Dit verandert er in 2023 als je een huis wil kopen, bouwen of verbouwen

Ben je van plan om een nieuw huis te kopen, te bouwen of te verbouwen in 2023? Dan gelden er vanaf het nieuwe jaar nieuwe regels. Welke? Wij lijsten ze voor je op.

1. ENERGIE in 2023

Invoering van het capaciteitstarief

Nieuw dit jaar is de invoering van het capaciteitstarief. Het is geen extra tarief, het is gewoon een nieuwe manier om de netkosten beter te verdelen. Je energiefactuur bestaat immers uit 4 delen: de energiekost, de nettarieven, een aantal heffingen en de btw. Een deel van die nettarieven zal nu dus op een andere manier berekend worden.

Afschaffing dag-en nachttarief

Met de komst van het capaciteitstarief wordt het dag- en nachttarief en het uitsluitend nachttarief voor het berekenen van je netkosten afgeschaft. Aanvankelijk voerde men het tweevoudig uurtarief in om mensen te stimuleren om buiten de piekuren energie te verbruiken. Dat is dus nu niet meer van toepassing omdat je netcapaciteit voortdurend kan schommelen. Je energieleverancier kan wel nog een dag- en nachttarief aanbieden voor je elektriciteitskosten. Al kan het verschil tussen die twee tarieven wel klein zijn.

2. PREMIES in 2023

Lagere premie voor zonnepanelen 

Als je zonnepanelen laat installeren, dan ontvang je daar - na keuring - een eenmalige premie voor. Die premie zal vanaf januari met de helft verminderen. In plaats van 1.500 euro zal je nog maximum 750 euro krijgen. In 2025 valt de premie zelfs helemaal weg. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir zijn de premies niet meer nodig om mensen te overtuigen om zonnepanelen te laten installeren en betalen zonnepanelen zichzelf steeds sneller terug.

Doen: Vraag je premie voor zonnepanelen aan.

Premie voor thuisbatterij verdwijnt

Thuisbatterijen worden tegenwoordig steevast in één adem genoemd met zonnepanelen. De stijgende energieprijzen en de komst van het capaciteitstarief heeft hun verkoop een duwtje in de rug gegeven. Dat zien we ook terug in de cijfers. Dit jaar is het aantal premieaanvragen erg toegenomen. De Vlaamse regering heeft echter beslist om de premie vervroegd stop te zetten. Nog tot 31 maart 2023 kan je - na keuring - nog een premie aanvragen van maximum 850 euro. Schaf je na maart een thuisbatterij aan of wordt je thuisbatterij later gekeurd, dan heb je geen recht meer op de premie.

Hogere premie voor warmtepompboiler 

Goed nieuws voor wie een warmtepompboiler wil laten installeren. Tot eind 2025 ontvang je daarvoor een premie van 900 euro. Het premiebedrag werd recent opgetrokken van 450 euro naar 900 euro. Een mooie financiële tegemoetkoming, als je weet dat een warmtepompboiler ongeveer 3.500 euro kost. 

Maatregelen energiecrisis stoppen eind maart

Naar aanleiding van de energiecrisis heeft de federale regering heel wat maatregelen genomen om onze portemonnee een beetje te beschermen. Zonder tegenbericht gelden deze maatregelen nog tot 31 maart 2023. Concreet gaat het om: 

  • Het Basispakket Energie
    Maandelijks een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Lees hier alles over het Basispakket Energie.

  • De stookoliecheque
    Een eenmalige cheque van 300 euro voor gebruikers van stookolie en propaan in bulk.

  • Uitbreiding sociaal tarief
    Voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen kan nog tot eind maart genieten van het sociaal tarief voor gas en/of elektriciteit.

De btw-verlaging op gas en elektriciteit (van 21% naar 6%) was ook een van de federale maatregelen. Deze verlaging wordt vanaf maart 2023 permanent en gaat - pas als de energieprijzen dalen - gepaard met de invoering van een accijnsheffing op gas en elektriciteit. Lees hier waarom er een accijnsheffing op gas en elektriciteit komt.

3. KOPEN in 2023

Goedkoper naar de notaris

Goed nieuws voor wie een woning wil kopen, want vanaf 2023 valt de factuur van de notaris lager uit. Ligt de aankoopprijs van je nieuwe woning tussen 150.000 en 300.000 euro, dan betaal je gemiddeld tot 1.000 euro minder. Reden? De kosten die verbonden zijn voor de opmaak van de aankoop- en kredietakte worden begrensd en ook het ereloon van de notaris daalt.

Registratierechten in Brussel goedkoper

Een woning op het oog in Brussel? Dan betaal je vanaf april 2023 minder registratierechten. Op die manier wordt de aanschaf van een gezinswoning in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest goedkoper. Je moet immers op de eerste schijf van 200.000 euro geen registratierechten meer betalen. Voorwaarde is wel dat de aankoopprijs van de woning niet hoger is dan 600.000 euro en dat je na 3 jaar in de woning moet wonen. Ontdek hier hoeveel korting jij zou krijgen, als je een huis zou kopen in Brussel.

4. RENOVEREN in 2023

Verplicht renoveren naar label D

Kijk als je een woning koopt in 2023 goed naar het EPC-label. Want ben je van plan om een huis te kopen met label E (= redelijk hoog in energieverbruik) of label F (= hoog in energieverbruik), dan ben je verplicht om dat binnen de 5 jaar te renoveren naar minimum label D (= gemiddeld energieverbruik). Hou hier dus rekening mee bij het bepalen van je renovatiebudget.

Regenwaterput verplicht bij grondige renovaties

Ben je van plan grondig te renoveren en worden er tijdens de werken aanpassingen gedaan aan het afwateringssysteem? Hou er dan rekening mee dat je vanaf 2023 een regenwaterput moet laten installeren. Daarnaast worden de algemene regels aangescherpt. Woningen met een dakoppervlak dat groter is dan 80 m² moeten een regenwaterput met minstens een inhoud van 7.500 liter voorzien. Voor daken groter dan 120 m² bedraagt het volume minstens 10.000 liter. Benieuwd hoeveel een regenwaterput kost? Ontdek het hier.

5. NIEUWBOUW + RENOVEREN in 2023

Strengere energie-eisen 

Dat de energienormen alleen maar strenger zullen worden, staat  - met de energiedoelstellingen van 2050 in het achterhoofd - als een paal boven water. Dus wordt er ook gekeken naar de hoeveelheid energie die we halen uit hernieuwbare bronnen. Die hoeveelheid moet voortaan minimum 25 kWh/m² bedragen voor nieuwbouw. Staat er een ingrijpende energetische renovatie op de planning, dan moet het energieaandeel minstens 20 kWh/m² bedragen.

6. NIEUWBOUW in 2023

Verwarming op lage temperatuur verplicht

Wie gaat voor een centraal verwarmingssysteem op water, moet vanaf 2023 eentje op lage temperatuur laten installeren. Tenminste, als je je bouwaanvraag na 1 januari 2023 indient. Bij een verwarmingssysteem op lage temperatuur moet de temperatuur van het water tussen 35 en 55°C zijn. Ook mag de vertrektemperatuur van het water niet hoger zijn dan 45°C.

(Hybride) warmtepomp verplicht

Vanaf januari is de (hybride) warmtepomp verplicht voor elke nieuwbouwwoning. Een hybride verwarmingssysteem bestaat uit een condensatieketel op gas of stookolie in combinatie met een warmtepomp. Op deze manier verwarm je altijd met de goedkoopste energiebron. Vanaf 2025 kan je een nieuwbouwwoning niet meer aansluiten op het aardgasnet en zal je moeten kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet. 

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Als je woning een laag energieprestatieniveau of EPC-label heeft, dan doe je er goed aan om die score te verbeteren. Op die manier maak je niet enkel je...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer
Een woning bouwen, verbouwen of kleine ingrepen doen? Onze gratis magazines helpen je op weg
Een woning bouwen, verbouwen of kleine ingrepen doen? Onze gratis magazines helpen je op weg

Je denkt eraan om een huis te bouwen? Of je kocht er pas eentje en wil het volledig verbouwen? Of je woont al jaren in je huis en wil het...

Lees meer
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers
Haal de natuur in huis met deze 7 ultracompacte stenen geïnspireerd op Italiaanse klassiekers

Ben je op zoek naar een materiaal met een natuurlijke uitstraling dat tegen een stootje kan? Met de nieuwe collectie Pietra Kode combineert Cosentino de ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken