“Zelfs met digitale meter weet Vlaming niet wat een kilowattuur inhoudt”

Marktonderzoeksbureau Data Synergy heeft een studie uitgevoerd bij meer dan 1.000 Vlamingen met een digitale meter. Daaruit blijkt dat slechts 27% weet wat een kilowattuur is en wat bepaalde toestellen verbruiken. 

Onvoldoende kennis, zelfs met digitale meter

Uit het onderzoek van Data Synergy, uitgevoerd in opdracht van June Energy,blijkt dat 73% van de Vlamingen met een digitale meter eigenlijk niet begrijpt wat ze verbruiken.“Het gebrek aan die kennis is rechtstreeks de verantwoordelijkheid van de overheid en de regulatoren”, vindt Vincent De Dobbeleer, CEO van June Energy. “De installatie van een digitale meter zou een perfect moment moeten zijn om consumenten een informatiepakket mee te geven. Een gemiste kans dus.”

Kilowattuur, megawatt… wat?

Uit de bevraging blijkt dat 35% van de ondervraagden met een digitale meter helemaal niets weet over de termen kilowattuur of megawattuur. 38% kent de begrippen wel maar niet het verbruik van de toestellen. “Er is dus meer kennis over energie nodig. Ter vergelijking: mensen weten zeer goed wat hun auto verbruikt, in l/100km, en hoe ze minder kunnen verbruiken. Maar meestal niet wat hun droogkast of verwarming verbruikt. Dit zijn nochtans energievreters”, aldus De Dobbeleer.

Impact energiecrisis

Door de energiecrisis hebben Vlamingen hun gedrag wel aangepast. 70% zette de verwarming lager, een derde heeft effectief geïnvesteerd om de woning energiezuiniger te maken. Door bijvoorbeeld zonnepanelen, thuisbatterijen, warmtepompen, nieuwe ramen en/of isolatie te plaatsen.

Net nu het hard nodig is dat we onze huizen energetisch verbeteren, blijkt dat 2 op 3 Vlaamse huishoudens met een digitale meter niet kan inzetten op energie-investeringen. “Ze kunnen het zich niet veroorloven. De laatste weken en maanden horen we continu dat de energieprijzen volop aan het dalen zijn en er eigenlijk geen probleem meer is. Dat is natuurlijk onzin. Dit onderzoek toont aan dat veel mensen de crisis degelijk hebben gevoeld en nog moeilijke keuzes moeten maken om voorbereid te zijn op volgende winter.”

Uitgelegd

Kilowattuur (kWh) is een meeteenheid van elektrische energie, het verwijst dus naar het verbruik van je toestellen. Voorbeeld: een kilowattuur staat gelijk aan het energieverbruik van een toestel van 1.000 watt gedurende een uur.

Megawattuur is ook een meeteenheid voor elektrische energie. Omdat megawatt veel vermogen inhoudt, is deze term gebruikelijker bij zware apparatuur. De term geeft zelfs de capaciteit van windmolens en elektrische centrales aan. Het is zelfs zo sterk dat een megawatt maar liefst 1.000 huishoudens tegelijkertijd van stroom kan voorzien.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.
Zo plaats je veilig jouw rookmelders.

Een rookmelder (ook wel brandalarm genoemd) helpt bij het zo snel mogelijk detecteren van rook. Het installeren hiervan is dan ook sinds 1 januari 2020...

Lees meer
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie
Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens
Maak je woning helemaal zomerklaar met screens

Om je woning helemaal voor te bereiden op de zomer, doe je er goed aan screens te laten installeren. Want met zo’n handig zonweringsysteem geniet jij deze...

Lees meer
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?
Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken