De woningpas anno 2023: nog uitgebreider én gebruiksvriendelijker

De woningpas - het digitale paspoort van je woning - is nu nog uitgebreider. Zo kan je vanaf nu al je renovatiewerken toevoegen, het verplichte asbestattest raadplegen, ontdekken hoe klimaatbestendig je huis is en checken welke werken er gepland moeten worden in het kader van de renovatieverplichting. Met deze uitbreiding wil de Vlaamse overheid de woningpas nog gebruiksvriendelijker maken.

Woningpas als digitaal paspoort van je huis

Eind 2018 lanceerde de Vlaamse overheid de woningpas. Deze online tool fungeert als een digitaal paspoort van je woning en bundelt alle keuringen, attesten en stedenbouwkundige vergunningen van je huis. Handig als je gaat renoveren, bouwen, verkopen of verhuren. De voorbije jaren kreeg de woningpas regelmatig een update, waardoor het als gebruiker nog makkelijker werd om informatie over je woning op één plek te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan je EPC en EPB-attest, een overzicht van alle energetische uitgevoerde renovatiewerken (waarvoor je een premie krijgt bij Fluvius), je (ver)bouwplannen, foto’s en facturen van uitgevoerde werken, onderhoudsdocumenten, enzovoort. Nu breidt de woningpas nog verder uit.

1. Alle (renovatie)werken in de woningpas

Heb je extra geïsoleerd, nieuwe ramen geplaatst of andere (renovatie)werken uitgevoerd? Dan kan je die vanaf nu toevoegen aan de woningpas in handige categorieën, zoals isolatie en beglazing, ruwbouw, buitenschrijnwerk, … Daarnaast kan je in de woningpas ook bewijsstukken opladen, zoals facturen, offertes en foto’s. Een handige tijdslijn zorgt bovendien voor een overzicht van al de (renovatie)werken.

2. Renovatieverplichting? Check je woningpas

Woning aangekocht met energielabel E of F? Dan ben je vanaf nu verplicht om je woning binnen de vijf jaar na aankoop te renoveren naar minimum energielabel D. De renovatieverplichting kadert binnen de Europese Green Deal waarbij alle woningen tegen 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Om te weten welke werken je moet uitvoeren, kan je deze vanaf nu in je woningpas terugvinden. Een tijdslijn geeft weer welke werken je dient uit te voeren en wat er van jou als eigenaar verwacht wordt. 

3. Attest voor asbest vanaf nu in de woningpas

Wil je een huis verkopen dat gebouwd is voor 2001, dan moet je een asbestattest laten opstellen. Dit attest is verplicht vanaf eind november vorig jaar en bevat informatie over asbest in het gebouw en toetst of je woning asbestveilig is. Heb je een asbestdeskundige onder de arm genomen en is het attest klaar? Dan is het onmiddellijk digitaal beschikbaar in je woningpas. 

4. Woningpas vertelt hoe groen en blauw je huis is

Vanaf dit voorjaar zal je in de woningpas ook kunnen ontdekken hoe klimaatbestendig je woning en tuin zijn, het zogenaamde groenblauwpeil. Momenteel linkt de woningpas je enkel door naar deze online tool. Maar dit voorjaar zal je de berekening, de groene en blauwe scores van je perceel (van score A tot score F) samen met een aangepast groen advies (denk aan biodiversiteit, verkoeling) en blauw advies (denk aan regenwateropvang, regenwatergebruik) in de woningpas zelf terugvinden. 

Woningpas raadplegen? 

Je kan jouw woningpas eenvoudig raadplegen op woningpas.vlaanderen.be door in te loggen met je e-ID of via de itsme®-app. 

Partnerartikels

Bekijk alle partners