Veel werkgevers zijn na de periode van verplicht thuiswerken overgestapt naar een hybride systeem. Werken op kantoor en thuiswerk worden zo vlot afgewisseld. Het belang van een goede thuiswerkplek is dus fors gegroeid de laatste jaren. Maar hoe richt je je bureau het beste in? Ontdek het aan de hand van onze 4 vragen!
Vraag 1: Waar is je bureau?
Hoe je je bureau inricht hangt af van de ruimte. Werk je bijvoorbeeld liefst aan de keukentafel of kan je je beter concentreren in een afgesloten ruimte? Uit onderzoek in opdracht van Velux* blijkt dat 1 op de 4 thuiswerkers een specifieke thuiswerkplek wil als ze op zoek gaan naar een nieuwe woning. Diegenen die thuiswerken, geven aan dat ze het vaakst werken in de woonkamer (28%), gevolgd door een specifiek eigen thuiskantoor (23%) en de eetkamer (14%).
Bureau als aparte ruimte
Kan je je bureau inrichten in een aparte ruimte, dan zijn de mogelijkheden legio. Hou wel rekening met de nodige stopcontacten en een goede verlichting. Wil je toch wel wat connectie met de andere kamers van je huis? Ga dan voor een glazen wand of glazen deur.
Bureau inrichten in de woonkamer of eetkamer
Wil je een werkplek inrichten in de leefruimte? Dan kan je opteren voor een kast op maat met een uitschuifbaar werkvlak. Zo heb je je agenda en laptop meteen bij de hand, maar ligt alles toch uit het zicht.
Bureau in een multifunctionele kamer
Een andere optie is je bureauinrichten in een multifunctionele ruimte. Denk hierbij aan een logeerkamer/bureau. Met een opklapbaar bed transformeer je zo de ruimte tot een volwaardige werkplek. Of een speelkamer/bureau, waarbij je de ruimte in tweeën verdeelt met schuifdeuren. Zo kan de ene kant ‘s avonds en in het weekend dienst doen als speelkamer. De andere kant is dan jouw office space. Voordeel van de schuifdeuren is dat je niet telkens zoet bent met het opruimen van al het speelgoed. Je wil je werkdag toch in alle rust beginnen, niet? Met een schuifdeur is alles in een oogwenk uit het zicht.
Vraag 2: Welke meubels plaats je in je bureau?
Iedereen heeft natuurlijk andere noden wat betreft het meubilair voor zijn/haar werkplek. Voor de ene volstaat een goede bureaustoel, terwijl de andere all the way gaat met laptop, vast scherm, printer, bureaukasten voor boeken/dossiers/paperassen … Of zelfs nood heeft aan een bureau waar hij/zij klanten kan ontvangen.
Absolute musthave is een degelijke bureaustoel of een zitbal (of allebei). Belangrijk is dat bij het zitten er een open hoek (meer dan 90°) moet zijn tussen het bovenlichaam en de bovenbenen. Zo belast je je rug, nek en schouders minder. Investeren in een goede, aanpasbare bureaustoel is dus zeker de moeite waard. Of ga voor een zit/sta bureau. Zo wissel je zittend en staand werk af, wat goed is voor je lichaamshouding.
Heb je eerder een kleine bureau? Dan kan je met enkele leuke woonaccessoires je workspace personaliseren. Denk aan: open legplanken aan de muur, een leuk tapijt onder je voeten, een plant…
Vraag 3: Wat kies je voor de muren van je bureau?
Nog volgens het onderzoek* gaf 1 op 3 thuiswerkers zijn/haar bureau recent een nieuw likje verf of behang. En wie kan hen ongelijk geven? Door je workspace in een andere kleur te dompelen creëer je meteen de juiste werksfeer. Kleine ingreep met groots resultaat. Welke kleur je kiest is natuurlijk persoonlijk, maar wit, lichte kleuren en ton-sur-ton tinten zijn een aanrader. Uiteraard kunnen zachte pastels of een accentmuur in terra ook perfect. Voordeel van behang is dat je met structuur kan werken. Zij geven je ruimte net dat tikkeltje meer zonder te veel af te leiden.
Artikeltips: Je muur of plafond schilderen? Maak deze fouten niet! en Behangen met succes
Vraag 4: Welke rol speelt licht in je bureau?
Natuurlijk daglicht is essentieel. Werk je in een ruimte onder een schuin dak, dan zijn dakvensters de oplossing. Een lichtkoepel, lichtbuizen en lichtstraat zijn ook prima opties. Uit het onderzoek* bleek dat maar liefst 1 op de 10 een raam liet verplaatsen of installeren tijdens de verplichte thuiswerkperiode. Maar hou bij daglicht ook rekening met de zon. Niets zo vervelend als de zon die in je scherm reflecteert of in je ogen schijnt. Een zonwering kan hierbij helpen. Maar wat kost een screen?
Lees ook: De 4 alternatieven voor een dakraam
Naast daglicht is er een goede werkverlichting nodig. Je kan gaan voor (ingebouwde) plafondspots of een mooie, smalle hanglamp boven je bureau, aangevuld met een bureaulamp. Om felle contrasten te vermijden en de ogen minder te vermoeien, mag de bureaulamp geen te sterk licht produceren. De aanbevolen verlichtingssterkte wordt uitgedrukt in Lux (lx). Dit is de hoeveelheid licht per vierkante meter. Voor de algemene verlichting in een bureauruimte is 20 lx voldoende, voor werkverlichting heb je zo’n 300 lx nodig. Lees verder over de ideale verlichting voor je bureau.
Klustip: Inbouwspots monteren in een verlaagd plafond
*VELUX ondernam samen met Ipsos een bevraging van 15.504 respondenten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Denemarken, Zweden, Frankrijk, Spanje, Italië, de Tsjechische Republiek, Polen, de VS en Australië. De bevindingen van dit onderzoek werden gepubliceerd in “The Work from Home Experience, 2021”.