Alles wat je moet weten over een tiny house

Wil je compacter, duurzamer wonen? Denk je aan een tuinkantoor? Of wil je graag een zorgwoning in je tuin? Dan is een tiny house misschien wel de oplossing. Wij vertellen je alles wat je moet weten over een tiny house

1. Wat is een tiny house?

Tiny houses zijn overgewaaid vanuit Amerika. Nederland omarmde deze compacte woonvorm een tijdje geleden al. En ondertussen lijkt ook België meer en meer interesse te tonen voor compacte woonvormen. Een tiny house is meestal kleiner dan 50m2, maar is wel voorzien van alle nodige comfort. 

Je kan verschillende functies geven aan een tiny house. Zo kan het een eerste woning zijn voor jonge mensen die op zoek zijn naar een duurzame en betaalbare woonvorm. Of de ideale woonvorm voor de 60+ doelgroep, die kleiner wil wonen en liever meer budget besteedt aan hobby’s en reizen. Een tiny house kan fungeren als tuinkantoor, zodat je in alle rust kan werken en eventuele klanten kan ontvangen. Of als zorgwoning vermits je ze makkelijk kan aanpassen aan individuele noden. Maar je kan je tiny house ook inrichten als poolhouse of bijgebouw.

Lees ook: Tiny houses: elke centimeter telt

2. Kan je zelf een tiny house bouwen?

Tiny houses bestaan in verschillende maten en vormen. Je kan ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met een bouwpakket. Of je kan gaan voor een kant-en-klare oplossing. Uiteraard kies je volledig zelf hoe groot je tiny house is en hoe je deze invult. Je kan gaan voor containerunits of houtskeletbouw. Voordeel van containerunits is dat je deze heel makkelijk kan uitbreiden of stapelen om zo je gewenste woonoppervlakte te realiseren. Kies je voor houtskelet, dan heb je alle voordelen van houtskeletbouw. Bij producenten van tiny houses staan steeds duurzaamheid, een goede isolatie, energie-efficiëntie en beperkte CO2-uitstoot centraal. 

Benieuwd hoe zo’n zelfbouwavontuur kan verlopen? Ontdek dan het tiny house bouwverhaal van Gerdine: "Een jaar lang voorbereid op dit avontuur"

3. Waar mag je wonen met een tiny house?

Zet je je tiny house in een tuin, op bouwgrond of in de vrije natuur? Sowieso heb je voor een tiny house een vergunning nodig. Je mag ze dus niet zomaar ergens neerzetten. In Wallonië is er al een wetgevend kader voor microwoningen. Daar is men al iets meer mee met het hele verhaal en gelden er al enkele regels met betrekking tot ‘habitats légers’. Wil je meer weten over het wetgevend kader in Wallonië? Dan vind je op www.wallonie.be meer informatie.

In Vlaanderen zijn er nog geen algemene richtlijnen. Tiny houses vallen al jaren onder de  woonwagen reglementering. Maar er is nood aan een aangepaste regelgeving voor flexibele woonvormen. Er is te veel onduidelijkheid. Volgens Vlaams minister van Wonen, Matthias Diependaele (N-VA), zouden er tegen 2024 nieuwe regels klaar moeten zijn. Er zijn al steden en gemeenten die wél meer duidelijkheid scheppen. Zo heeft de stad Leuven ondertussen een eigen reglement voor tiny houses klaar.

Voor tiny houses die dienstdoen als zorgwoningen is er wel een wettelijk kader bepaald door de Vlaamse overheid. Wie een zorgunit wil plaatsen in de tuin kan dit sinds 2021 mits een eenvoudige melding bij de gemeente. Er gelden wel nog steeds enkele basisvoorwaarden. Zo mag je de unit bijvoorbeeld niet in je voortuin plaatsen en mag hij niet groter zijn dan 50 vierkante meter.

In Frankrijk hebben we een leuk initiatief gespot, dat ondertussen ook al overgewaaid is naar België: Prêter son jardin. Concept is dat je je grond kan delen met bijvoorbeeld iemand in een tiny house, in ruil voor onderhoud van de moestuin of andere diensten. Vooral bij oudere mensen valt dit in de smaak. Iemand in de buurt hebben, stelt hen gerust en door het sociale contact zijn ze minder geïsoleerd. Win-win!

4. Wat zijn de voordelen van een tiny house?

Een belangrijk voordeel van een tiny house is de prijs. Tiny houses zijn betaalbare woonvormen, die daarom erg in trek zijn bij zowel jongeren als ouderen. Ook als je aan het bouwen of renoveren bent, is een tiny house een originele tijdelijke woning die je nadien makkelijk kan verhuren als vakantiehuis. Daarnaast biedt een tiny house je heel wat vrijheid. Een tiny house is namelijk verplaatsbaar en dat geeft je heel wat mogelijkheden naar woonomgeving toe. 

Grootste troef is ongetwijfeld het duurzaamheidsverhaal. Kies je voor een tiny house, dan verklein je je ecologische voetafdruk omdat je compacter woont. Zo hou je ook je energieverbruik onder controle of woon je misschien zelfs helemaal zelfvoorzienend. Tot slot is de snelle opbouw ook een belangrijk voordeel.

Lees ook: Je energiezuinige woning supersnel bouwen? Ga voor een containerwoning. 

5. Wat zijn de nadelen van een tiny house?

Kies je ervoor om te leven in een kleine ruimte, dan kom je wel voor enkele uitdagingen te staan. Bij de indeling en inrichting moet je goed stilstaan bij wat je écht nodig hebt. Decluttering en keuzes maken is de boodschap. Dat kan verfrissend zijn, maar je hebt er toch een bepaalde mindset voor nodig. Daarnaast kan je niet vermijden dat tiny houses al snel rommelig kunnen aanvoelen. Ook is er minder ruimte om gasten te ontvangen en heb je minder privacy naar je eventuele medebewoners toe. 

6. Hoeveel kost een tiny house?

Wil je een tiny unit gebruiken als hobbykamer of tuinkantoor, dus zonder keuken, badkamer, toilet, …? Dan kan je bijvoorbeeld voor 19.500 euro (excl. btw) een tiny house aanschaffen van 15m2. Wil je graag een ingericht tiny house om in te wonen? Dan zijn er tiny houses vanaf 50.000 euro. Wil je een goed uitgeruste tiny house in bijvoorbeeld Thermowood van 33m2 voor 4 personen met twee slaapzones, een ingerichte keuken, badkamer met douche, wasbak en toilet, ingebouwde kasten, een warm water boiler en airco? Dan betaal je al makkelijk meer dan 70.000 euro. Wil je liever nog meer ruimte en comfort en ga je richting 60m2 met een interieur op maat, een buitenafwerking naar keuze (crepi, gevelsteen, hout, …), een warmtepomp, ledverlichting, extra bergruimte en ingebouwd in de grond? Dan zit je al snel boven de 100.000 euro.*

Nieuw is dat enkele tiny house-fabrikanten nu ook huurkoop aanbieden. Zo spreid je de betaling van je tiny house in de tijd en betaal je - afhankelijk van een eventueel voorschotbedrag - een vast bedrag af per maand.

7. Hoe klein mag je tiny house zijn?

Wil je wonen in je tiny house, dan moet die voldoen aan kwaliteitsnormen. Volgens die normen moet een woning minstens 18m2 zijn voor een alleenstaande. Dat is een minimum maar geen standaard. Op de markt vind je namelijk al tiny houses van 14m2. Alles hangt dus af van waarvoor je je tiny house wil gebruiken. Richt je een tiny house in als tuinkantoor, dan is 14m2 al een mooie werkruimte. Doet je tiny house dienst als zorgwoning of woonst voor een klein gezin, dan bekijk je het formaat uiteraard in functie van je eigen noden en wensen. En de plaats waar je tiny house zal staan. Want je leefomgeving is meer dan alleen je woonruimte binnen.

8. Hoe duurzaam is een tiny house?

De meeste tiny house-producenten trekken volop de kaart van duurzaamheid. Ze kiezen voor duurzame of gerecycleerde materialen, produceren met een lage CO2-uitstoot of zelfs CO2-neutraal. Tiny houses worden goed geïsoleerd en voldoen aan de EPB-normen. Ze kunnen ook voorzien zijn van een ventilatiesysteem D, een elektrische warmtepomp, zonnepanelen, hoogwaardige isolatie, zonwerend hoogrendementsglas en zelfs een groendak

Wist je al dat een elektrische warmtepomp verplicht is bij nieuwbouw vanaf 2025? 

9. Wat is een off-grid tiny house?

Wil je nog een stap verder gaan in duurzaam leven en wonen, dan is een off-grid tiny house misschien iets voor jou? Off-grid wonen betekent dat je woning niet is aangesloten op de basisvoorzieningen (elektriciteit, gas, water en riool). Een off-grid tiny house is dus zelfvoorzienend. Denk aan zonnepanelen, een wateropslagsysteem, een zuinige boiler-verwarmingscombi (die op een 12V batterij aangesloten kan worden), een composttoilet, … 

Gaat off-grid net een stap te ver voor jou? Dan kan je ook gaan voor een semi off-grid tiny house. Dan is je tiny house gedeeltelijk zelfvoorzienend door zonnepanelen en verwarm je bijvoorbeeld met een kachel, maar is er wel een aansluiting op het water- en rioleringsnet.

Benieuwd hoe zo’n zelfgebouwd en zelfvoorzienend tiny house er kan uitzien? Ontdek dan het 16m2 grote tiny house van Jente en Bonita.

10. Moet je tiny house altijd op wielen staan?

Dat is geen must. Je kan een tiny house evengoed inbouwen in de grond. Voordeel van wielen is natuurlijk de wendbaarheid en vrijheid. Maar een tiny house dat ingebouwd wordt, kan evengoed makkelijk verplaatst worden. Al gebeurt dat dan met een kraan, wat iets meer voorbereiding vraagt.  

* prijzen Batibouw 2023

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget
Je eigen woondroom realiseren? Met deze tips bespaar je op je bouwbudget

Voor jonge twintigers en dertigers is bouwen de laatste jaren minder vanzelfsprekend: de grondstofprijzen stijgen, vakmensen worden duurder en je wordt...

Lees meer
Box in duurzaam thermowood
Box in duurzaam thermowood

Een praktische bergruimte in je tuin, een moderne pool house bij je zwembad of dé ideale BBQ- spot? Kies voor een oogstrelend design in een trending...

Lees meer
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken
Bespaar op je energiefactuur: zet in op duurzame woontechnieken

De huidige energieprijzen rijzen de pan uit. Door in te zetten op duurzame woontechnieken, kan je de bedragen op je factuur al voor een groot stuk doen...

Lees meer
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!
Renoveer je woning grondig en profiteer van de totaalrenovatiebonus!

BENOveren, van deze term heb je ongetwijfeld al eens gehoord. Netwerkbeheerder Fluvius zet er dan ook volop op in. Zij willen dat iedereen beter renoveert, ...

Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken