Een laadpaal bij je thuis: werking, installatie en prijs

Heb je een elektrische auto en wil je een laadpaal installeren? Dan zit je ongetwijfeld met enkele vragen: waar plaats je die laadpaal thuis, wat komt er kijken bij de installatie, hoeveel kost een laadpaal en hoe laad je efficient? We maken je wegwijs.

De komende jaren staan we voor een revolutie in de autowereld. De omschakeling naar de elektrische wagen is volop bezig. Zo komen er steeds meer publieke laadstations bij. Maar wie een elektrische wagen heeft of de aankoop ervan plant, heeft ook liefst een laadpaal thuis.

1. Wanneer is een laadpaal thuis interessant?

Volledig elektrische wagens kunnen tot tien keer sneller laden aan een laadpaal dan via een klassiek stopcontact. Maar ook als je met een plug-inhybride rijdt, is zo’n investering het overwegen waard. Het is in principe mogelijk om de kleinere batterij van zo’n hybridewagen ’s nachts volledig op te laden via het gewone stopcontact. Maar via een laadpaal gaat het een pak sneller.

Bovendien is deze oplossing veiliger. De bekabeling voor stopcontacten in een woning is doorgaans niet gedimensioneerd voor een urenlange belasting op hoog vermogen. Je riskeert dus dat het circuit overbelast geraakt en dat daardoor de stroom uitvalt. Een laadpaal wordt afzonderlijk aangesloten aan je zekeringskast, waardoor je overbelasting vermijdt.

Een bijkomende troef van zo’n laadstation is het feit dat de energiekosten makkelijker kunnen gesplitst worden. Dat maakt de aparte afrekening van de stroom met je werkgever eenvoudiger en transparanter. ‘Slimme’ laadpalen kunnen bovendien het vermogen sturen in functie van het verbruik van je woning. Zeker na de invoering van het capaciteitstarief is dit zeker een pluspunt.

Ga je bouwen of grondig renoveren en heeft je woning twee of meer parkeerplaatsen? Dan ben je verplicht om een of meerdere aansluitingen voor laadpalen te voorzien. Je oprit telt wel niet mee als parkeerplaats, dus in de praktijk geldt deze verplichting voor appartementsgebouwen en grote woonprojecten.

2. Waar installeer je een laadpaal het beste?

Je doet er goed aan de afstand tussen de laadpaal en de parkeerplek zo kort mogelijk te houden. En hoe dichter de laadpaal bij de zekeringskast staat, hoe eenvoudiger (en goedkoper) de installatie.

Je kan kiezen tussen een laadtoestel dat ofwel gemonteerd wordt op een paal, ofwel tegen een binnen- of buitenmuur van je woning. De beste keuze is afhankelijk van je concrete thuissituatie en van je persoonlijke voorkeur. Voor een vlotte installatie is het aangewezen om de laadpaal zo dicht mogelijk bij de zekeringskast te laten plaatsen. Zo vermijd je bijkomende werken zoals het opbreken van een verharde oprit.

Heb je geen eigen oprit of garage, dan wordt het wat moeilijker. Volgens de wet mogen er immers geen kabels over de openbare ruimte - zoals een voetpad - getrokken worden. In dat geval kan je een laadpas overwegen, waarmee je je wagen kan opladen aan een publieke laadpaal in de buurt.

3. Wat komt er kijken bij de installatie van een laadpaal thuis?

Bij de installatie moet je nagaan of je woning over een enkelfasige of driefasige elektriciteitsaansluiting beschikt. Dat is belangrijk om de laadsnelheid te kunnen bepalen. Er moeten een extra automaat en een differentieelbeveiliging aan je zekeringskast worden toegevoegd. Is daar geen ruimte voor, dan moet je een extra kast laten plaatsen. Van daaruit vertrekt een voedingskabel en eventueel een datakabel tot aan het laadstation. Afhankelijk van het kabeltraject en de locatie van de laadpaal zijn mogelijk bijkomende graaf- of andere werken nodig.

Zodra de installatie klaar is, wordt een elektrisch schema opgemaakt. Een erkend organisme zorgt vervolgens voor een keuring volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI). Die keuring is verplicht. Je doet er dus goed aan om de laadpaal te laten plaatsen door een erkend installateur.

