Parkeer je je auto graag op een overdekte plaats? Dan kan je kiezen voor een carport. Maar die beslissing is niet zo simpel als het lijkt: waar komt je carport? Hoeveel ruimte heb je nodig om je auto vlot te parkeren? Uit welke materialen kan je kiezen? Op welke prijs moet je rekenen? En mag je zomaar een carport plaatsen of heb je een vergunning nodig? Wij maken je wegwijs in zeven vragen.
Carport of garage?
Zowel in een garage als onder een carport kan je je wagen overdekt parkeren. Een carport biedt een aantal troeven ten opzichte van een garage: je hebt minder materialen nodig, waardoor een carport een stuk goedkoper is en je offert geen kostbaar woonvolume op.
Hou er wel rekening mee dat een carport je auto niet beschermt tegen vriestemperaturen. Ook heb je minder bergruimte dan bij een garage. Tenzij je een carport combineert met een opberghok. Tot slot kan een carport niet afgesloten worden, waardoor je wagen minder veilig geparkeerd staat dan in een garage.
Waar komt je carport?
Je kan een carport tegen je woning aanbouwen of vrijstaand plaatsen. Daarbij kan je kiezen voor een modulaire prefabconstructie die je zelf in elkaar kan zetten of een carport op maat, gemaakt door een gespecialiseerde firma. Een derde optie is dat je architect een carport in het ontwerp van je woning integreert. In dat geval wordt de carport opgenomen in het volume.
Hoe breed moet een carport zijn?
Vaak baseren mensen zich op de buitenmaten van hun auto om de breedte van de carport te bepalen. Maar je moet ook gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. Reken daarom minstens op een breedte van zo’n 3 meter. Moet je manoeuvreren om eruit te rijden? Dan mag je carport zelfs nog breder zijn zodat de hoekpaal geen obstakel vormt. Om één wagen te parkeren heb je minimaal een carport van 18 m² nodig (3 op 6 meter). Voor twee wagens moet je minimaal rekenen op 36 m² (6 op 6 meter). Wil je ook nog plaats om gereedschap op te bergen? Dan kan je kiezen voor een carport met een berghok.
Hout, aluminium of staal?
Afhankelijk van de stijl die je wenst, bestaat de structuur van een carport doorgaans uit hout, staal of aluminium. Staal en aluminium zijn twee onderhoudsvriendelijke opties. Staal is meestal verzinkt en wordt nadien in de gewenste kleur gelakt; aluminium wordt gepoedercoat.
Ook een houten carport is mogelijk. Kies wel voor een duurzaamheidsklasse 1, zodat je carport rot- en schimmelvrij blijft. Denk bijvoorbeeld aan tropische houtsoorten zoals padoek en afrormosia of aan inheemse soorten zoals grenen- en vuurhout (op voorwaarde dat ze geïmpregneerd zijn). Ook Thermowood - hout dat door een thermische behandeling ongevoelig is gemaakt voor vocht en schimmels - is geschikt. Met dit stappenplan plaats je zelf een houten carport.
Welke materialen voor het dak van je carport?
Heeft je carport een volwaardig, hellend dak? Dan kan je het dak afwerken met dezelfde dakpannen of leien als je woning. Al komt dit niet zo vaak voor. De meeste carports hebben namelijk een plat dak. Daarbij heb je keuze uit verschillende materialen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor prijsbrekers zoals polyester- en pvc-golfplaten. Maar deze materialen zijn minder duurzaam en lawaaierig als het hard regent. Een andere optie is polycarbonaat: dat is erg licht en makkelijk te verwerken. Vind je polycarbonaat er niet stijlvol genoeg uitzien? Dan kan je kiezen voor gelaagd glas. Tot slot kan je het dak van je carport afwerken met EPDM of roofing. Indien je dak sterk genoeg is kan je het ook omtoveren tot een groendak.
Aandachtspunt: Let er wel op dat je bij een plat dak een minimale helling van 1% voorziet, zodat het regenwater kan weglopen.
Wat is de prijs van een carport?
Het spreekt voor zich dat de prijs van een carport afhangt van de grootte en materialen die je kiest. Weet ook dat een vrijstaande carport duurder is dan een aanbouwcarport, omdat je meer palen nodig hebt en er extra graaf- en verankeringswerken moeten gebeuren. Reken voor een vrijstaande houten carport van 3 op 6 meter op een prijs vanaf 2.160 euro excl. btw en plaatsing. Kies je voor een stalen carport? Dan betaal je wat meer: prijzen starten vanaf 3.000 euro excl. btw en plaatsing voor een vrijstaand exemplaar.
Heb je een vergunning nodig voor een carport?
Voor je een carport laat plaatsen, informeer je best eerst of je een vergunning nodig hebt. Voor een aangebouwde carport heb je in principe altijd een vergunning nodig, maar in sommige gevallen volstaat enkel een meldingsplicht.
Wil je een vrijstaande carport plaatsen? Dan hoef je in sommige gevallen geen vergunning aan te vragen en heb je geen meldingsplicht. Daarvoor moet je carport wel aan een aantal regels voldoen:
- De oppervlakte bedraagt maximaal 40 m² (ook bestaande vrijstaande bijgebouwen worden meegeteld).
- De hoogte is maximaal 3,5 m.
- De carport wordt maximaal op 30 m afstand van de woning gebouwd.
- De carport blijft in de zijtuin op 3 m van de perceelgrens en in de achtertuin op 1 m.
Opgelet: sommige gemeenten hanteren strengere regels. Vraag daarom altijd bij jouw gemeente na wat mag en moet.