Een tuinafsluiting kiezen: dit zijn de soorten

Onze buitenruimte vormt meer en meer een verlengstuk van ons interieur. En dat weerspiegelt zich ook in onze tuinafsluiting. Welk materiaal zou jij kiezen: hout, bamboe, steen, …? Je vindt vast wel een materiaal dat het beste matcht met jouw stijl. Wij lijsten de soorten tuinafsluiting op en geven je de beste tips om je tuinproject concreet te maken. Zo kan je al mijmeren over een zomer in alle privacy.

Soorten tuinafsluiting: hoe kiezen?

Sommigen houden van strak lattenwerk. Anderen van een meer natuurlijke look. Alles hangt af van je persoonlijke smaak en voorkeuren, het ontwerp van je tuin én van wat je verlangt van je tuinafsluiting. Ben je snel op zoek naar privacy? Dan zijn volle wanden in hout of metaal misschien de beste optie. Wil je liever een halfhoge tuinafsluiting met beplanting ervoor of verkies je een natuurlijke, groene haag? Hou dan rekening met snoeiwerk en onderhoud. Of zoek je eerder iets budgetvriendelijk? Dan is een haag van coniferen sowieso goedkoper dan een tuinafsluiting van tropisch hardhout. Heb je een zicht op je budget, je stijl, de tijd die je wil spenderen aan het onderhoud van je tuinafsluiting, de mate van privacy die je verkiest en de levensduur? Dan kan je jouw tuinproject meer vorm geven. We helpen je graag op weg met de mogelijke materialen voor jouw tuinafsluiting.

Welk materiaal kies je voor je tuinafsluiting?

1. Tuinafsluiting van hout

Hout is als natuurlijk materiaal enorm veelzijdig. Ook voor je tuinafsluiting. Je kan het hout prima doen opgaan in de omgeving door zijn natuurlijke look te behouden. Of je kan het houtwerk net accentueren. Door bijvoorbeeld verticaal of horizontaal lattenwerk te omlijsten met een strak kader van zwart aluminium. Ga je voor brede, aansluitende stroken of net dunne latjes die je iets van elkaar plaatst? De mogelijkheden zijn legio. Qua houtsoort kan je kiezen voor geïmpregneerd hout, tropisch hardhout en thermisch hout.

  • Geïmpregneerd hout
    Geïmpregneerd hout kreeg een behandeling tegen schimmels, bacteriën en insecten. Dit is nodig om houtsoorten zoals den, grenen, vurenhout, … te harden zodat het geschikt is voor buitengebruik. Geïmpregneerd hout is goedkoper dan hardhout en is bovendien makkelijk te overschilderen. Zo combineer je de natuurlijke uitstraling van hout mét kleur. Maar je kan je houten wanden ook vergroenen door er bijvoorbeeld fruitbomen tegenaan te planten.
  • Tropisch hardhout
    Andere optie zijn de tropische houtsoorten, zoals bankirai en teak. Deze zijn van nature duurzaam en hebben geen extra bescherming nodig. Tropisch hout is vrij duur, maar het is zeer onderhoudsvriendelijk. Ook tussen de tropische houtsoorten onderling bestaan grote kwaliteits- en prijsverschillen. Kijk zeker naar het kwaliteitslabel van het hout dat je kiest. Hout uit duurzaam beheerde bossen krijgt een label, zoals FSC en PEFC.
  • Thermisch hout
    Daarnaast heb je nog thermisch behandeld hout. Deze houtsoort is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. En het is goedkoper. Het is afkomstig van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen. Het gaat meestal om hout van naaldbomen. Door de thermische behandeling is het hout veel minder gevoelig voor rot, schimmels en insecten.

Klus: ga aan de slag met ruwe houten planken en maak je eigen tuinafsluiting.

2. Tuinafsluiting van beton

Met betonplaten heb je ook in no-time een degelijke tuinafsluiting. Al heb je er wel wat spierkracht voor nodig. Je kan kiezen tussen gladde betonplaten of betonplaten met structuur. Denk hierbij aan een houtstructuur, rotsmotief, smalle bakstenenmotief, enzovoort. Dat maakt betonplaten multi-inzetbaar. Want voor elke woonstijl vind je wel een geschikte betonplaat. Bovendien bestaan er verschillende kleuren betonvernis, zodat de kleur volledig afgestemd kan worden op jouw tuinproject. Beton kan ook gecombineerd worden met hout, voor een iets zachtere uitstraling.

Klus: een tuinafsluiting van betonplaten. Zo pak je het aan! 

3. Tuinafsluiting van steen

Ideaal voor in een stadstuin of voor een wand die wat aandacht mag krijgen, is een schutting van steen. Of beter: een metalen afrastering in de vorm van een wand. Die vul je dan op met stenen (natuurstenen, platte keien of oude bakstenen) of andere materialen (kokosschillen, …). Deze tuinafsluiting is zeer stevig en makkelijk zelf te maken. Het grote voordeel is dat dit type nauwelijks onderhoud vergt. Een steenschutting kan eerder industrieel overkomen. Maar je kan hem ook ‘verzachten’ door er kleurrijke hangplanten aan te hangen, er een zwevende, houten zitbank aan te monteren, enzovoort.

4. Tuindraad

Absoluut een van de meest geziene tuinafsluitingen in België: de tuindraad. Het is relatief eenvoudig om dit type tuinafsluiting zelf te plaatsen. Deze klus vertelt je hoe je een tuinafsluiting plaatst met tuindraad.

Bovendien laat tuindraad zich makkelijk begroeien door klimplanten, zoals klimop. Zo krijg je op korte termijn toch een groene wand. Knip klimop wel af en toe bij om wildgroei te voorkomen. Een andere optie zijn draadpanelen. Deze zijn makkelijker te plaatsen, want ze zijn steviger. Dat maakt ze wel duurder dan draadgaas op rol. Voordeel van deze panelen is dat je ze vaak kan opvullen met lamellen uit hout of kunststof voor instant privacy in je tuin.

Extra klusje: plaats een tuinhek om je tuinafsluiting helemaal af te maken.

5. Tuinafsluiting van bamboe, kokos of takken

Het moet niet altijd beton of kunststof zijn. Je kan evengoed opteren voor een natuurlijke haag van natuurlijke materialen. Denk aan een strakke haag van bamboe. Die zorgt voor een abstract lijnenspel in je tuin. Of eentje van kokos? Naast zijn natuurlijke uitstraling werkt hij ook geluidsabsorberend. Ideaal voor in de stad of naast een drukke weg. Je kan ook klimplanten tegen de kokoswand laten groeien. Die hechten zich gemakkelijk vast aan de kokosvezels. Een andere mogelijkheid is een tuinafsluiting van gevlochten takken, zoals wilg, es, hazelaar, … Je kan kant-en-klare vlechtschermen kopen of zelf aan de slag gaan.

Klus: Zelf een tuinafsluiting van takken maken? Volg ons stappenplan voor een perfect resultaat.

6. Groene tuinafsluiting: de haag

Heb je groene vingers en wat geduld? Dan is een groene tuinafsluiting de meest natuurlijke versie die je kan hebben. Kies voor een mooie beukenhaag, een haag van liguster, coniferen of taxus. Of maak een haag boven een haag met leilindes. Hagen zijn in principe makkelijk te plaatsen en ze vragen minstens twee maal per jaar een snoeibeurt. Beuk en haagbeuk zijn snelgroeiers. Die mag je het hele jaar door snoeien. Jonge hagen moet je vanaf het begin kort snoeien. Zo maken ze onderaan meer vertakkingen, waardoor ze mooi gesloten blijven. Ga je verbouwen of bouwen? Waarom nu al niet jonge haagplantjes planten? Tegen de tijd dat je project klaar is, zit je inkijkvrij! Heb je een groter budget, dan kan je altijd voor volwassen exemplaren gaan.

Klus: Snoeien als een pro: zo doe je het!

7. Tuinafsluiting van aluminium

Hou je van een strakkere look? Dan is een afsluiting uit aluminium een optie. Een duurzaam en kleurvast materiaal dat amper onderhoud vraagt. Je kan er ook origineel mee uit de hoek komen. Zo kan je er ledverlichting in verwerken, en ook een discreet weggewerkt tuinpoortje kan perfect. Heb je al een bestaande tuinwand die je liever aan het zicht onttrekt? Een aluminium wand kan je daar gerust tegenop plaatsen.

Tuinafsluiting: vergunning nodig of niet?
Ben je van plan om een tuinafsluiting te plaatsen? Dan heb je daar in principe geen vergunning voor nodig, of het nu gaat om een natuurlijke afsluiting of niet. Toch zijn er een aantal regels en uitzonderingen waar je het best rekening mee houdt voor je beslissingen neemt. Welke? Dat lees je in dit artikel: Tuinafsluiting: wat mag en wat niet volgens de wetgeving?

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’
Je tuin of terras aanleggen? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Tuin&Terras’

Bij een bouw- of renovatieproject staat de aanleg van een tuin meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Toch is de tuin een belangrijk onderdeel van...

Lees meer
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert
Tuinaanleg, onderhoud en veel meer: vertrouw op een expert

Bij het onderhoud van je tuin komt heel wat kijken. Ook de aanleg van een nieuwe tuin vraagt kennis van zaken. En heb je al gedacht aan een omheining,...

Lees meer
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken