Een oprit aanleggen: dit moet je weten

De oprit staat meestal als laatste op de planning bij een (ver)bouwproject. Welke materialen zijn geschikt voor een oprit? Heb je een vergunning nodig? En hoe pak je dat aan: zelf een oprit aanleggen? Wij maken je wegwijs aan de hand van zes belangrijke vragen.

1. Welke materialen voor je oprit?

De oprit is bepalend voor het uitzicht van je woning. Er zijn dan ook verschillende materialen waaruit je kan kiezen:

  • Grind: Deze afgeronde steentjes van 2 mm tot 100 mm dik zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Een betaalbare optie die makkelijk te plaatsen is.
  • Split: Dit mengsel van gebroken kalkgesteente is in verschillende diktes verkrijgbaar. Ideaal voor een betaalbare en makkelijk aan te leggen oprit.
  • Grasdallen: Bevatten openingen die je met gras, zand of grind kan opvullen. Je kan kiezen uit een betonnen (duurder) of een kunststoffen variant (goedkoper).
  • Betontegels en -klinkers: Zijn sterk en slijtvast en in veel maten en kleuren verkrijgbaar.
  • Keramische tegels en -klinkers: Zijn dunner dan de betonnen varianten in alle formaten en kleuren beschikbaar.
  • Natuursteen: Er bestaan veel soorten natuursteen zoals graniet, kalksteen, zandsteen en basalt.
  • Kasseien: Zijn kubusvormige blokken in natuursteen die mooier worden naarmate ze ouder worden.
  • Beton: Verschillende varianten zoals printbeton, gepolierd beton, uitgewassen beton of prefab vloerplaten.
  • Asfalt: Een mix van grind, zand en vulstof. Je ziet deze optie steeds minder bij woningen.

Ontdek hier de voor- en nadelen van deze materialen.

Opgelet: Een belangrijk aandachtspunt is de waterdoorlaatbaarheid. Het ontharden van opritten wordt namelijk steeds populairder. Met een waterdoorlaatbare verharding infiltreert het regenwater beter in de grond, waardoor er minder plassen blijven staan bij hevige regenval. In sommige gemeenten is een waterdoorlatende verharding zelfs verplicht. Enkele voorbeelden: grind, kiezel, grasdallen, waterdoorlaatbare klinkers, … Lees hier meer over waterdoorlaatbare verhardingen voor je oprit.

2. Hoeveel mag je verharden?

Een oprit moet minimaal 2,5 meter breed zijn. Die breedte heb je minstens nodig om nog comfortabel uit te stappen en langs je auto door te wandelen. Is je oprit 40 m² of groter? Dan moet die voldoen aan de regels van de hemelwaterverordening om te voorkomen dat regenwater onmiddellijk afgevoerd wordt. Lees hier meer over regenwaterinfiltratie.

In principe is 80 m² verharding toegestaan in de tuin. Overschrijd je deze oppervlakte dan moet je een vergunning aanvragen. Opgelet: je moet wel alle verhardingen meetellen. Denk aan je tuinhuis, een terras, een tuinpad, zwembadboord, … Informeer daarom altijd bij je gemeente hoe groot je oprit precies mag worden.

3. Heb je een vergunning nodig voor een oprit?

Voor het verharden van je voortuin moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Ook als je oprit uit kunstgras of kiezels bestaat, is een vergunning verplicht. In sommige gevallen is het aanleggen van een oprit vrijgesteld van de vergunningsplicht (zie hierboven). Maar voor parkeerplaatsen in je voortuin is een vergunning altijd nodig. Bij werken waarvoor je een omgevingsvergunning nodig hebt, is de medewerking van een architect in principe verplicht. Maar dat is niet het geval wanneer je een oprit aanlegt.

4. Hoeveel kost het om een oprit aan te leggen?

De prijs van je oprit is afhankelijk van het materiaal dat je kiest. Prijzen kunnen fors verschillen. Zo is grind een van de goedkoopste opties: de prijs varieert van 10 tot 12 euro/m². Kies je voor klinkers? Dan moet je rekenen op een prijs tussen 10 à 30 euro/m², terwijl een oprit in beton al snel tussen de 35 en 50 euro/m² kost. Naast de materiaalprijs moet je ook rekenen op een plaatsingskost van 40 à 50 euro/m².

5. Zelf je oprit aanleggen?

Door zelf je oprit aan te leggen, kan je heel wat besparen op de kostprijs. Maar een goede voorbereiding is zeer belangrijk. Zo moet je rekening houden met een aantal zaken: de locatie van je oprit (voor of naast je woning), het gewicht dat je oprit moet kunnen dragen, de juiste fundering, afwatering, een kantopsluiting, … Voordat je je oprit aanlegt, stel je best een plan op. Dat kan je zelf doen op een blad millimeterpapier. Of je kan de hulp inroepen van een tuinaannemer of tuinarchitect.

Tip: Dit stappenplan helpt je op weg.

6. Hoe je oprit onderhouden?

Om te kunnen genieten van een mooie oprit, is een goed onderhoud belangrijk. Groeit er op termijn onkruid op je oprit? Met deze efficiënte manieren kan je onkruid bestrijden én vermijden. Weer en wind en auto’s zorgen ervoor dat je klinkers of tegels na verloop een grondige onderhoudsbeurt nodig hebben. Begin daar niet onbezonnen aan. Want soms kan je meer fout dan goed doen. Met deze tips onderhoud je je klinkers of tegels.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Klinkers uit lokale rivierklei: duurzame oprit- en terrasbestrating met nóg tal van voordelen
Klinkers uit lokale rivierklei: duurzame oprit- en terrasbestrating met nóg tal van voordelen

Binnen gebakken sierbestrating is er een waaier aan mogelijkheden. Maar wil je je terras of oprit écht verduurzamen? Kies dan voor kleiklinkers van...

Lees meer
De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!
De eenvoudigste oplossing voor een efficiënte waterinfiltratie? Passaqua!

Wist je dat 14,4% van de Vlaamse bodem verhard is en dat dat aandeel blijft stijgen? Helaas kan het regenwater zo moeilijker insijpelen in de bodem,...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken