Bescherm je woning met een zonwering voor buiten: werking, soorten en prijs

Ben je op zoek naar een zonwering voor buiten? Dan merk je al snel dat er heel wat toepassingen bestaan. Wil je weten welke dat precies zijn, hoe ze werken en hoeveel je ervoor betaalt? We maken je graag wegwijs!

Wat is buitenzonwering?

Zonwering voor buiten houdt de warmte buiten en beschermt je woning tegen oververhitting. In de winter fungeren rolluiken of andere zonweringsystemen dan weer als extra isolatie. Zonwering bestaat in tal van soorten zoals rolluiken, screens, luifels, zonneschermen … Daarnaast zijn ze erg handig inzake privacy en inbraakveiligheid. Ontdek hier waarom een investering in zonwering een goede keuze is.

Waarom is zonwering voor buiten zo belangrijk?

Er is niets zo slecht voor je woning als oververhitting. Je huis afkoelen kost namelijk veel energie. Dé oplossing om de zon te weren is – zoals de naam doet vermoeden – zonwering. Zo kan je altijd genieten van een heerlijke frisse woning.

De juiste zonwering draagt bij tot een beter energieverbruik. Wanneer je de lichtinval in huis blokkeert, maak je de binnentemperatuur stabieler en kan je besparen op energiekosten. Je hoeft immers minder te verwarmen of te koelen.

Idealiter wordt je woning al van bij het ontwerp gewapend tegen dodelijke hittegolven, bijvoorbeeld door te werken met dakoversteken. Als je constructie niet toelaat om de zon voldoende te weren, zijn er andere oplossingen, zoals zonwering. Rolluiken, screens en zonneluifels kunnen de binnenvallende zomerzon bestrijden. Ontdek nog meer tips om je woning koel te houden tijdens warmere dagen en om de zon binnen te halen in de winter.

Kies ik voor zonwering binnen of buiten?

Buitenzonwering is altijd de betere keuze omdat die de zon al blokkeert nog voor ze naar binnen kan geraken. Kies je enkel voor zonwering aan de binnenkant, dan warmt de zon nog steeds het glas van je ramen op, waardoor er hitte naar binnen komt. Zonwering aan de buitenkant van je ramen houdt de warmte efficiënter weg. Dat is zeker interessant wanneer je over een lichtkoepel of -tunnel beschikt.

Binnenzonwering wordt gebruikt om de warmte van zonlicht te blokkeren, aan de binnenkant van een woning. Dat zorgt ervoor dat je minder energie verliest en geniet van meer comfort. Je hebt keuze uit screens, shutters, zonwerend glas, raamfolies en zonwerende raambekleding. Je kan er bovendien de lichtinval mee regelen: van een totale verduistering in de slaapkamer tot maximale lichtinval in de keuken.

Met binnenzonwering kan je de temperatuur in huis aangenaam maken. Buitenzonwering zal weliswaar altijd efficiënter zijn omwille van de directe blokkade van zonnestralen. Zonwering buiten is ook veiliger en vormt een extra barrière voor inbrekers. Zonwering binnen biedt dan weer een esthetische meerwaarde, denk maar aan shutters, stores of (over)gordijnen.

Welke soorten zonwering voor buiten bestaan er?

Er zijn heel wat zonweringsystemen zoals rolluiken, lamellen, screens, uitvalschermen, zonnetenten … Ontdek hieronder meer over elk type buitenzonwering!

Rolluiken

Rolluiken bieden tal van voordelen: ze weren de zon, zijn verduisterend, isolerend en akoestisch. In de winter blijft de warmte daardoor beter binnen, terwijl het in de zomer lekker koel blijft. Met rolluiken kan je de temperatuur in je woning met meer dan 6 graden verlagen. Rolluiken hebben bijgevolg een gunstig effect op het E-peil van je woning. Benieuwd welk type rolluik matcht met jouw woning?

Screens

Screens zijn dé gedroomde oplossing om de hitte buitenshuis te houden, exact wanneer het nodig is. Bij zonnig weer geniet je van een aangenaam binnenklimaat. Het grote voordeel van een screen is dat je bij daglicht altijd van binnen naar buiten kan kijken, maar niet andersom. Een screen is een verticale zonwering die je perfect kan wegwerken in je nieuwe woning, in de spouw bijvoorbeeld. Geen nieuwbouw maar renovatie? Dan is de voorbouwmethode een betere oplossing. Zelf screens installeren of laten installeren? Hou dan rekening met deze aandachtspunten.

