Van badkamer tot spa: dit zijn je opties

We zien er inmiddels wel het belang van in: in eigen huis op zoek gaan naar mogelijkheden om even afstand te nemen en tot rust te komen. Voor wie op zoek is naar rust, herbergt vooral de badkamer nog heel wat potentieel. Met deze opties – van small naar extra large – laat je rust en ontspanning heersen thuis.

Small

1. Regendouche

Laat de klassieke (spaar)douchekop voor wat het is en kies bijvoorbeeld voor een exemplaar met een groter oppervlak en eventueel verschillende straaltypes. Zo geniet je ’s morgens van een krachtige, stimulerende straal om de laatste restjes slaap weg te spoelen en ontspan je aan het einde van een lange dag onder een zachte, met lucht verrijkte doucheregen of een wervelende massagestraal. Ook een opbouwregendouchesysteem is een laagdrempelige oplossing, die veelal zonder extra breekwerk of aanpassingen toegevoegd kan worden.

2. Ligbad

In veel woningen wordt het ligbad vandaag achterwege gelaten, maar beschik je over voldoende ruimte, dan creëer je met de plaatsing van een bad wel meteen de uitgelezen plek voor ontspanning. De enige voorwaarde is een comfortabele ligpositie en dus een ergonomische vormgeving, waarbij uiteraard ook kranen en overlopen niet in de weg mogen zitten.

Tip: Het juiste bad kiezen, doe je zo.

Medium

1. Luxe douchecabine

Een aangepaste douchecabine (met vaste afmetingen van 90 x 90 of 120 x 90 centimeter) is een betaalbare manier om een massage- of lichte stoomfunctie aan de douche toe te voegen. Er zijn talrijke cabines met geïntegreerde rug- en/of zijsproeiers in diverse standaardconfiguraties en zelfs opties voorzien van een kleine stoomgenerator of geïntegreerde verlichting.

2. Duobad

Door te kiezen voor een iets groter ligbad of een zogeheten duobad kan je met twee tegelijk genieten. Al is groter niet altijd beter. In een te groot of te breed bad zal water niet alleen sneller afkoelen, maar heb je ook niet altijd het nodige houvast. Hou er verder rekening mee dat een groter bad per definitie een groter watervolume behoeft. Dat betekent meer verbruik, maar bijvoorbeeld ook een zwaardere belasting van de onderliggende vloer.

Large

1. Inloopdouche op maat

De extra ruimte en het ontbreken van de opstap van een omvangrijke inloopdouche dragen meteen bij aan een meer uitgesproken gevoel van welzijn. Het is daarenboven ook mogelijk om te kiezen voor inbouwsystemen, waarbij de (regen)douche in het plafond of de wand gemonteerd wordt. Diameters van 20 à 30 centimeter zijn standaard in dit gamma en kunnen oplopen tot makkelijk 60 centimeter of meer voor een volledig omvattende douche-ervaring.

Indien gewenst kan je meteen zelfs extra sproeikoppen in de zijwanden van de douche laten monteren. Er is de keuze tussen verschillende straalsoorten en vaste of verstelbare sproeikoppen, zodat je de massagefunctie van de douche – in tegenstelling tot bij de cabines – volledig op maat kan configureren.

Tip: Lees hier hoeveel een inloopdouche kost.

2. Massagebad

Net als in de douche, zorgen extra sproeiers in bad voor een massage-effect. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen lucht- en watersproeiers: de eerste hebben een eerder zacht en rustgevend effect dat de bloedsomloop stimuleert; de tweede zorgen voor een krachtige massage van de spieren. Massagebaden zijn beschikbaar in talrijke modellen en configuraties en kunnen, afhankelijk van wensen en budget, zelfs op maat samengesteld worden.

3. Verlichting en muziek

Met behulp van een aangepaste verlichting en muziek geef je een extra dimensie aan de douche- of badervaring. Regendouches uit het hogere segment beschikken daarom vaak over geïntegreerde verlichting – eventueel in verschillende kleuren – en zelfs speakers. Wat betreft ligbaden wordt vooral gewerkt met geïntegreerde verlichting, maar er zijn zelfs fabrikanten die zo ver gaan dat muziek onder water afgespeeld wordt.

Extra Large

1. Hamam

In stoomcabines bestaat er een grote variatie, gaande van een eerder bescheiden douchecabine met geïntegreerde stoomgenerator tot de grotere en meer luxueuze hamams. In tegenstelling tot de douchecabines zijn die laatste uitgerust met veel krachtigere stoomgeneratoren (waardoor ze ook wel een zwaardere elektrische aansluiting vereisen). Vaak zijn ze voorzien van een of meerdere zit- of ligplaatsen.

Essentieel voor een hamam is dat de ruimte goed afgesloten is, zodat stoom niet kan ontsnappen. Daarom gaat het ook in het luxueuze segment vaak om cabines, al bestaan er ook mogelijkheden om deze op een architecturale manier in een ruimte te integreren.

2. Sauna en infrarood

Ook wat betreft sauna- en infraroodcabines is het aanbod uitgebreid, met diverse mogelijkheden qua afmetingen, inrichting en afwerking. Je plaatst ze zowel binnen als buiten. In een sauna lopen de temperaturen op tot wel 90 °C. Waar vroeger een houtgestookte kachel met stenen erbovenop voor de warmte zorgde, zijn de sauna’s tegenwoordig uitgerust met een elektrische saunakachel, waardoor de temperatuur ook beter te regelen is.

Voor wie het allemaal iets minder warm mag, kan opteren voor een infraroodcabine, met temperaturen van zo’n 40 tot 60 °C. De infraroodstralen werken rechtstreeks in op het lichaam, wat een positief effect heeft op stramme spieren en gewrichten. Sommige cabines kunnen aangesloten worden op een klassiek stopcontact, maar cabines voor meerdere personen vergen vaak een zwaardere aansluiting of vermogen.

3. Ligdouche

Een unicum in doucheland, tot slot, is de ligdouche. Deze is voorzien van een ligbank met daarboven een langwerpige rij sproeiers. Minder geschikt voor de dagelijkse douche, maar een prestigieuze toevoeging voor wie wil uitpakken met het neusje van de zalm.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?

Het nieuwe jaar brengt een nieuwe reeks trends met zich mee voor je badkamer. Facq presenteert zeven verschillende stijlen voor 2023: Boho Chic, Landelijk, ...

Lees meer
De inloopdouche: de beste keuze in uw nieuwe badkamer
De inloopdouche: de beste keuze in uw nieuwe badkamer

Bij de renovatie van uw badkamer komen uw mooiste dromen uit. Eindelijk zo’n handige moderne inloopdouche! Super praktisch, veilig, gezellig en ze ziet er...

Lees meer
Ontdek Batiwooow bij X²O Badkamers
Ontdek Batiwooow bij X²O Badkamers

X²O Badkamers pakt de komende weken uit met straffe kortingen, prachtige badkamerinterieurs en een unieke winactie.  De hele maand maart ontdek je in onze...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken