twee ruimtes zit de keuken, die op haar beurt toegang biedt tot een koertje en de tuin van 3 are.

Het verlanglijstje

De leefruimte is met haar 25 vierkante meter niet groot, maar het koppel wil ze graag zo goed mogelijk benutten. De grootste uitdaging is om er ook een gezellige ruimte van te maken, een comfortabele cocon, en niet het gevoel te hebben in een inkomhal te leven. Toch zou er een soort vestiaire moeten komen voor de schoenen en de jassen. Ook licht is belangrijk. Dat draagt namelijk bij tot het ruimtegevoel. Alleen mag er aan het raam in de voorgevel niet worden geraakt…

Op termijn zou er op de plek van het koertje een uitbreiding komen, maar dat is momenteel nog niet aan de orde. Onze architecten zullen voorlopig dus moeten roeien met de riemen die ze hebben.

Het ontwerp van Caroline Convertini

Om de verwachtingen van de eigenaars in te lossen en tegelijk de kosten te beperken, hebben we ervoor gekozen om de drie ruimtes binnen de bestaande contouren te laten versmelten tot één gezellige en vloeiende leefruimte.

Om het ‘inkomeffect’ in de eerste ruimte te vermijden, wordt deze, na het afbreken van de schoorsteen, ingepakt met een lineair meubel in zachte vormen en kleuren. Het zorgt voor voldoende opbergruimte en omvat eveneens het televisiemeubel en een kleine vestiaire op de kop. Bovendien schermt het de voordeur op een hoogst originele manier af. Deze verdwijnt trouwens in een handomdraai wanneer je het gordijn, dat eveneens in het meubel zit verwerkt, sluit.

De muur die het gelijkvloers opdeelde, gaat eruit, waardoor er nu één grote ruimte ontstaat die licht krijgt via de ramen vooraan en achteraan. Door gebruik te maken van lichte materialen en kleuren voor de muren en het inbouwmeubilair, kan dit licht zich verder in de ruimte verspreiden.

Verschillende nissen in notenhout, die in de verschillende zones terugkomen op halve hoogte – in het tv-meubel in de zithoek, in de zitbank en opbergelementen in de eetruimte, in de bovenkasten in de keuken… – geven de ruimte karakter en structuur, maar verbinden het geheel ook. Ze versterken het idee van die unieke identiteit.

Ook de vloer schept eenheid. Boven op de oude tegelvloer komt over het hele gelijkvloers een geboende betonvloer te liggen. Een muisgrijs tapijt onder de zetel in de zithoek en onder de zitbank in de eethoek bakent weliswaar de ‘comfortzones’ af.

De nieuwe keuken bestaat uit eenvoudige elementen, afgewerkt met speelse, afgeronde details in de hoeken (maatwerk). Tel daarbij nog het werkblad in composiet met het uitzicht van natuursteen in combinatie met de spatwand in smalle keramische tegels, en je krijgt een keuken met een frisse en hedendaagse look zonder dat het veel moet kosten.

De bestaande elementen krijgen tot slot nog een nieuwe lik verf zodat ze mooi passen binnen het nieuwe geheel. De nieuwe ledverlichting is te bedienen via de verschillende schakelaars die in de meubels zijn verwerkt.

Budget

  • Afbraakwerken + nieuwe opening zithoek: 1.250 euro
  • Vloer (beton ciré en tapijt): 1.377,50 euro
  • Schilderwerken: 2.790 euro
  • Herstelling trap: 1.500 euro
  • Schrijnwerk (meubels en zitbank): 4.950 euro
  • Keuken (incl. toestellen): 5.000 euro
  • Gordijnen (+ ophangsysteem): 250 euro
  • Elektriciteit en verlichting: 625 euro
    TOTAAL, excl. btw en incl. levering en plaatsing*: 17.742,50 euro

*Kostenraming voor dit specifieke project

Ontwerp: interieurarchitect Caroline Convertini i.s.m. architect Julien Duval 
Bekijk ook de andere twee ontwerpen van architectuurbureau Wolfs en Donald Maho.