Om tegemoet te komen aan de hoge vastgoedprijzen in bepaalde regio’s heeft de Vlaamse regering een voorstel uitgewerkt: ‘Wonen in eigen streek’ (WIES). Het decreet moet mensen de kans geven om iets te kunnen kopen in de regio waar ze binding mee hebben. Met name die regio’s waar de huizenprijzen de pan uitswingen. Uiteraard gelden er bepaalde voorwaarden.
Betaalbaar wonen in dure regio's
De laatste 5 jaar zijn de vastgoedprijzen enorm gestegen. Mensen die al een tijdje uitkijken naar een eigen woning in de dure gemeente waar ze bijvoorbeeld opgroeiden, moeten noodgedwongen elders hun zoektocht verder zetten, omdat ze zelf over onvoldoende financiële middelen beschikken. De Vlaamse regering heeft daarom een decreet klaar om betaalbaar wonen in duurdere gemeenten mogelijk te maken. In totaal gaat het om 90 Vlaamse gemeenten.
Tot 100% van de prijs
Met het decreet geven Minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) en minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) de lokale besturen de mogelijkheid om een deel van de grondwaarde op zich te nemen. Dat kan gaan van 50% van de grondprijs tot 100%. Het moet telkens gaan over 5 kavels of wooneenheden. Met het decreet wil de regering voorrang geven aan mensen uit de buurt. Als er geen interesse is, dan wordt de grond na 9 maanden aan de normale voorwaarden op de markt gezet. De lokale besturen beslissen zelf of ze meedoen of niet.
Maximum inkomen
Maar ook voor potentiële kopers zijn er bepaalde krijtlijnen. Zo moeten geïnteresseerde kopers de voorbije 10 jaar minstens 5 jaar in de streek of een buurgemeente gewoond hebben. Ook mag hun loon een bepaalde grens niet overschrijden. Momenteel wordt er gesproken over een maximum jaarloon van 45.000 voor een alleenstaande en 60.000 euro voor tweeverdieners. Deze inkomensgroep valt buiten de sociale huisvesting. Met dit decreet zouden zij dus toch de mogelijkheid hebben om huiseigenaar te worden in hun eigen streek.
Denk je er ook aan om een huis te kopen?
Lees dan de 6 dingen die je zeker moet weten als je wil kopen.