Energiedelen zit in de lift: hoe werkt het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?

Sinds juli vorig jaar is het mogelijk om de zelfopgewekte energie van je zonnepanelen te delen met anderen of met jezelf. Op 10 maart werd de kaap van 1.000 geregisteerde projecten gehaald. Maar hoe werkt energiedelen eigenlijk? Kan iedereen het? En bespaar je zo op je energiekosten? We zochten het uit.

Wat is energiedelen?

Wie over een digitale meter beschikt en meer zonne-energie opwekt dan nodig is voor eigen gebruik, kan die overtollige energie sinds vorig jaar verkopen aan of gratis delen met anderen. Of met zichzelf als hij over een tweede woning of vakantiehuis beschikt. Door die maatregel begin juli toe te staan, wou de regering helpen om de hoge energieprijzen te drukken. Je wordt hierdoor eigenlijk zelf een soort van energieleverancier waarbij je een overeenkomst afsluit met anderen om tegen een afgesproken tarief overtollige energie te delen. Let wel: ook wie de energie wil ontvangen, heeft een digitale meter nodig.

Hoe kan je aan energiedelen doen?

1. Energiedelen met jezelf

Ben je eigenaar van twee woningen waarbij er een over zonnepanelen beschikt? Dan kan je de overtollige zonne-energie delen met je andere woning. Zo zal je energieafname van het net voor die woning dalen. Dit wordt verrekend op je energiefactuur.

2. Energiedelen met andere personen

Wil je de overtollige energie delen met iemand anders die geen zonnepanelen heeft (maar wel een digitale meter)? Dat kan. Je spreekt onderling een bepaalde prijs af en legt dit vast in een overeenkomst. Wil je de energie gratis weggeven, bijvoorbeeld aan je kinderen of ouders? Dan zet je gewoon nul euro als bedrag in de overeenkomst.

3. Energiedelen binnen eenzelfde gebouw

Ook binnen eenzelfde gebouw met één grote zonnepaneleninstallatie, bijvoorbeeld bij appartementen, kunnen de bewoners energiedelen. Ze spreken daarvoor onderling een verdeelsleutel af die voor iedereen voordelig is.

Wat moet je doen om te starten met energiedelen?

Ben je van plan om je overtollige productie te delen? En heb je een afnemer gevonden? Dan moet jullie overeenkomst worden geregistreerd op de website van Fluvius. Je zal er jullie gegevens en de overeengekomen prijs moeten doorgeven. Daarna zorgt Fluvius ervoor dat dit correct wordt verrekend op de facturen van jullie leveranciers. De persoon met wie je wil delen hoeft trouwens niet bij dezelfde leverancier klant te zijn. Die eis is sinds begin dit jaar afgeschaft.

Neem zeker ook contact op met je elektriciteitseverancier om na te vragen welke specifieke voorwaarden en eventuele kosten zij hanteren voor energiedelen. Om effectief te kunnen starten met energiedelen, zal je leverancier meetregime 3 voor jou activeren. Dat maakt het voor Fluvius mogelijk om kwartierwaarden uit jouw digitale meter uit te lezen en aan jouw leverancier te bezorgen. Zo kan die jouw elektriciteitsfactuur en die van de andere locatie of deelnemer(s) automatisch aanpassen.

Wat zijn kwartierwaarden? 
Een digitale meter meet en registreert per kwartier hoeveel energie je op het net zet en ervan afneemt. Dit zijn de zogenaamde kwartierwaarden. Op basis van die waarden kan je een gedetailleerde factuur raadplegen.

Waarom energiedelen overwegen?

Zit je met overtollige energie, dan kan je die verkopen aan je energieleverancier aan een vastgelegde prijs. Als je verkoopt aan een andere afnemer is er marge om te onderhandelen over die prijs. Zo heb je zelf inspraak in het tarief dat je wil krijgen voor de geleverde energie. Als je meer krijgt dan bij je leverancier en je afnemer bovendien minder betaalt dan bij zijn leverancier, doen jullie sowieso een goede zaak.

Al 1.076 energiedeelprojecten

Netbeheerder Fluvius telde vorige week 1.076 geregistreerde projecten van energiedelen in Vlaanderen. Het merendeel daarvan, 549, gaat om klanten die hun overtollige zonne-energie delen met zichzelf. Door bijvoorbeeld die energie te gebruiken voor hun vakantiehuis. Bij 497 projecten wordt de energie aan één persoon verkocht en bij de overige 22 projecten wordt de energie gedeeld binnen een appartementsgebouw. “Net na de zomer zaten we aan 186 projecten, dus we merken een stijgende interesse naar energiedelen”, vertelt Fluvius-woordvoerder Björn Verdoodt.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!

Bij het vervangen van een zekeringkast dien je rekening te houden met een aantal zaken. Elk huis heeft een correcte zekeringkast nodig, passend bij jouw...

Lees meer
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?
De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer
Verkoop zonnepanelen breekt records. Maar gebruik jij je zonnestroom optimaal?
Verkoop zonnepanelen breekt records. Maar gebruik jij je zonnestroom optimaal?

Steeds meer gezinnen kiezen voor zonnepanelen. In Vlaanderen werd vorig jaar in totaal (bedrijven en particulieren samen) een vermogen van 517 megawatt...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken