Tuinexpert tipt: deze tuinklussen staan op de planning voor februari

In februari liggen onze tuinen er maar dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten. Maar toch is er ook in februari al wat te doen in de tuin. Tuinexpert Bart Verelst legt uit welke tuinklussen er op de planning staan.

Kalk strooien indien nodig

In februari kan je kalk strooien in de tuin om de zuurtegraad van de bodem op peil te houden. Dat mag zowel tussen de planten als in de moestuin en op het gazon. “Het is geen goed idee om tegelijkertijd kalk en meststoffen te strooien”, vertelt Verelst. “Daarom strooi je kalk beter al in februari.” De tuinexpert waarschuwt wel voor een teveel aan kalk in de bodem. “Voer altijd eerst een bodemanalyse uit om na te gaan of kalk strooien wel nodig is”, zo zegt hij. “Het is namelijk nagenoeg onmogelijk om kalk terug uit de grond te halen en een te kalkrijke bodem is nefast voor je planten.”

Bemest je tuin in februari

Hoeft er geen kalk gestrooid worden in je tuin, dan kan je alvast aan bemesten denken. “Strooi een beetje korrelmest, zoals gedroogde koemest bijvoorbeeld, over de bodem tussen de vaste planten en de bol- en knolgewassen”, geeft Verelst mee. “Loop bovendien zeker niet over die plekken, want je vaste planten hebben in februari vaak al groeineuzen gevormd die erg kwetsbaar zijn.”

Ook fruitbomen kunnen wat extra voeding gebruiken. “Gebruik houtassen, van de kachel bijvoorbeeld, om aan de voet van de bomen te strooien. Assen bevatten fosfor en kalium die fruitbomen goed kunnen gebruiken.”

In de serre kan je al terug beginnen te planten

De echte moestuinliefhebbers kunnen in februari eindelijk terug in de serre duiken. “Aardappelen in zakken of potten mogen al de grond in en pepers mogen voorgezaaid worden. Ook bladgroenten zoals sla en spinazie mogen in de serre al in volle grond gezaaid worden”, zo geeft Verelst mee.

Verplanten van vaste planten

Ook verplanten kan nog steeds, zolang het niet vriest, maar groenblijvende planten laat je beter nog even met rust. “Groenblijvende planten worden beter later op het jaar verplant aangezien hun wortels op dit moment keihard moeten werken om de plant in leven te houden”, legt Verelst uit. “Door ze te verplanten zou je de wortels beschadigen, en dat vermijd je natuurlijk liever.”

Geef je tuin een rustpauze in februari

Tracht je enthousiasme verder te temperen. Een bevroren ondergrond bewerken is geen goed idee. “Zo zorg je ervoor dat de bevroren toplaag onderaan komt te zitten, trager ontdooit en de wortels van planten kan beschadigen.”

Verelst waarschuwt ook voor vorst in februari. Planten die onder vorstbescherming staan, pak je dus beter nog niet uit. Ook bladeren die in de tuin liggen, mogen gewoon blijven liggen. Ze zijn ondertussen al goed verteerd en geven voeding aan de planten.

Kan je echt niet wachten? Dan kan je eventueel al de eerste onkruidplantjes wieden. “Onkruid zal slecht in zeer geringe mate de kop opsteken, maar het is toch raadzaam om de jonge onkruidplantjes nu al te verwijderen om jezelf moeite te besparen in het groeiseizoen”, tipt Verelst.

Ook wanneer er na vorst en winterse sneeuw- en regenbuien verzakkingen zijn ontstaan in het gazon, kan je de putten op het einde van de maand al opvullen. “Zo hebben de opgevulde putjes tijd om te stabiliseren en zullen ze zonder problemen ingezaaid kunnen worden na de winter”, legt Verelst uit.

Breng je tuin naar binnen

Wil je toch wat kleur in de donkere maand februari? Dan kan je een februarituin in huis creëren, klinkt het bij Verelst. “Bloemenzaken verkopen dezer dagen hyacinten, narcissen en krokussen in potten. Ze zorgen voor geur en kleur in huis en brengen de lente al een beetje dichterbij.”

En vergeet de vogeltjes niet in februari

“Ook voor de vogels is de winter nog niet achter de rug”, sluit Verelst af. “Wees alert en zorg dat de diertjes eten en drinken krijgen.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken