Trek je plan: Een nieuw ontwerp voor een warme woonkamer (3/3)

In de rubriek 'Trek je plan' nemen we elke maand een ruimte van één van onze lezers onder handen. Deze keer is de woonkamer van Laure en Alexander aan de beurt.

De huidige situatie

Laure en Alexander verhuizen binnenkort naar hun nieuwe stekje in het centrum van Genval. Bijzonder aan hun nieuwe woning is dat de voordeur rechtstreeks uitgeeft in de leefruimte. Die bestaat uit twee open ruimtes, bekleed met witte tegels. In het voorste deel vertrekt links de oude schoorsteen naar boven. In het achterste gedeelte leunt een trap tegen de rechtergevel, net als de toegang naar de kelder. Achter deze twee ruimtes zit de keuken, die op haar beurt toegang biedt tot een koertje en de tuin van 3 are.

Het verlanglijstje

De leefruimte is met haar 25 vierkante meter niet groot, maar het koppel wil ze graag zo goed mogelijk benutten. De grootste uitdaging is om er ook een gezellige ruimte van te maken, een comfortabele cocon, en niet het gevoel te hebben in een inkomhal te leven. Toch zou er een soort vestiaire moeten komen voor de schoenen en de jassen. Ook licht is belangrijk. Dat draagt namelijk bij tot het ruimtegevoel. Alleen mag er aan het raam in de voorgevel niet worden geraakt…

Op termijn zou er op de plek van het koertje een uitbreiding komen, maar dat is momenteel nog niet aan de orde. Onze architecten zullen voorlopig dus moeten roeien met de riemen die ze hebben.

Het ontwerp van architectuurbureau Wolfs

Optimaal gebruik maken van de beschikbare ruimte en maximaal profiteren van natuurlijk licht. Dat zijn de twee grote uitdagingen die aan de basis van dit ontwerp liggen. De grootste werken zijn dan ook het creëren van een inkomsas en een grote opening naar de keuken. Zo scherm je de leefruimte af van de buitenwereld én krijg je een mooi, licht doorlopend volume, waarin de verschillende zones toch duidelijk zijn gedefinieerd.

Door het open karakter van het gelijkvloers, de opengewerkte claustra’s en de glazen deur naar het terras, kan elke zone op elk uur van de dag volop profiteren van het binnenvallende daglicht.

Wie nu de woning binnenkomt, wordt warm ontvangen in de nieuwe inkomsas, zonder rechtstreeks met de deur in huis te vallen. Een dubbelzijdig meubel doet aan deze kant dienst als vestiaire. Deze inkomsas, die is afgesloten met een glazen deur, houdt tegelijk ook de koude en het lawaai van buiten tegen.

Hierachter bevindt zich een eerste zone, die meteen een dubbele functie vervult: als bureau en zithoek. De zithoek wordt gedefinieerd door het dubbelzijdige meubel, dat aan deze kant wordt opgevat als televisiemeubel en richting het bureau uitloopt in een kleine zitbank.

Het volume opent zich vervolgens verder op de open keuken en eetruimte, die in elkaars verlengde liggen en letterlijk met elkaar verbonden zijn doordat het kookeiland uitloopt in een grote eettafel. Op die manier gaat er maar weinig plaats verloren en verloopt de circulatie vlot.

In de keuze van de materialen houdt dit project een mooi evenwicht tussen de warmte van het hout, de meubels en de kleuraccenten, het meer minerale aspect van de tegels met betonlook en de industriële uitstraling van de glazen deuren met stalen profielen.

Ook de traphal wordt warmer aangekleed, met warme tinten en materialen. Ze geniet ook meer licht dankzij de glazen achterdeur en de opengewerkte claustra. De twee overige deuren in de ruimte – naar de kelder en de badkamer – gaan discreet op in de wand waarin ze liggen door ze in dezelfde kleur te schilderen.

Budget

  • Ruwbouw: 6.000 euro
  • Technieken (elektriciteit, sanitair): 1.500 euro
  • Bekledingen (vloer, wanden, vals plafond): 4.000 euro
  • Schrijnwerk (glazen deuren, claustra, maatmeubilair): 11.000 euro
  • Keuken: 12.000 euro
  • Losse meubels en accessoires: 4.600 euro
    TOTAAL, excl. btw: 39.100 euro

*Kostenraming voor dit specifieke project

Ontwerp: architectuurbureau Wolfs i.s.m. Marie’s Home - www.wolfsarchitecture.be
Bekijk ook de andere twee ontwerpen van interieurarchitect Caroline Convertini en Donald Maho.

Partnerartikels

Bekijk alle partners