Zonnetent

Een zonnetent, zonnescherm, zonneluifel of knikarmscherm kan je manueel of elektrisch uitvouwen als je te veel last hebt van de zon. Hindert de zon niet, dan laat je ze gewoon ingeklapt of opgevouwen. Dé ideale flexibele oplossing om te voorkomen dat de warmte binnenkomt! Wil je een groot terras overspannen? Plaats dan extra steunpunten. Zelf een luifel installeren op je terras? Bekijk ons handige stappenplan!

Terrasoverkapping

In tegenstelling tot een zonneluifel, kan je de outdoorliving of terrasoverkapping niet wegtoveren. Ze is opgebouwd uit een draagstructuur waartussen je het doek kan afrollen en opspannen. Het voordeel van de doeken is dat ze vuil- en waterafstotend zijn. Een terrasoverkapping heeft als voordeel tegenover een luifel dat het beter bestand is tegen weer en wind.

Hoe kies ik de juiste zonwering voor mijn huis?

Het kiezen van de juiste zonwering hangt af van je behoefte. Wil je vooral schaduw op je terras wanneer je buiten vertoeft? Kies dan voor een luifel of terrasoverkapping. Wil je verkoeling binnen? Dan zijn screens of klassieke rolluiken ideaal en bovendien budgetvriendelijker dan een luifel of overkapping. Wil je écht maximaal genieten van je tuin, dan ben je weliswaar toch gebaat bij een luifel of outdoorliving. Kan je niet kiezen tussen beide systemen? Wij lijsten de pro’s en contra’s van zonneluifels en terrasoverkappingen netjes voor je op. Of heb je liever een overzicht van rolluiken vs. screens? Bye keuzestress!

Wat is de prijs van zonwering voor buiten?

Je bent wellicht al overtuigd van het nut van een buitenzonwering. Maar wat kost een gemiddelde buitenzonwering nu eigenlijk? Wij lichten hieronder de 2 populairste systemen toe. Belangrijk om weten is dat je kiest voor kwaliteit en duurzaamheid. Kijk dus verder dan enkel de prijs!

Rolluiken

Er zijn verschillende factoren die de prijs van rolluiken bepalen. Het type rolluik (opbouw, inbouw of voorzet), het materiaal (pvc of aluminium), de bediening (manueel of geautomatiseerd), kleur en extra’s. Voorzet- of opbouwrolluiken zijn duurder dan inbouwrolluiken. Ook aluminium rolluiken kosten meer dan rolluiken in pvc. Benieuwd naar de richtprijzen van rolluiken?

Screens

Net zoals bij rolluiken, bepalen ook bij screens meerdere elementen de prijs. Denk maar aan de openings- en transmissiefactor van het doek en de kleur (standaardlakkleur of RAL-kleur). Wil je een draadloze Somfy-motorisering, inclusief zender? Ook dan moet je rekenen op een meerprijs. Voor screens die uitgerust zijn met een ritssysteem, zal je eveneens dieper in je buidel moeten tasten. Ontdek hier het prijskaartje van screens.

Hoe bedien je zonwering voor buiten?

Zonwering kan manueel of elektrisch bediend worden. Je kan ze natuurlijk ook automatiseren en je rolluiken op vaste tijdstippen naar boven en beneden laten gaan. Ook kan je je zonwering integreren in je domoticasysteem.

Naar manuele zonneschermen is er amper nog vraag. Om moderne, gezipte screens te openen, is een gemotoriseerd systeem de beste oplossing. Je kan ze dan op verschillende manieren aansturen: draadloos of elektrisch met een knopje op de muur. Tegenwoordig zijn er ook wind- en zonwachters: deze openen en sluiten het screen van zodra er wind of zonlicht gedetecteerd wordt. Ook bediening vanop afstand met een app op je smartphone is mogelijk.

Bij rolluiken kan je kiezen voor een manuele of geautomatiseerde bediening. Het laatste kost natuurlijk meer. Geautomatiseerde rolluiken kan je bedienen via een schakelaar, afstandsbediening of bedieningspaneel.

Hoe onderhoud ik mijn zonwering?

Het onderhoud van screens is heel eenvoudig: wassen met lauw water. Hardnekkige vlekken kan je verwijderen met een zachte zeep. Vermijd in elk geval agressieve detergenten of een hogedrukreiniger. Rolluiken vergen heel weinig onderhoud.

Toch nog te warm in huis?
Heb je ondanks je buitenzonwering toch nog last van de warmte in huis? Dan kan een airco soelaas bieden. En ook tal van alternatieven kunnen zorgen voor een optimale koeling van jouw woning!

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?
Een schuifraam kiezen: waar moet ik op letten ?

Schuiframen geven veel licht en zorgen voor een open gevoel in je woning. Maar wist je dat er verschillende systemen bestaan? Waar moet je allemaal op...

Lees meer
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken