“Haal alles uit je moestuin en voorkom droogte”: tuinexpert gidst je door de tuinklussen in juni

De vakantie lonkt in juni, maar groene vingers moeten nog doorwerken. Deze maand is het extra druk voor hobbytuiniers. De moestuin draait op volle toeren, onkruid plant zich razendsnel voort en het is tijd om hagen te snoeien. Daarbovenop kan de zomerdroogte al voor problemen zorgen. Tuinexpert Bart Verelst gidst ons door de tuinklusjes van juni.

Oogsten in de moestuin

In de moestuin is het in juni alle hens aan dek. “Deze maand kan je de eerste aardappelen oogsten”, geeft Verelst mee. “Dat geldt ook voor de eerste lading sla en ook de erwten zouden stilaan rijp moeten zijn.” Juni is ook de periode waarin veel mensen groenten in volle bodem planten. “Denk dan bijvoorbeeld aan bonen, die plant je later dan erwten omdat ze niet tegen koude kunnen.”

Geen moestuin zonder eigen tomaten, maar het is wel altijd opletten geblazen voor de gevreesde tomatenplaag. “Zorg ervoor dat er genoeg verse lucht binnen kan in de serre”, tipt Verelst. “Creëer een droge omgeving en geef bij voorkeur water rechtstreeks in de grond, met een omgekeerde fles bijvoorbeeld. Zo zorg je ervoor dat de bladeren niet nat worden en voorkom je schimmels, waaronder de tomatenplaag.”

Ook een warme junimaand kan nefast zijn voor groentes in je moestuin. “Sla en paksoi kunnen bij warm weer bijvoorbeeld in bloei schieten”, waarschuwt Verelst. “Rem de groei van slasoorten af door schaduw in je moestuin of serre te voorzien.”

Voorkom een droge tuin in juni

De kans op droog weer in juni is behoorlijk groot. Er zijn verschillende manieren om je tuin beter te wapenen tegen die droogte. “Maak de bovenste laag van de bodem regelmatig los”, vertelt Verelst. “Doe dat met een schoffel en niet meer dan twee of drie centimeter diep. Op die manier dringt water beter binnen in de bodem.”

Het kan ook geen kwaad om in de borders een laagje compost of mulch tussen je planten te strooien. “Een laagje compost dient als natuurlijke isolatielaag, houdt de temperatuur van de bodem laag en voorkomt op die manier verdamping”, legt Verelst uit.

In Vlaanderen zijn we erg gesteld op een strak, frisgroen gazon. In onze steeds warmere zomers is dat in de meeste tuinen echter een hele uitdaging geworden. “Ik raad aan om het gazon bij droogte niet te kort te maaien”, zegt Verelst. “Krijgen we een natte junimaand, dan hoef je echter geen schrik te hebben om het gazon wat korter te maaien.”

Onkruid is je grootste vijand in juni

Wie in april en mei met toewijding onkruid weggehaald heeft, hoeft zich in juni hopelijk niet al te veel zorgen te maken over dat vervelend groen. Maar ook in juni blijft onkruid verwijderen een belangrijke klus op de tuinkalender. “Hoe sneller je onkruid weghaalt, hoe beter”, klinkt het bij Verelst. “Laat het onkruid in elk geval niet uitschieten, want dan zaait het zichzelf uit en wordt de toestand hopeloos.”

Hagen snoeien doe je in juni

Juni staat bij hobbytuiniers bekend als de maand om hagen te snoeien. Verelst geeft twee tips. “Speur de haag voor het snoeien af op vogelnestjes en wees op die plekken extra voorzichtig”, vertelt hij. “En het is heel erg belangrijk om het snoeiafval goed op te ruimen. Die groenresten zijn namelijk een bron van luizen en ander ongedierte die je niet over de hele tuin wil verspreiden.”

Verelst sluit af met een tip. “Na een flinke dosis regen kunnen hortensia’s doorhangen, een typisch tuinprobleem”, klinkt het. “Dat kan je vermijden door de hortensia’s samen te binden, een raster op de bodem te voorzien of door de hortensia te ommuren met een taxushaagje.”

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan
Dakrenovatie van een licht beschadigd plat dak: zo pak je het aan

Hitte, vrieskou, wind, regen … Het dak van je woning krijgt het hard te verduren. Logisch dus dat je af en toe last kan hebben van barsten en scheuren. Met ...

Lees meer
Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen
Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen

Wil je deze zomer optimaal kunnen genieten in je achtertuin? Dan mag een terras dat er piekfijn bijligt zeker niet ontbreken. Ben je op zoek naar een...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken