Je woning energiezuinig renoveren? 10 tips van onze experts

Wie vanaf 2023 een energieverslindende woning koopt, is verplicht om die binnen de vijf jaar energetisch te renoveren naar minimum een label D. Naar aanleiding van deze renovatieverplichting, organiseerde Livios een rondetafelgesprek met vier experts. Wij lijsten hun 10 beste tips nog even voor jou op.

Tip 1: goed informeren = goed renoveren

Wil je een huis renoveren? Check je woning over een EPC beschikt. Zo niet, laat er één opmaken door een EPB-verslaggever. Dit vormt de basis van het overleg met een expert over je toekomstige renovatiestappenplan. Informeer je goed over de beschikbare technologische mogelijkheden. Ga naar beurzen, zoals Batibouw, en ontdek welke technologieën er allemaal zijn. Zorg dat je breed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt, want het gaat om grote bedragen. Goed informeren = goed renoveren.
(Charlotte van de Water)

Tip 2: renovatiemasterplan laten opmaken

Maak een renovatiemasterplan. Je kan daarin verschillende technieken afwegen. Want als je maar één aannemer laat langskomen met één product, gaat hij naar voren schuiven waar hij mee werkt. Laat je bijstaan door een onafhankelijk professional, om je volledige renovatie onder de loep te laten nemen en niet enkel alleen het energetische aspect.
(Silvia De Nolf)

Tip 3: nieuwbouw of renoveren?

Ga je voor nieuwbouw of wil je een bestaande woning kopen? Maak goed die afweging. Een nieuwbouw is nog altijd energetisch zeer efficiënt en die efficiëntie ga je heel moeilijk - of zelfs niet - halen bij een bestaande woning, ook al ga je die energetisch renoveren.
(Marc Dillen)

Tip 4: maak duurzame keuzes

Hou in het achterhoofd dat het doel tegen 2050 is om klimaatneutraal te wonen. En dat betekent niet alleen per se label A. Met klimaatneutraliteit in het achterhoofd kan je nu al bepaalde keuzes maken, door je af te vragen of ze duurzaam of toekomstbestendig gaan zijn.
(Angelos Koutsis)

Tip 5: zicht op alle kosten

Schat goed in wat de kosten zijn. Zowel op het gebied van energie, water, klimaat, gezondheid en omgeving. Zorg dat je een globaal beeld hebt van alle kosten waarmee je geconfronteerd wordt als je een bestaande woning koopt. Want zo kan je de afweging maken of je woning toekomstproof is en zijn waarde gaat behouden.
(Marc Dillen)

Tip: Bekijk hier voor welke premies je in aanmerking komt.

Tip 6: schakel experts in

Veel mensen zien het niet zitten om een woning te verbouwen. Laat je ontzorgen door bijvoorbeeld aannemers in te schakelen die het volledige project vastnemen. Of laat je ontzorgen door architecten die alles opvolgen van A tot Z. Kennisverspreiding is volgens ons ook belangrijk. Hoe beter de burger geïnformeerd is, hoe groter de kans dat ze de stap zetten naar renovatie.
(Silvia De Nolf) 

Tip 7: no stress

Neem je tijd als je een woning wil kopen. Laat je niet misleiden door de stress van het koopproces. Laat je goed informeren over de eigenschappen van het pand. Iemand die een woning gaat kopen in een stad die grondgebonden is, zit al met een schaars goed.
(Marc Dillen)

Tip 8: kijk breder dan het EPC

Label A is een einddoelstelling, maar we moeten ons hier misschien niet helemaal op blind staren. Hernieuwbare energie weegt voor ons, BBL, een beetje te zwaar door in het bepalen van het EPC-label. Er kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar de isolatiegraad van de woning. Daarnaast houden we best meer rekening met de veranderende klimatologische omstandigheden: denk aan klimaatadaptatie, zodat je woning niet oververhit, aan plekken om water op te vangen, enzovoort. Dat zit nu niet in label A, maar er moet wel over nagedacht worden naar 2050 toe.
(Angelos Koutsis)

Tip 9: werk in fases

Alles begint met je renovatiemasterplan: je plan van aanpak op maat van jouw woning. Met het eindresultaat in je achterhoofd, kan je hier gefaseerd naar toe werken. En er zijn ook tussenoplossingen die de stapsgewijze renovatie kunnen helpen. Stel dat je bijvoorbeeld een warmtepomp wenst te installeren, maar dat het om één of andere reden niet lukt om je woning eerst grondig te isoleren, dan zou een hybride systeem eventueel een oplossing kunnen bieden. Je past dan een warmtepomp in combinatie met een condensatieketel toe, waarbij deze laatste enkel inschakelt wanneer de energie van de warmtepomp ontoereikend is. Indien de isolatiegraad in een later stadium alsnog verhoogd wordt, kan de condensatieketel eventueel worden afgeschakeld doordat de warmtepomp het gevraagd vermogen afdekt. Zo evolueer je stapsgewijs naar een verwarmingssysteem op lage temperatuur.
(Charlotte van de Water)

Tip 10: denk al aan volgende winter

Maatregelen op korte termijn zijn minstens even kostbaar. Misschien is je ketel vervangen momenteel niet aan de orde, je kan het verbruik al naar beneden krijgen door een grondige onderhoudsbeurt. Of om toch de isolatie van je woning te verbeteren. Door nu een de hulp van een expert in te roepen, kan je toch al enkele aanpassingen doen om je verbruik te doen minderen. En denk ondertussen als gezin en samen met je installateur al eens na wat je kan doen tegen volgende winter.
(Marc Dillen)

Meer weten over de renovatieverplichting? Lees dan ook volgende artikels:

Dit artikel kwam tot stand naar aanleiding van een rondetafelgesprek over energetisch renoveren, samen met volgende experts:
  • Charlotte van de Water – projectmanager Klimaatneutraal Bouwen en senior expert bij Agoria
  • Marc Dillen – directeur-generaal van Embuild Vlaanderen
  • Ir. arch. Silvia De Nolf – adviseur bij de studiedienst van NAV
  • Ir. Angelos Koutsis – beleidsmedewerker groene warmte en energie-efficiëntie bij Bond Beter Leefmilieu

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Betaalbaar verbouwen: door zelf je technieken te installeren, bespaar je meer dan 50%
Betaalbaar verbouwen: door zelf je technieken te installeren, bespaar je meer dan 50%

Heb je pas een woning gekocht om te renoveren? Of wil je met de hoge energieprijzen je woning energiezuiniger maken, maar schrikken de dure aankoopprijzen...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken