Welk keukentype ben jij?

Hou je van natuurlijke materialen en dito kleuren? Ben je eerder van de gesloten kasten en strak design? Of mag het net heel kleurrijk en creatief zijn? Ontdek welk keukentype jij bent en hoe je dat in 2023 vertaalt naar jouw keuken. 

Type 1: nature lover

De tijd dat een keuken alleen maar spierwit of beige mocht zijn, ligt al lang achter ons. Natuurlijke kleuren, zoals off-white, zand, beige en greige primeren binnen deze nature lover-stijl en worden aangevuld met donkere tinten, zoals terracotta, olijfgroen en bruin. Door deze kleuren op een zachte manier te combineren, creëer je een heel organisch en natuurlijk kleureneffect.

Een accent in hout (met structuur) of natuursteen (met aders of spikkels) en een paar planten maken deze look helemaal af. Bovendien sluit dit type keuken perfect aan op de rest van het interieur. De nature lover trekt zijn tinten en materialen door naar de volledige woning. De keuken is er het logische verlengstuk van, waar je in alle rust kan koken, lezen, werken, …

Deze stijl in het kort:

 • zachte kleurencombinaties
 • natuurlijke materialen: hout en natuursteen
 • kleuren: off-white, zand, beige, greige, terracotta, olijfgroen, bruin
 • keuken blendt met de rest van het interieur

Type 2: minimalist

Geen open kasten en overladen legplanken voor jou. Als minimalist hou je van strakke lijnen, geometrische uitgelijndheid, sobere accenten en gesloten kasten. Heb je de ruimte? Benut ze dan en laat je bovenkasten helemaal aansluiten tot (bijna) tegen je plafond. Maar hou natuurlijk wel rekening met de ergonomie.

Het minimalistische kleurenpalet blijft neutraal, maar zacht met enkele natuurlijke elementen. De combinaties zijn hier sober, maar ze getuigen van stijl. Denk aan matwit kraanwerk in combinatie met een zacht muisgrijs werkblad en strak kastenwerk. Of een marmeren spatwand die overloopt in je werkblad.

Indirecte ledverlichting benadrukt de strakke belijning van je keuken. Voor jou ook niet te veel zichtbare toestellen, deze zijn mooi ingewerkt. Toch een open kast of legplank? Dan is dat de perfecte plek voor een sobere eyecatcher in glas of keramiek. High tech snufjes verdienen zeker ook een plaats in je minimalistische keuken.

Deze stijl in het kort:

 • één neutrale kleur primeert
 • gesloten keukenkastjes
 • sober met stijlvolle combinaties
 • enkel de mooiste spullen tonen
 • hightec snufjes

Type 3: gezellige gast

Gezelligheid troef in deze keuken! De keuken is het hart van de woning en de favoriete plek van jou en je huisgenoten. Dit is de leefkeuken pur sang, waar je meer doet dan alleen maar koken. Dat resulteert ook in veel zitruimte. Haal de barkrukken maar boven, voorzie een ruime, houten zitbank voor je familie of gasten, … hier mag samengekomen worden.

Je keuken heeft bovendien een warme uitstraling en dat zie je ook aan de gebruikte materialen. Hout en neutrale tinten primeren hier, maar dat maakt je keuken niet minder uniek. Door bijvoorbeeld een opvallende hanglamp of eentje in natuurlijke materialen, zoals rotan of gerecycled karton, maak je je gezellige keuken meer eigen. Open kasten en planken vul je met kookboeken, een kruidentuintje of planten en je mooiste keukenaccessoires. Een inbouwhaard erbij is de kers op de taart.

Deze stijl in het kort:

 • neutrale tinten 
 • warme natuurlijke materialen
 • keuken = hart van het huis
 • oog voor gezellige verlichting
 • veel zitruimte: barkrukken, lekkere zitbank voor meerdere personen

Type 4: mix&matcher

Dit is geen keuken zoals dertien in een dozijn (maar welke is dat wel?). De mix&matcher gaat een stap verder en combineert naar hartenlust. Je stelt je eigen keuken samen en gaat voor meerdere kleuren en materialen. Onder- en bovenkasten hoeven niet per se in dezelfde kleur te zijn en alle combinaties zijn mogelijk. Je kan gaan voor eerder uitgesproken natuurkleuren, zoals diepdonkerblauw en olijfgroen. Of net levendige kleuren zoals roze, pittig geel en paars.

Maar als mix&matcher denk je ook verder dan enkel het kleurenpalet. Materialen mogen ook gerust gecombineerd worden. Denk aan hout, mat zwart kraanwerk, messing handgrepen, een spatwand in marmerlook, glas, … En binnen een bepaald materiaal kan je ook spelen met verschillende kleuruitvoeringen. Dat is het fijne aan de mix&match-keuken. Welke interieurstijl je ook hebt, je kan deze altijd aanpassen aan je stijl en smaak.

Deze stijl in het kort:

 • eigen keuken samenstellen
 • verschillende kleuren voor de keukenkastjes boven en onder
 • mix van verschillende materialen in dezelfde kleur
 • mix van dezelfde materialen in verschillende kleuren en patronen

Type 5: koele kok

Jij houdt van koele kleuren en robuuste, doch verfijnde materialen. Je keuken heeft karakter en straalt een zekere stoerheid uit. De mate van stoerheid, die bepaal je zelf. De kracht zit hem in het iets afzwakken van wat we al enige tijd kennen als de puur industriële stijl. Ga je helemaal zwart, ga dan voor mat zwart en varieer met je structuren. Of combineer zwart met koele groene tinten, zoals saliegroen voor een gebalanceerd contrast.

RVS en chroom maken in deze keuken helemaal een come-back. En ook hier bepaal jij de gradatie waarin je dit materiaal gebruikt: van een all-over keuken in RVS tot een glanzend werkblad of enkel een chromen kraan. Marmer is een ander element dat prima thuishoort in de keuken voor de koele kok. Ook hier kijken we naar mooi geaderd marmer of natuursteen met marmerlook, waarbij je licht en donker marmer combineert.

Deze stijl in het kort:

 • koele kleuren: groene tinten, zoals saliegroen en mintgroen, aangevuld met zwart
 • comeback van RVS en chroom
 • marmer of marmerlook
 • mix van structuren

Nog meer inspiratie nodig?

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details
  Een keuken die echt bij je past? Ga voor maatwerk, tot in de kleinste details

  Een keuken moet niet alleen praktisch zijn, ook het ontwerp is erg belangrijk. Je voelt je het best in een keuken die perfect aansluit bij jouw smaak en...

  Lees meer
 • Een werkblad in RVS: een knap staaltje design voor echte hobbykoks
  Een werkblad in RVS: een knap staaltje design voor echte hobbykoks

  We brengen meer tijd thuis door en maken vaker tijd vrij om uitgebreid en lekker te koken. Wil je jouw cooking skills naar een hoger niveau tillen? Met een ...

  Lees meer
 • Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan
  Kleine aanpassing, groots effect! Vervang makkelijk zelf je oude keukenkraan

  Ben je uitgekeken op je keuken, maar zie je op tegen afbraakwerken of zware kosten? Geef je keuken dan een frisse look met een GROHE Start keukenkraan. Die ...

  Lees meer
 • Duurzaamheid voorop in de keuken en badkamer.
  Duurzaamheid voorop in de keuken en badkamer.

  Kies resoluut voor water- en energiebesparende producten.   Duurzaam wonen zonder in te boeten aan comfort en design, wie wil het niet? Ook in je keuken en ...

  Lees meer