Expert tipt: dit zijn de tuinklussen voor april

April is misschien wel de drukste maand op de tuinkalender: onkruid wieden, de moestuin aanleggen, het gazon verzorgen en planten snoeien. Allemaal tuinklussen die deze maand op je wachten. Tuinexpert Bart Verelst vertelt hoe je ze best aanpakt

April = onkruid wieden

In april komt de tuin terug tot leven. Dat geldt niet alleen voor je geliefde planten, maar ook voor onkruid. April is dan ook het startschot voor ieders hobbytuinier minst geliefde tuinklusje: onkruid wieden. “Het is belangrijk om in april heel waakzaam te zijn voor onkruid”, benadrukt Verelst. “Verwijder wekelijks plantjes die niet thuishoren in je tuin. Zo bespaar je jezelf een hoop werk later in het jaar.”

Wat met je planten?

Haal je tuingereedschap maar boven deze maand. “Bamboe en siergrassen kan je in april uitstekend verdelen”, vertelt Verelst. “Het is ook de ideale maand om rozen, heesters en de eerste perkplantjes te planten.” De lente krijgt zo vorm in je tuin.

En tegelijkertijd is het ook het uitgelezen moment om rozen te snoeien. “Dat geldt ook voor siergrassen, die mag je nu volledig afknippen”, geeft Verelst mee. “Je zal zien dat ze razendsnel opnieuw beginnen te groeien.”

Planten in de moestuin

Kijk je al uit naar zelfgekweekte groentjes op je bord? In april mag je eraan beginnen. “In de moestuin mag je wortelen, spinazie, uien en aardappelen zaaien”, zegt Verelst. “Maar let op, want er is nog steeds kans op vorst. Wie bijvoorbeeld aardappelen wil planten, moet zeker rekening houden met de weersvoorspellingen.”

De plantjes die doorgaans als eerste boven de grond komen piepen, zijn erwten. “Je mag erwten nu al buiten zetten als je ze binnen voorgezaaid hebt”, vertelt Verelst. “Verder is het ook een goed moment om bleekpotten over je rabarber te zetten, zo oogst je later minder zure rabarber.”

In april is het verder ook een goed idee om biologische en organische voorjaarsmeststoffen toe te voegen aan de bodem. “Meststoffen worden nu namelijk meteen opgenomen door de planten”, legt Verelst uit.

Wat met het gazon?

Ook het gazon smeekt om aandacht in april. “Je mag in april lege plekken in het gazon bijzaaien”, vertelt Verelst. “Graszaadjes zullen kiemen wanneer de bodemtemperatuur 12 à 15 graden bedraagt. Na een paar zonnige dagen bereikt de bovenlaag van je gazon normaal gezien die temperatuur.”

“Vanaf april kan je ook nieuwe gazons inzaaien, maar let dan wel op voor de concurrentie van onkruid”, voegt Verelst er nog aan toe. “Dat geldt ook voor bloemenweides, zeker voor eenjaarsbloeiers.”

Wil je het gazon verticuteren, dan is april daar ook een goede maand voor. “Verticuteren doe je bij voorkeur in beide richtingen”, geeft Verelst mee. “En verticuteer het liefst in een regenachtige periode zodat de zaadjes meteen in de bodem kunnen spoelen.”

Wie bomen in de tuin heeft staan, kan de onderkant van de stammen ook kalken. “Dat creëert niet alleen een mooi effect, dankzij die witte laag kalk wordt de eerste felle zon ook weerkaatst en zo scheurt de schors minder snel”, sluit Verelst af.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken