Vloerverwarming is een energiezuinig systeem dat werkt op lage temperatuur. De gelijkmatige verdeling van de stralingswarmte en onderhoudsvriendelijkheid van dit systeem zijn slechts enkele voordelen die je overstag kunnen laten gaan. Benieuwd naar de werking, de soorten én de kostprijs?
Hoe werkt vloerverwarming?
Vloerverwarming is een warmteafgiftesysteem dat via leidingen in of op de chape of dekvloer voor de verwarming van een ruimte zorgt. Het werkt op gas, stookolie of elektriciteit en op lage temperatuur (30 à 45°C). Zo zorgt het voor een heerlijke stralingswarmte, die gelijkmatig verdeeld wordt over de vloer.
Welke systemen bestaan er en welk systeem is geschikt voor jouw woning?
Het aantal systemen is heel uitgebreid. Zo heb je staalnetten, profiellatten, voorgevormde isolatieplaten, tackers en noppenplaten. Benieuwd welk type jij nodig hebt in je nieuwe of bestaande woning?
Natte en droge systemen
We onderscheiden ‘natte’ en ‘droge’ systemen. Bij natte systemen liggen de leidingen rechtstreeks in de natte chape. Bij droge systemen liggen de leidingen in een voorgevormd element zoals isolatieplaten, polystyreen of piepschuim. Je kan genieten van een vluggere warmteafgifte en -verspreiding. Ook zijn er lage keteltemperaturen mogelijk bij een droog systeem. Afhankelijk van je vloeropbouw en de beschikbare hoogte, kan je uitmaken wat voor jou de meest geschikte oplossing is.
Heb je een klassieke nieuwbouw of totaalrenovatie? Dan beschik je meestal over voldoende ruimte en opbouwhoogte en kan je dus vrij kiezen welk systeem je wil. Wil je je budget beperken, kies dan voor een nat systeem. Bij een bestaande woning of grondige renovatie, zijn de mogelijkheden beperkter en is chape soms geen optie. Ook zit je vaak met een beperkte opbouwhoogte voor je vloer en kan je in de problemen komen met je oorspronkelijke vloerpas. Dan is een droog systeem het overwegen waard. Het is compacter dan een nat systeem. Hou er rekening mee dat elk type verwarming een invloed op de vloeropbouw heeft.
Een droge vloerverwarming is duurder maar heeft een grote meerwaarde op het vlak van rendement. Zo ligt het rendement 18% hoger dan bij een nat systeem. Desalniettemin blijft de natte variant het populairst in België. Het is dan ook de goedkoopste oplossing.
Hydraulisch systeem
Hydraulische vloerverwarming bestaat uit een warmwatersysteem van verwarmingsbuisjes waardoor warm water gestuurd wordt. Het is een inert systeem met een lange opwarmingstijd dat vooral gebruikt wordt in nieuwbouwprojecten. De installatie is complexer dan die van elektrische vloerverwarming.
Elektrisch systeem
Elektrische vloerverwarming werkt niet met waterbuisjes, maar met verwarmingsmatten of -linten op de vloer. Het systeem werkt op elektriciteit en is onafhankelijk van je cv-installatie. Het kan op een bestaande ondervloer geplaatst worden en vereist dus geen breekwerk. Het systeem heeft een snelle opwarmtijd en is vooral geschikt voor renovatieprojecten.
Wat zijn de voor- en nadelen van vloerverwarming?
Voordelen
Vloerverwarming is een efficiënt lagetemperatuursverwarmingssysteem dat werkt op temperaturen van 30 à 45°C. En dat wordt bij renovaties en nieuwbouw steeds vaker de norm. Sinds 2023 is lagetemperatuurverwarming bij nieuwbouwwoningen zelfs verplicht. Zo’n systeem vraagt dan ook minder energie en is bijgevolg energie-efficiënt.
In tegenstelling tot conventionele verwarmingssystemen, geniet je dankzij vloerverwarming van een gelijkmatige, egale warmteverdeling over de vloer. Hierdoor kan je je thermostaat met gemak 2 graden lager zetten dan normaal. Zonder in te boeten aan comfort of warmte!
Vloerverwarming resulteert voor 100% in stralingswarmte. Hierdoor blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil. En daardoor heb je dan weer minder last van droge lucht in de verwarmde ruimte. Het doet bovendien geen stof circuleren en vergt geen onderhoud!
Vloerverwarming neemt geen plaats in. Omwille van deze plaatsbesparing, heb jij meer ruimte in huis en kan je ook je muren voor 100% benutten. Meer weten over de voordelen van vloerverwarming?
Nadelen
Vloerverwarming heeft langer tijd nodig om een ruimte op de gewenste temperatuur te brengen. Geef je de voorkeur aan een verwarmingssysteem dat snel kan reageren? Combineer vloerverwarming dan met lagetemperatuurradiatoren of ventiloconvectoren (uitgerust met een ventilator die de warmte in de kamer verspreidt). Je vloerverwarming fungeert dan als basisverwarming en de radiatoren of convectoren zorgen voor de snelle opwarming en blijven continu de ingestelde temperatuur regelen.
Wat kost vloerverwarming?
Dankzij vloerverwarming kan je je ruimtes in huis op een heel lage temperatuur verwarmen. En dat merk je aan je energiefactuur. Benieuwd wat vloerverwarming kost?
Nieuwbouw staat synoniem voor chape. Voor een nat systeem moet je rekenen op prijzen vanaf 25 euro per vierkante meter. Bij een renovatie is een chape soms geen optie en is een droog vloerverwarmingssysteem aangeraden. Reken op prijzen vanaf 65 euro per vierkante meter. Deze prijzen zijn exclusief installatiekosten. Geen doe-het-zelver? Besteed de werken dan uit. Reken hiervoor op het dubbele van de aankoopprijzen.
Vloerverwarming is uiteraard maar een deel van je volledige verwarmingsinstallatie, en dus ook van de prijs. Houd bij je budgettering ook rekening met je verbruik.
Is vloerverwarming voldoende om elke ruimte in huis mee te verwarmen?
In de badkamer is vloerverwarming een must. Let wel: de meeste badkamers krijg je meestal nooit goed genoeg verwarmd met enkel vloerverwarming. Je kan er de nodige graden bij doen door gebruik te maken van een radiator, elektrisch vuurtje of handdoekendroger. Ook in heel wat andere ruimtes is vloerverwarming ideaal.
Naast elektrisch verwarmen, kan je ook kiezen voor wandverwarming als bijverwarming. Het aandeel stralingswarmte is vrij hoog, vergeleken met convectoren en radiatoren. Net zoals vloerverwarming, is wandverwarming ook zuinig in gebruik en werkt het op lage temperaturen. Hoewel het lang duurt voor de muur op temperatuur is, blijft hij wel warmte afgeven wanneer de verwarming uitgeschakeld is.
Wij delen graag nog meer tips om je badkamer efficiënt te verwarmen.
Welke vloeren kan je combineren met vloerverwarming?
Om je ruimte goed te kunnen verwarmen is het belangrijk dat de warmte door je vloer moet kunnen. Kies daarom voor een vloer met een lage warmteweerstand, zoals keramische tegels of natuursteen. Ook kurk, parket en gietvloeren kan je prima combineren met vloerverwarming. Bij het plaatsen van je ideale vloer moet je wel enkele regels in acht nemen, zoals het voorzien van uitzetvoegen.
Benieuwd welke vloeren je kan combineren met vloerverwarming en waarop je allemaal moet letten?
Hoe verwarm je je woning het zuinigst?
Het type verwarming en warmtelichaam dat je kiest heeft een invloed op je leefcomfort, maar ook op je portemonnee. Benieuwd wat de voor- en nadelen van elk type verwarming zijn? Bekijk onze vergelijkingstabel. Of wil je sowieso met de goedkoopste energiebron verwarmen? Kies dan voor een hybride warmtepomp. De opstelling bestaat uit een condensatieketel op gas of stookolie en een lucht-waterwarmtepomp. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en geeft die vervolgens weer af aan je radiatoren of vloerverwarming.