Gert en Patricia kozen voor een prefab houtskeletwoning: "Nog elke dag een vakantiegevoel"

Nadat hun kinderen het nest definitief waren ontvlogen, gingen Gert en Patricia op zoek naar een kleinere woning die geschikt was voor hun tweetjes en de kat des huizes. Een goede prijs-kwaliteitsverhouding, architecturale uitstraling, energiezuinigheid en een lage milieu-impact waren de voornaamste prioriteiten. Zo kwamen ze uit bij Skilpod en werden ze de eerste officiële ambassadeurs het gelijknamige woningconcept. “Na twee jaar hebben we nog elke dag het gevoel dat we op vakantie zijn.”

Wie in deze crisistijden het nieuws volgt, wordt regelmatig om de oren geslagen met het bericht dat bouwen weer maar eens duurder geworden is. Gelukkig zijn er interessante én betaalbare alternatieven voorhanden. De woning van Gert en Patricia in Balen is daar het beste bewijs van. “Aanvankelijk dachten we eraan om een oude bungalow op te knappen, tot we kennismaakten met Skilpod, een firma uit de streek die prefab houtskeletwoningen aanbiedt. We wisten niet goed wat we moesten verwachten, maar toen we een demowoning gingen bezichtigen, waren we meteen overtuigd. Waarom zouden we ons aan een intensieve renovatie wagen als we onze droomwoning kant-en-klaar konden verkrijgen voor dezelfde prijs?”

Royaal ruimtegevoel

Zo gezegd, zo gedaan. In een mum van tijd verrees op het stuk grond van Gert en Patricia een gelijkvloerse #100-woning met alles erop en eraan. “Dat cijfer duidt op de woonoppervlakte, die in ons geval 104 m² bedraagt”, legt Gert uit. De open bebouwing bestaat uit een rechthoekig basisvolume. Dankzij de slimme indeling wordt elke vierkante centimeter ruimte optimaal benut. We beginnen de rondleiding achteraan, waar de open keuken (compleet uitgerust met toestellen van AEG en een kookeiland, red.) en het eetgedeelte zijn ingericht. Dit laatste vloeit naadloos over in de ruime living. Daar leidt een klein gangetje naar de badkamer met inloopdouche en dubbele wastafel, het toilet en de twee slaapkamers aan de straatzijde.

“Eigenlijk hadden we drie slaapkamers, maar we hebben twee kleinere slaapkamers laten samenvoegen tot een groter geheel, dat dienstdoet als opslag- en hobbyruimte. Een van de voornaamste troeven, die ons ook meteen opviel toen we de demowoning gingen bezichtigen, is het royale ruimtegevoel. Alle vrienden en familieleden die hier voor het eerst over de vloer kwamen, waren verrast wanneer ze merkten hoeveel plaats er binnen is. Wij wonen hier nu met z’n tweetjes en onze kat, maar zelfs voor een jong gezin met een of twee kinderen zou dit perfect zijn.”

Strak en hedendaags design

Dat de woning zo ruim aanvoelt, is onder meer te danken aan de vele verdiepingshoge raampartijen, die strategisch gepositioneerd zijn om voor een optimale lichtinval te zorgen. Bovendien kozen Gert en Patricia ervoor om hun muren en plafond volledig wit te laten verven, waardoor hun interieur ook nog eens erg fris oogt. “Dat is een ander voordeel van het Skilpod-concept dat ons meteen charmeerde: qua binnen- en buitenafwerking kan je heel wat kanten uit. Dat vonden we belangrijk, want het oog wil ook wat”, lacht Gert.

“Het strakke, hedendaagse design van de Skilpod-woningen spreekt ons geweldig aan. Je kan ook voor hout en lichte kleuren opteren, maar wij kozen voor een gevelbekleding in verticale rode steenstrips. In combinatie met de zwarte aluminium raamkaders, die via hun dieptewerking een mooi 3D-effect creëren (het handelsmerk van Skilpod, red.), zorgt dat voor een mooie visuele wisselwerking. Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat dit een houtskeletwoning is. Ook binnen is nergens hout te bespeuren.”

Zeer lage EPC-waarde

Hoewel het er dus niet aan te zien is, was het feit dat de woning werd opgetrokken in hout eveneens een doorslaggevende factor voor Gert en Patricia. Ze wilden immers een zo duurzaam mogelijke woning realiseren. “Ik vond dat we de verantwoordelijkheid hadden om onze ecologische footprint maximaal te reduceren”, vertelt Gert. “Op het dak van onze vorige woning lagen ook al zonnepanelen, maar hier zijn we nog een flinke stap verder gegaan. Dankzij een hoge isolatiegraad, drievoudige beglazing en zonnepanelen met thuisbatterij (niet standaard inbegrepen bij de woning, red.) bedraagt de EPC-waarde van onze woning 1. Net niet energieneutraal dus, maar dat is gelukkig slechts een detail. Het belangrijkste is dat we haast al onze energie- en verwarmingsbehoeften kunnen dekken met eigen groene stroom en dat we geen beroep hoeven te doen op fossiele brandstoffen zoals gas of stookolie. Om ook onze elektrische wagens duurzaam te kunnen opladen, zullen we binnenkort zelfs nog enkele extra zonnepanelen laten installeren.”

Voor een garage was geen plaats in het rechthoekige basisvolume. Om hun elektrische wagens toch overdekt te kunnen stallen,  lieten Gert en Patricia aan de zijkant van hun woning een carport plaatsen, die qua look naadloos aansluit bij hun woning en die de achterliggende tuin extra afschermt van de straat. De fraaie omgevingsaanleg – naar een ontwerp van een vriend des huizes die vroeger tuinarchitect was – maakt het plaatje compleet. “Dankzij het grote raam aan onze eettafel en het aangrenzende terras kijken we voortdurend uit op de natuur. We leven dus letterlijk en figuurlijk (in het) groen. Daardoor hebben we elke dag het gevoel dat we op vakantie zijn.”

Volledige ontzorging

De zonnepanelen, de custom carport en de omgevingsaanleg zijn extraatjes die Gert en Patricia zelf hebben toegevoegd, maar voor de rest nam Skilpod alles op zich, tot en met de bouwaanvraag, de grond- en funderingswerken en de aansluiting op het water-, elektriciteits- en rioleringsnet. “Qua ontzorging kon dat tellen”, benadrukt Gert. “Bovendien ging het allemaal zeer snel. De woning werd volledig opgebouwd in het atelier en hoefde ter plaatse enkel nog geassembleerd en verder afgewerkt te worden. Na een paar weken konden we al verhuizen!”

“We wonen hier intussen twee jaar en de balans is zeer positief”, besluit Gert. “We zijn blij dat we op zoek zijn gegaan naar een alternatief woningconcept en hebben nog geen seconde spijt gehad van onze keuze. Skilpod werkt met een aantal vaste basismodellen in functie van een efficiënte productie, maar dat hebben we niet als een beperking ervaren. Zeker omdat het een gunstige invloed heeft op de prijs – een van dé troeven van het Skilpod-concept en modulair bouwen in het algemeen. All-in kom je toch een stuk voordeliger uit dan bij een klassiek nieuwbouwproject. Nu een huis bouwen duurder is dan ooit, is dat erg mooi meegenomen …”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’
Een nieuwe woning bouwen? Ontdek alles wat je moet weten in ons gratis magazine ‘Mijn Nieuwbouw’

Een woning bouwen? Er komt heel wat bij kijken! Hoe moet je woning eruitzien? Welke materialen wil je gebruiken? Welke technieken zijn er allemaal? Hoe ga...

Lees meer
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Concrete House - Open Wervendag 2023
Concrete House - Open Wervendag 2023

Tijdens Open Wervendag op 7 mei 2023 kan je zien hoe Belgische bouwbedrijven duurzaamheid en energiezuinigheid combineren bij de bouw van nieuwe woningen,...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken