Steeds vaker klachten over verkeerde EPC-waarde: waar loopt het mis?

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is niet meer weg te denken bij de verkoop of verhuur van een woning. Dat komt door het toenemende belang van de EPC-waarde op de huurprijs en door de renovatieverplichting. Steeds vaker verschijnen er klachten over een verkeerd EPC-label. Wat zijn de meest voorkomende fouten, kan je als particulier zulke fouten voorkomen en waar kan je terecht met een klacht? Wij geven antwoord op deze vragen. 

Meest gemaakte fouten bij EPC-test

Als je je woning wil verkopen of verhuren, is het noodzakelijk om een EPC te laten opstellen. Dit mag dateren vanaf 2019. Daarvoor komt er een energiedeskundige ter plaatse om een aantal tests te doen. Het kan dan al eens gebeuren dat de specialist een fout maakt. “Vaak is dit te wijten aan een te snelle of onzorgvuldige opmaak van het EPC. De soms lage prijzen die worden gehanteerd voor de opmaak van een EPC stroken niet met de inspanningen die een energiedeskundige moet leveren voor een kwaliteitsvol EPC”, vertelt stafmedewerker communicatie Veronique Vens van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). 

Enkele voorbeelden:

  • Niet alle verliesoppervlaktes of installaties zijn ingevoerd
  • Kenmerken van verschillende vensters zijn niet nagekeken
  • Producteigenschappen zijn niet opgezocht
  • Er is geen ‘referentie bouwjaar’ ingevuld

Nuance: Het EPC is al jaren een begrip bij de verkoop van een woning. Mede door de energiecrisis is het een veel gelezen document. Iets meer dan de helft vindt een energiezuinige woning zelfs belangrijker dan een comfortabele woning. Bij VEKA stellen ze vast dat “naarmate het belang van het EPC toeneemt, het aantal klachten stijgt.”

Zelf fouten voorkomen

De energiedeskundige heeft een hoop werk zowel voor, tijdens, als na het plaatsbezoek. Wat hij/zij ervoor en erna doet, heb je niet in de hand. Maar als de specialist bij jou thuis is, zijn er wel een aantal zaken waar je op kan letten. “Een plaatsbezoek van een kwartier is bijvoorbeeld vaak onvoldoende. Alle ruimtes van de woning moeten worden geïnspecteerd, afmetingen moeten worden opgenomen in geval er geen plannen beschikbaar zijn en de kenmerken van installaties, vensters en isolatie moeten worden geïnspecteerd. Hoe groter en complexer de woning, hoe meer tijd een plaatsbezoek in beslag neemt”, legt Vens uit. Na het onderzoek lijst de specialist alles in detail op in de bijlage van het EPC en bepaalt dan de EPC-waarde. “De eigenaar kan in het proefcertificaat de invoer toetsen aan de werkelijke situatie, bijvoorbeeld: zijn alle aanwezige installaties en verliesoppervlaktes ingevoerd? Is de invoer van de isolatiedikte in het dak correct? Klopt het bouwjaar van de woning? Bij twijfel spreek je als eigenaar best de energiedeskundige hierover aan”, adviseert Vens.

Bekijk welke negen documenten, naast het EPC, je nog nodig hebt voor de verkoop van een woning.

EPC-waarde klopt niet, wat nu?

Als je merkt dat de EPC-waarde niet klopt of je hebt er twijfels over, ga je best eerst raad vragen aan de energiedeskundige. Als je geen antwoord krijgt of je blijft nog met twijfels zitten, kan je een klacht indienen bij het VEKA. Als het EPC wel correct is opgemaakt en je merkt dat de energiescore hoog is, kan je tips op het EPC terugvinden om die EPC-waarde te verlagen. Bij de aanbevelingen staat uitgelegd wat het meest dringend is met daarbij het kostenplaatje. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Weetje: Vanaf 2028 verstrengt de renovatieplicht. Dan moet je binnen de vijf jaar een EPC-label C halen. Wellicht zal het aantal klachten dan nog toenemen. Tot die tijd gelden deze premies.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’
Technieken kiezen voor je woning? Ontdek er alles over in ons gratis magazine ‘Mijn Energie’

Elektriciteit, verwarming, sanitair warm water, ventilatie … Technische installaties zijn onmisbaar om het comfort in je woning te verzekeren. De...

Lees meer
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas
Klaar voor een klimaatneutrale toekomst? Kies voor hybride en verwarm met groen gas

Wil jij je steentje bijdragen aan een duurzame toekomst? En er zelf financieel ook baat bij hebben? Investeer dan in een hybride verwarmingsinstallatie: de ...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken