Smartverlichting: een slimme investering of niet?

Slimme verlichting maakt het bijzonder gemakkelijk om lampen in huis te bedienen. Vanop je smartphone kan je de verlichting in je hele woning besturen. Maar is smartverlichting ook een slimme investering? Kan je besparen met slimme lampen? En hoe werkt smartverlichting eigenlijk? We zochten het uit.

Hoe werkt slimme verlichting precies?

Slimme verlichting bedien je vanop je smartphone of tablet. Maar het is meestal niet zo dat je lampen rechtstreeks verbonden zijn met je smartphone. Het merendeel van de systemen werkt namelijk met een bridge en een Zigbee-verbinding.

Wie slimme verlichting wil, moet meestal ook een zogenaamde bridge of gateway aanschaffen. Dat is een soort centrale basis die verbonden is met alle smartlampen of andere smarttoestellen in je huis. De bridge en de lampen communiceren via een Zigbee-verbinding. Dat gebeurt helemaal draadloos. De smartverlichting bedienen doe je via een app op je smartphone, die via wifi verbonden is met de centrale bridge. Je hebt dus wifi nodig om de slimme verlichting in huis te kunnen bedienen.

De smarttoestellen en smartverlichting van de meeste merken gebruiken dezelfde Zigbee-verbinding. Dat betekent dat je smartlampen van verschillende merken kan combineren en aansluiten op dezelfde bridge, zolang ze uitgerust zijn met de Zigbee-technologie.

Slimme verlichting met Bluetooth of een bridge

De meeste merken hebben smartverlichting op de markt gebracht die werkt met een centrale bridge of gateway. Maar er zijn ook merken die Bluetooth-smartverlichting aanbieden. Zo kan je de lampen rechtstreeks vanop je smartphone bedienen, zonder dat je een bridge nodig hebt. Het grote voordeel van smartverlichting met Bluetooth is dat je geen bridge hoeft aan te kopen. Dat maakt slimme verlichting goedkoper. Een bijkomend voordeel is dat je de lampen ook kan bedienen wanneer je tijdelijk geen wifi-verbinding hebt. Het nadeel is dat Bluetooth een beperkt bereik heeft, doorgaans een tiental meter, en je dus niet van buitenshuis je lampen kan aan- of uitzetten.

Ben je van plan om verschillende slimme lampen of ook andere slimme toestellen in huis te halen? Dan kies je beter voor een systeem met een bridge. Op die manier kan je van overal lampen aan- en uitschakelen en je kan met smartstekkers van zowat elk elektrisch toestel een smarttoestel maken. Al die apparaten zijn dan verbonden met dezelfde bridge.

Lees ook hoe je kan besparen met een smarthomesysteem.

Met slimme verlichting kan je ontzettend veel doen

Smartverlichting is meer dan het bedienen van de lampen vanuit je luie zetel. Een groot voordeel van smartlampen is dat je ze kan dimmen. Zo creëer je makkelijk en snel de juiste sfeer met verlichting in je woonkamer, slaapkamer of keuken. Bovendien kan je met veel slimme lampen ook de lichtkleur aanpassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een warme oranje gloed bij het aperitief?

Heb je smartverlichting met een bridge, dan kan je de lampen ook vanop afstand bedienen. Ben je vergeten een lamp uit te doen, dan zet je dat snel recht vanop je smartphone. Met één tik op het scherm kan je alle lampen in huis uitzetten. De meeste systemen zijn echter nog geavanceerder. Wanneer de bridge merkt dat je weg bent van huis, via je smartphone, dan kunnen lampen automatisch uitgezet worden. Of je kan een timer instellen zodat je gewekt wordt door het licht of zodat er gezellig gedimd licht in huis is wanneer je thuiskomt na een lange dag werken.

Bespaart slimme verlichting op je energiefactuur?

Nog een voordeel van smartverlichting is dat je er ook mee kan besparen op je energiefactuur. Je hoeft de smartlampen en de bridge wel aan te kopen, maar daarna zou je minder elektriciteit moeten verbruiken.

Je bespaart met smartverlichting omdat je kan instellen wanneer de lampen aan- en uitgaan. In slaap vallen in de sofa met de lichten aan? Dat is met smartverlichting verleden tijd. Verder zijn er ook smartlampen met een ingebouwde bewegingssensor op de markt. De smartlamp gaat dan aan wanneer je de ruimte binnenkomt en terug uit wanneer je de ruimte verlaat. Veel energie-efficiënter kan het niet. Ook het dimmen van de lichten heeft een positief effect op je energiefactuur. Gedimde verlichting verbruikt minder dan gewone lampen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Niko Home Control: de juiste keuze voor je smart home
Niko Home Control: de juiste keuze voor je smart home

Comfort, veiligheid en tegelijkertijd energie besparen: dat is waar Niko Home Control voor staat. Dit intelligente systeem zorgt ervoor dat je alle...

Lees meer
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?
Hoe je bestaande elektrische installatie slim maken?

Je wil je huis slim maken, maar je bent niet van plan om een nieuwe woning te bouwen of je muren open te breken om je elektrische installatie te vervangen? ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken