Onze tuin gaat stilaan in winterslaap. Bomen zijn hun bladeren verloren, de moestuin is leeg en wie weet wordt de tuin binnenkort wel bedekt met een laagje sneeuw. En toch staan er in december tuinklusjes op de agenda. We vroegen aan Bart Verelst hoe de tuinkalender er voor deze maand precies uitziet.
Maak je tuin en tuingereedschap winterklaar
De rust in de tuin is helemaal teruggekeerd. In december sluiten we enerzijds het afgelopen tuinseizoen af en anderzijds beginnen we het volgende al voor te bereiden. “In december is het tijd om het tuingereedschap op te bergen, maar niet voordat het perfect onderhouden is”, vertelt Verelst. “Het is belangrijk om de metalen delen van je tuingereedschap in te smeren met olie en de houten delen met lijnzaadolie. Zo blijven de stelen soepel en hoef je het volgende tuinseizoen niet met uitgeleefde schoppen en harken te beginnen.”
Daarnaast doe je er ook goed aan om alle bloempotten schoon te maken. “De potjes moeten helemaal schoon zijn om ze te kunnen hergebruiken. Ontdoe ook zeker de terracottapotten van wortelen”, voegt Verelst er nog aan toe. “Berg alles ten slotte hoog en droog op zodat er geen slakken bij kunnen.”
De weinige tuinklussen die je kan doen in december
Houden je groene vingers liever geen winterslaap, dan heeft Verelst nog enkele tuinklusjes voor jou. “Zolang het niet vriest, kan je nog bomen en struiken planten”, geeft hij mee. “Ook fruitbomen kan je snoeien zodra alle bladeren gevallen zijn. Heb je nog geen bloembollen voor voorjaarsbloeiers geplant, dan kan je dat ook nog doen in december als er geen vorst in de lucht hangt. Denk dan bijvoorbeeld aan krokussen en paasbloemen.”
December is ook een goede maand om na te gaan hoe het met je tuinbodem gesteld is. “Neem een bodemstaaltje en controleer het kalkgehalte van de grond. Dat kan met een eenvoudige testkit uit het tuincentrum. Als het nodig is, kan je eventueel kalk strooien in de tuin”, vertelt Verelst. “Strooi nooit kalk zonder het kalkgehalte eerst te meten, want vaak is extra kalk niet nodig en een teveel aan kalk is moeilijk weg te halen.”
Laat het compost in december zijn werk doen
De tuin kan je verder laten voor wat hij is. “In november heb je een laag compost over het gazon gestrooid en dat is nu zijn werk aan het doen”, zegt Verelst. “Ook de serre is leeggemaakt en voorzien van een dikke laag compost. Verder hoef je nog maar weinig te doen.”
Valt er sneeuw in december, dan heeft Verelst nog een tip. “Het is een goed idee om de serre met sneeuw te vullen. Sneeuw sijpelt traag in de bodem, houdt de grond vochtig en spoelt ook de zouten uit de meststoffen weg.”
Bereid in december het volgende tuinseizoen voor
In afwachting van de eerste voorjaarsbloemen, kan je in december alvast aan de lente beginnen te denken. “Heb je zaden verzameld, dan kan je ze sorteren en nagaan welke zaden geschikt zullen zijn om te planten”, tipt Verelst. “Je kan ook hoopjes compost zeven en stockeren ter voorbereiding van het voorjaar.”
En denk aan de vogeltjes
Verelst sluit af met een tip. “Vergeet ook niet om een drinkplaats voor de vogeltjes te voorzien. Zo hebben ze vers water en komen ze de vorstperiodes makkelijker door.”
Lees ook: Hoe maak je het gazon winterklaar?