Wil je een beroep doen op het belastingvoordeel, dan ben je verplicht de laadpaal te laten installeren door een erkend installateur. Zelf installeren brengt je uiteindelijk weinig op. Het laadpunt moet op een apart circuit en een aparte zekering worden aangesloten. Een nieuwe keuring achteraf is daarom verplicht.

4. Hoeveel kost een laadpaal gemiddeld?

Een slim laadstation, inclusief standaardinstallatie en keuring vind je vanaf 750 euro exclusief btw. Die prijs is onder andere afhankelijk van het vermogen. Voor de verplichte keuring komt daar nog eens 100 euro bij. De installatiekosten verschillen per installateur, maar lopen snel op tot enkele honderden euro’s. Eventuele graafwerken, ingrijpende aanpassingen van je elektriciteitsinstallatie en extra opties kunnen de prijs uiteraard ook opdrijven. Voor de duurste modellen moet je een budget tussen 1.600 en 2.000 euro exclusief btw voorzien.

Voor de installatie van een laadstation bij een privéwoning geldt hetzelfde btw-regime als voor andere werken aan die woning. In principe betaal je dus 21% btw, maar wanneer het pand minstens tien jaar oud is, geldt het verlaagde tarief van 6%. De laadpaal moet dan wel in je woning of aan de buitengevel geïnstalleerd worden, of in of aan de garage of carport die bij je huis of appartement hoort.

Weet dat je als zelfstandige of particulier in aanmerking komt voor een subsidie in de vorm van een belastingvermindering. Infomeer naar de voorwaarden bij je installateur.

5. Heeft een laadpaal een invloed op je brandverzekering?

Een laadpaal bij je thuis verhoogt het risico op brand niet, op voorwaarde dat hij correct geïnstalleerd wordt. Het is dan ook niet verplicht om de installatie aan je verzekeraar te melden. Toch doe je er goed aan om die - net zoals elke structurele verandering in je woning - te signaleren. Want zo vermijd je onderverzekerd te geraken en dus onvoldoende vergoed te worden bij een schadegeval. En maakt zo’n laadstation je brandverzekering ook duurder? Verzekeraars mogen zelf beslissen of ze de premie al dan niet aanpassen.

6. Hoe kan je je auto thuis opladen?

Je kan je elektrische wagen thuis op twee manieren opladen: via het stopcontact, wat mode 2 wordt genoemd, of via een laadpaal, ook wel mode 3 genoemd. Het snelst laad je via een laadpunt/laadpaal. Maar je kan dus ook via een gewoon, huishoudelijk stopcontact laden. Daar heb je wel een aangepaste laadkabel voor nodig die begrensd is tot 10 A. Ook moet je stopcontact geaard zijn en je elektrische installatie helemaal in orde zijn. Bij twijfels kan je hierover advies inwinnen bij je elektricien.

Heb je zonnepanelen?
Dan is het perfect mogelijk de groene stroom te koppelen aan de laadpaal en zo je eigen opgewekte stroom te gebruiken om je wagen op te laden. Een laadpunt kan ook het verbruik van de woning uitlezen en de stroomtoevoer naar de elektrische wagen afstemmen op het ander verbruik. Als consument voorkom je zo overbelasting op het net en je haalt het piekverbruik naar beneden.

7. Hoe lang duurt het voor mijn auto is opgeladen?

Het vermogen van het laadpunt en de capaciteit van de batterij in je wagen bepalen de laadtijd. Laad je je auto aan een gewoon stopcontact? Dan hou je best rekening met een laadtijd van maximum 10 uur om de batterij volledig op te laden. Met een laadpaal thuis en zeker met snelladers kan dit veel sneller. Voor sommige auto’s duurt het maar 30 minuten voor de batterij volledig is opgeladen. Vraag zeker ook na bij de fabrikant van je auto hoe je hem het best oplaadt. Je hoeft voor veel elektrische wagens de batterij namelijk niet bij elke laadbeurt tot 100% op te laden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.

Een rookmelder (ook wel brandalarm genoemd) helpt bij het zo snel mogelijk detecteren van rook. Het installeren hiervan is dan ook sinds 1 januari 2020...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Zelf je elektriciteit installeren?
Zelf je elektriciteit installeren?

Bij Easykit heb je de keuze tussen de klassieke installatie, de installatie met centrale sturing en het domoticasysteem. Daarnaast bieden we oplossingen...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken