Wat doen nu de prijs van gas daalt? Energiespecialist adviseert

Sluit je deze maand een nieuw energiecontract af, dan betaal je een pak minder. Sinds de hoge piek van september zijn de prijzen voor gas en elektriciteit aan het dalen. Ook deze maand zet de dalende trend zich verder. Maar ben je nu beter af met een vast contract of met een variabel? We vroegen het aan energiespecialist Kristof De Paepe van vergelijkingssite Mijnenergie.be.

Prijs voor gas daalt: bijna 60% goedkoper

Dat de gasprijzen aan het dalen zijn, is duidelijk volgens de maandelijkse schatting van de Vlaamse energieregulator (VREG). Wie deze maand een nieuw energiecontract afsluit, betaalt maar liefst 60% minder dan tijdens piekmaand september 2022. Toen bedroeg de prijs voor gas gemiddeld 5.954 euro op jaarbasis. Wie nu een contract afsluit, betaalt nog 2.450 euro. Ook de prijs voor elektriciteit zakt verder. Momenteel betaal je als nieuwe klant 1.741 euro voor elektriciteit. In vergelijking met 3.256 euro tijdens piekmaand september. 

Hoge prijzen voor gas dalen 

De dalende trend zet zich waarschijnlijk de komende maanden gewoon verder?

Kristof De Paepe, energiespecialist van MijnEnergie: “Daar lijkt het op. De energieprijzen zijn wel nog altijd hoog in vergelijking met de prijzen van voor de energiecrisis. Maar de huidige prijzen gaan de goede kant uit. Ze flirten zelfs met de prijs van maart 2022 voor gas en met die van januari 2022 voor elektriciteit.” 

Nieuw contract voor gas en elektriciteit

Is het dan een goed idee om nu al te veranderen van energiecontract?

Energiespecialist De Paepe: “Op de huidige markt zijn er grote verschillen tussen dure en goedkope contracten voor gas en elektriciteit. Blijven vergelijken is dus de beste strategie, zelfs voor mensen met een variabel contract. Huishoudens die vorig jaar in augustus of september nog snel een vast contract ondertekend hebben, hebben dure contracten afgesloten. Hen zou ik aanraden om over te stappen. Momenteel is Luminus de enige energieleverancier die opnieuw vaste contracten aanbiedt. De vaste prijzen zijn een pak goedkoper dan de vaste contractprijzen van augustus of september. Al betaalde je ruim een jaar geleden nog een pak minder.”

En mensen met een variabel contract?

Energiespecialist De Paepe: “Die zou ik adviseren om nog even te wachten met naar een vaste prijs over te stappen. We zien dat de prijs op de energiemarkt steeds verder daalt. Dus het ziet ernaar uit dat de prijzen voor gas en elektriciteit de komende maanden verder zullen zakken. Voorlopig ben je dus nog steeds beter af met een variabel contract. Zo kan je het beste profiteren van de prijsdalingen. Als de markt terug wat meer gestabiliseerd is, zullen er waarschijnlijk nog andere energieleveranciers vaste contracten gaan aanbieden. Dus afwachten en blijven vergelijken is de boodschap.”

Waarom dalen de gasprijzen?

De daling is het gevolg van het goedkoper worden van elektriciteit en gas op de groothandelsmarkten. Vooral gas is de voorbije maand beduidend goedkoper geworden op de termijnmarkten, onder invloed van milde temperaturen en voldoende voorraden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
 • Duurzaam barbecueën met EasyBlue van Primagaz
  Duurzaam barbecueën met EasyBlue van Primagaz

  Een heerlijke barbecue met familie en vrienden mag op een zomerse dag niet ontbreken. Hou je hierbij van ultiem gebruiksgemak? Dan is een gasbarbecue echt...

  Lees meer
 • Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken
  Bespaar op je energieverbruik dankzij duurzame woontechnieken

  Ook geschrokken van je energiefactuur? Vraag je je af hoe je je energiefactuur onder controle kan houden nu de prijzen van gas en stookolie zo fors...

  Lees meer
 • Geen gasaansluiting in je straat? Zo kan je toch op gas verwarmen
  Geen gasaansluiting in je straat? Zo kan je toch op gas verwarmen

  Sinds 1 januari 2022 mag je je oude stookolieketel niet meer vervangen door een nieuwe als er aardgas in je straat ligt. Maar wat als je woning nog niet is ...

  Lees meer
 • SOS energiefactuur? Met een warmtepompboiler natuurlijk!
  SOS energiefactuur? Met een warmtepompboiler natuurlijk!

  Nog al te vaak wordt een defecte of verkalkte – en daardoor energieverslindende – boiler vervangen door een nieuw exemplaar op aardgas, stookolie of...

  Lees meer