De voorbije jaren waren absoluut uitdagend voor de bouwsector. En ook 2023 blijft een spannend jaar. Vijf experts blikken vooruit en onthullen wat dit jaar nog in petto heeft voor bouwers en verbouwers.
Expert 1: “Prijzen voor bouwmaterialen zullen blijven stijgen”
Expert en CEO van bouwfederatie Embuild, Niko Demeester: “Voor 2023 zien we een dubbele tendens. De prijs van bouwmaterialen waarvan de productie veel energie vergt, zoals baksteen, cement of dakpannen, zal verder toenemen in 2023. Bouwmaterialen die afhangen van de grondstofprijzen zullen stabiliseren en mogelijk, hier en daar, licht dalen. In ieder geval zullen de prijzen voor bouwmaterialen nooit meer het niveau van 2019 of begin 2020 halen.”
Bouwfederatie Embuild hield de cijfers de voorbije jaren goed in het oog. Zij lijsten de prijsstijgingen op sinds 2021 van een aantal courante bouwmaterialen.
Een overzicht:
- Zand en grind: +24%
- Baksteen: +10%
- Cementproducten: +35%
- Staal: +3,5%
- Hout: -17,5%
- Non ferro: -12%
- Elektrische materialen: +10%
- Glas: +21%
- Natuursteen: +8%
- Isolatie PIR en PUR: stabiel
Expert 2: “Bouwers en verbouwers zijn nog steeds onzeker”
Er zijn in 2022 minder bouwvergunningen afgeleverd. Dat blijkt uit gegevens van Statbel, het Belgische statistiekbureau. In Vlaanderen zijn er de eerste tien maanden van vorig jaar 8% minder residentiële gebouwen vergund in vergelijking met 2021. “Bouwers en verbouwers zijn nog steeds onzeker,” verklaart expert en Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “De crisis speelt duidelijk een rol. De stijging van de bouwmaterialen, de energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben er ingehakt. Mensen zijn onzeker geworden en stellen hun plannen uit.”
Dat merken bouwbedrijven ook aan hun orderboekjes. 4 op 10 bouwbedrijven hebben minder werk dan in dezelfde periode vorig jaar. “Mensen twijfelen om hun bouwproject op te starten, stellen het uit of annuleren het. De woningbouwers voelen de gevolgen het eerst. Gevolgd door andere bedrijven in de keten, zoals dakwerkers, schrijnwerkers of installateurs. We hopen dat de tweede jaarhelft van 2023 beterschap brengt. De loonindexatie en de dalende energieprijzen kunnen hierbij een rol spelen. Dat extra financiële duwtje zal kandidaat-(ver)bouwers na verloop van tijd over de streep trekken”, hoopt Waeytens.
Expert 3: “Digitalisering is de toekomst van de bouwsector”
Drones die de bouwplaats inspecteren, met GPS uitgeruste bulldozers, die in theorie volledig zelfstandig kunnen werken, 3D-geprinte betonnen bouwelementen … De bouwsector evolueert absoluut mee. Of we binnen enkele decennia in een 3D-geprint huis wonen is nog de vraag. Maar er zijn duidelijk al bouwbedrijven die hun eerste digitale stappen zetten.
Zo ook bouwbedrijf Vandenbussche. Zij zetten recent een robot in op een Vlaamse werf. Kristof Defruyt, CEO van Vandenbussche: “Het gaat om een mobiele topografische robot of BIM-printer (Building Information Modeling, nvdr). Deze robot kan autonoom details van digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig op een vloer uittekenen.”
Expert 4: “We produceren met minder energie en grondstoffen”
Ondanks de crisis blijft de Belg een baksteen in de maag hebben. Voor velen is vastgoed nog steeds de beste investering. Dus bouwen en verbouwen zullen we altijd blijven doen. Al is het misschien op een andere manier en met andere materialen. Zo dacht ook baksteenexpert Vandersanden. Zij brengen een slanke baksteen op de markt.
“We zetten de baksteen op dieet en gaan hem ‘dematerialiseren’. We evolueren naar een baksteen van 7 cm, die exact dezelfde goede eigenschappen heeft als de klassieke baksteen van 10 cm. Voor deze slanke versie hebben we 20 tot 25% minder grondstoffen nodig en dus ook minder energie. Beter nog: de steen is zo’n 10 procent goedkoper”, legt Nathali Donatz, Marketing Director bij Vandersanden uit.
Expert 5: “We trekken alle registers open voor circulair bouwen”
De bouwsector is verantwoordelijk voor 40% van de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, en 50% van het energieverbruik. In de strijd tegen klimaatverandering zal de keuze van bouwmaterialen er in de toekomst alleen maar belangrijker op worden. Met circulaire technieken stoomt de bouwsector zich alvast klaar. Zo ook bouwmaterialenproducent Masterbloc. Zij produceren een circulair bouwblok dat tijdens de productie CO2 opneemt én CO2 uit de lucht haalt en vasthoudt. Samen met zerowastebedrijf Orbix slaagden ze er zo in om een alternatief voor de klassieke betonsteen aan te bieden.
Dirk Van Mechelen, R&D Manager Orbix: “Met deze technologie trekken we alle registers open voor circulair bouwen. Van tegels en klinkers over dakpannen en gevelstenen tot bouwblokken. Dankzij de Carbstone-technologie werkt CO2 als binder. Dat maakt cement overbodig. Niet onbelangrijk, want de cementproductie is verantwoordelijk voor zo’n 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Bovendien zijn de blokken eindeloos recycleerbaar. We blijven de Carbstone-technologie verder ontwikkelen en uitbreiden. Zodat we een kostenefficiënte en milieuvriendelijke oplossing kunnen aanbieden voor het CO2-probleem.”