Te koud buiten? Met deze tips leg je een moestuin in huis aan

In de winter valt er weinig te beleven in de tuin. De moestuin ligt er verlaten bij, het gras hoeft niet meer gemaaid te worden en het tuingereedschap is opgeborgen. Toch staan er nog enkele tuinklusjes op het programma voor wie groene vingers heeft die niet snel verkleumen.

De tuin en moestuin gaan in winterslaap

De wintermaanden zijn welgekomen voor wie tuinieren maar niets vindt, maar een domper voor iedereen met groene vingers.

In het beste geval heb je in november een dikke compostlaag gelegd op het gazon en de kale moestuin. Tijdens de wintermaanden kan die compost dan langzaam doordringen in de bodem. Het gras zal je dankbaar zijn in de lente. Bovendien zorg je er met het compost ook voor dat wormen in de bovenste laag van de bodem blijven en daar kanaaltjes creëren die de waterhuishouding helpen.

Zie niets over het hoofd: Hoe maak je je tuin winterklaar?

Toch nog tuinieren?

Heb je fruitbomen staan, dan mag je die snoeien zodra alle bladeren van de boom gevallen zijn. Die laatste blaadjes die zich ondanks de koude aan de takken vastklampen, voorzien de laatste suikers voor de fruitbomen. Daarom wacht je beter zo lang mogelijk met snoeien.

Je kan ook het tuingereedschap schoonmaken, de bloempotten opblinken en - heel leuk - alvast beginnen plannen wat je volgend tuinseizoen wil verwezenlijken.

Op de planning: met deze handige plant- en zaaikalender weet je wanneer wat de grond in moet in 2023.

Hét alternatief: een moestuin in huis

De leukste manier om te blijven tuinieren tijdens de koude wintermaanden is door je moestuin naar binnen te verhuizen. Zo kunnen hobbytuiniers het hele jaar door groenten blijven kweken. Een moestuin in huis in de wintermaanden verschilt wel sterk van een moestuin buiten in de zomermaanden.

Voor een binnenmoestuin heb je bloembakken nodig, potgrond die geschikt is om groenten te kweken en eventueel ook de juiste moestuinbemesting. De binnenmoestuin stel je op voor een raam met veel lichtinval. In de winter zijn de dagen kort en grijs: je plantjes zullen al het licht dat er is dus goed kunnen gebruiken. Het liefst schaf je ook een groeilamp aan. Zo kan je ook groenten kweken die meer licht vereisen, zoals paprika’s en tomaten.

Het hele jaar door moestuinieren, ook al heb je geen tuin? Je vindt serres voor je balkon of terras in allerhande vormen en maten.

Dit kan je kweken in een moestuin in huis

De makkelijkste plantjes om te kweken in een binnenmoestuin zijn kruiden. Ze nemen weinig plaats in beslag en je kan ze gewoon in een pot op de vensterbank plaatsen. Ze hebben meestal genoeg aan het aanwezige licht en vereisen dus geen groeilamp. Op die manier heb je ook in de winter heerlijke zelfgekweekte kruiden. Denk dan bijvoorbeeld aan peterselie, maar je kan ook proberen om bieslook of zelfs basilicum te kweken in je binnenmoestuin.

Daarnaast mogen ook lente-uitjes niet ontbreken in je binnenmoestuin. Je zal wel geduld moeten hebben, want het zal minstens drie maanden duren vooraleer je de lente-uitjes kan oogsten. Hetzelfde geldt voor rucola. Dat is overigens één van de enige slasoorten die je met succes in een binnenmoestuin kan kweken. Tuinkers en radijsjes behoren eveneens tot de mogelijkheden.

Wie klaar is voor een uitdaging kan ook winterse tomaten of paprika’s kweken. Beide planten hebben veel licht nodig en het is dan ook aan te raden om een groeilamp te gebruiken. Kies bij paprika’s voor bloembakken van minstens 25 centimeter diep. Paprikaplanten zijn zelfbestuivers en je zal de plantjes een handje moeten helpen door op de stam te tikken om de stampers te bevruchten.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen
Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen

Wil je deze zomer optimaal kunnen genieten in je achtertuin? Dan mag een terras dat er piekfijn bijligt zeker niet ontbreken. Ben je op zoek naar een...

Lees meer
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken