Demir versus het capaciteitstarief: rechtszaak van start

“Onrechtvaardig en incorrect.” Zo noemt Vlaams minister van Energie, Zuhal Demir (N-VA), het nieuwe capaciteitstarief. De rechtszaak tegen de VREG over de invoering van het capaciteitstarief is ondertussen gestart. Maar waarom stapt de minister naar de rechtbank? En welk resultaat hoopt ze te krijgen?

Het capaciteitstarief werd begin deze maand dan toch ingevoerd. Ondanks de tegenkanting van minister Demir. Zij zorgde er al twee keer voor dat de invoering van het nieuwe tarief uitgesteld werd. Maar de Vlaamse Energieregulator (VREG) voerde het tarief dit jaar toch in. Het capaciteitstarief is een nieuwe manier om de netkosten te berekenen. Het moet ervoor zorgen dat we ons verbruik beter spreiden. En daar wringt al het schoentje volgens minister Demir.

“Capaciteitstarief viseert gezinnen”

“Op papier lijkt het principe mooi, maar in de praktijk viseert dit systeem vooral Vlaamse gezinnen die overdag gaan werken en ’s avonds heel wat elektrische apparaten gebruiken om te koken, te poetsen en te wassen. Dat is gewoon onrechtvaardig. Niet iedereen is in staat om zijn verbruik te spreiden”, aldus Zuhal Demir tijdens een interview op Radio 1.

Slechte timing

Volgens Demir had de VREG geen slechtere timing kunnen kiezen. Demir: “We zitten volop in een energiecrisis. De facturen voor gas en elektriciteit waren nog nooit zo hoog. Hoe kunnen wij - als democratisch verkozen politici - dit uitleggen aan de Vlaamse huishoudens? We vinden het jammer dat de VREG niet heeft willen luisteren naar onze argumenten en die van het parlement.” Naar de rechtbank stappen was volgens Demir het laatste redmiddel.

40% moet meer betalen door capaciteitstarief

Het kabinet van minister Demir liet eerder een studie uitvoeren door UGent, de universiteit van Gent. Daaruit blijkt dat 40% van de gezinnen meer zal moeten betalen door de invoering van het capaciteitstarief. "Mensen die weinig verbruiken zullen meer moeten betalen en dat is incorrect en onverantwoord. Bovendien blijkt uit datzelfde onderzoek dat 9% van de bevolking niet eens weet wat het capaciteitstarief inhoudt.”

Digitale of analoge meter? 

Volgens Demir speelt ook de trage uitrol van de digitale meters een rol. Nu betaalt iedereen die een analoge meter heeft een vaste kost. Huishoudens met een digitale meter betalen op basis van hun piekverbruik. “Nog maar 30% heeft een digitale meter in huis. Men schat in dat volgend jaar 80% van de Vlaamse huishoudens een digitale meter heeft. Maar wie zegt dat die uitrol niet meer vertraging zal oplopen?” Volgens de minister is het beter om er eerst voor te zorgen dat iedereen een digitale meter heeft. “Nu wordt er gemeten met verschillende maten en gewichten en dat is niet juist.”

Capaciteitstarief moet slimmer tarief worden

Demir stelt zich ook vragen bij de timing van de uitrol. Klopt, we willen overbelasting op het net voorkomen, maar is de invoering van zo'n tarief nu al de beste oplossing? “Absoluut niet,” stelt Demir. “De VREG voert het tarief in om investeringen in het net te vermijden. Door ons energieverbruik te spreiden, zal het net minder belast worden. Maar die investeringen zijn pas nodig vanaf 2032. Waarom dan nu al het nieuwe tarief invoeren? Bovendien heeft Fluvius 10 miljard euro ter beschikking om de netten te versterken. Dus waarom niet eerst die investeringen afwachten en het tarief slimmer maken zodat het wel rechtvaardig en uitvoerbaar is?”

De minister stapt met twee juridische argumenten naar de rechtbank:

  1. Schending van het gelijkheidsbeginsel
    Slechts 30% van de Vlaamse huishoudens heeft een digitale meter.
  2. Schending van het evenredigheidsbeginsel
    De invoering van het capaciteitstarief mist zijn doel volgens de minister.
    “De netinvesteringen zijn pas voor 2032. Waarom nu al een ‘dom’ tarief invoeren?"

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!

Bij het vervangen van een zekeringkast dien je rekening te houden met een aantal zaken. Elk huis heeft een correcte zekeringkast nodig, passend bij jouw...

Lees meer
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing
Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur
Een hybride gasketel: toekomstgericht verwarmen en een lagere energiefactuur

De druk is van de ketel. Sinds de hoge piek van vorig jaar, zijn de energieprijzen dit jaar aan het dalen. Desalniettemin is het nog steeds raadzaam om zo...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken