Pronostiek: wordt bouwen nóg duurder in 2023?

Een woning (ver)bouwen werd vorig jaar al 10% duurder dan voorheen. Wat zal het dit jaar geven? Bouwfederatie Embuild vroeg 341 bedrijven uit de bouwsector naar hun verwachting voor 2023. Gelukkig is er niet uitsluitend slecht nieuws.

Prijsstijging voor cement, bakstenen en dakpannen

Uit de bevraging van Embuild blijkt dat acht op de tien aannemers vermoeden dat de prijzen van cement en cementproducten nog zullen oplopen. Eén op drie verwacht zelfs een prijsstijging van meer dan 10%. Niet enkel cement stijgt waarschijnlijk in prijs, ook bakstenen en dakpannen zullen niet ontsnappen aan de prijsstijgingen. 43,1% verwacht dat deze materialen meer dan 10% duurder zullen zijn. Niet onlogisch: het produceren van deze materialen verbruikt veel gas of elektriciteit. Momenteel zakken de energieprijzen wel, maar die daling laat langer op zich wachten in de prijs van bouwmaterialen. Is kleiner wonen dan financieel interessanter?

Weetje: het produceren van glas kost veel energie. Bouwbedrijven verwachten daar dus ook een prijsstijging.

Verrekend of niet?

Het is opmerkelijk dat ongeveer alle leveranciers van bouwmaterialen de prijsstijgingen verrekenen in de factuur aan bouwbedrijven. Maar omgekeerd rekenen maar 6 op 10 bouwbedrijven die stijgende prijzen door aan consumenten. De kans bestaat dus dat je als klant geen verschil merkt op je factuur. “Wij raden hen dat nochtans wel aan om hun rentabiliteit niet in het gedrang te brengen”, zegt Embuild-CEO Niko Demeester. Bijkomend adviseert Embuild bouwbedrijven om met prijsherzieningsclausules of dagprijzen te werken.

Lees ook: Hoe staat de bouwsector ervoor in 2023? Experts delen hun inzichten 

Prijsdalingen

De prijs van hout daalde vorig jaar met 17,5%. Bijna de helft van de ondervraagden verwacht een stabilisatie van de houtprijs. De staalprijs daalde ook vorig jaar, met 3,5%. 41,4% vermoedt dat die daling in het eerste kwartaal van dit jaar zal stabiliseren. De spanningen op de markt van bouwmaterialen nemen wat af, maar de druk blijft hoog.

“Blijf waakzaam”

Wie in de laatste twee jaar een woning aan het (ver)bouwen was, zal het vast gemerkt hebben. Tijdens de coronacrisis werden bouwbedrijven en hun klanten geteisterd door lange levertijden en bevoorradingsproblemen. Momenteel vindt 50% van de bouwbedrijven de huidige levertijden normaal. “Ondanks de betere levertermijnen en de afname van de bevoorradingsproblemen, moeten we toch waakzaam zijn. Op beide vlakken is de situatie nog steeds niet zoals voor corona. Bouwers en verbouwers zullen dus af en toe rekening moeten houden met vertragingen als gevolg van de manke bevoorrading van bepaalde materialen”, weet Demeester.

Tip!
We vroegen aan Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie, of er tips zijn om toch te besparen in tijden van dure materialen.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning
Laat je wand- en vloertegels matchen met de stijl en het karakter van je woning

De vloer in je leefruimte, keuken of inkomhal bepaalt de sfeer van je interieur. Daarom ga je beter niet over één nacht ijs. Welke vloer draagt jouw...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!

BENOveren, van deze term heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Netwerkbeheerder Fluvius zet er dan ook volop op in. Zij willen dat iedereen beter renoveert, ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken