Onze tips voor Open Wervendag

Zit je met bouwvragen? Of heb je bouwplannen en kan je een dosis inspiratie wel gebruiken? Bezoek dan op zondag 7 mei Open Wervendag. Tijdens deze zestiende editie kan je bijna 100 werven bezoeken in heel België. We maakten alvast een mooie selectie.

Tip 1: Energieneutrale woning in landelijke stijl

In Grembergen (Oost-Vlaanderen) kan je deze energiezuinige houtskeletwoning in opbouw bezoeken. De woning combineert de landelijke stijl met een E-peil van 0. Dit wil zeggen dat de woning zelf de nodige energie zal produceren dankzij zonnepanelen. De energie zal optimaal benut worden voor de vloerverwarming, de koeling en de ventilatie van het huis. Als maatwerkbouwer wil bouwbedrijf Dewaele bouwers adviseren op vlak van architectuur en materialen, maar vooral op het vlak van energiezuinig bouwen.

Locatie: Ringstraat 19, 9200 Grembergen

Tip 2: Feng Shui-woning in CLT

Feng Shui staat voor harmonie in huis. Elke ruimte heeft zijn eigen functie en meubilair wordt optimaal gepositioneerd. Ook over de keuze van materialen wordt goed nagedacht. Benieuwd hoe zo’n woning eruit kan zien? In Lubbeek (Vlaams-Brabant) kan je zondag deze nul-energiewoning bezoeken, waarbij de architectuur de Feng Shui regels volgt. Daarnaast combineert bouwbedrijf Arkana houtskelet met CLT-panelen. Dat zijn zijn meerlaagse, kruiselings verlijmde houten panelen, opgebouwd uit eenlaagse platen van massief hout. Volgens Arkana een van de meest innovatieve bouwmethodes van de toekomst.  

Locatie: Olmendreef 8, 3210 Lubbeek

Tip 3: Maximaal licht in halfopen bebouwing

In Ham (Limburg) verrijzen zes halfopen bebouwingen. Elke woning heeft zijn eigenheid, maar samen vormen ze een contrasterend geheel met de andere woningen in de buurt. Ruimte en licht staan centraal bij deze woningen. De keuken gaat als centrale hart van de woning over in de leefruimtes en grote raampartijen zorgen voor maximale lichtinval. Mint Projects wil je met deze woningen inspireren door hun bijzondere architectuur en gebruik van duurzame elementen.  

Locatie: Schermanstraat 36-41, 3945 Ham

Tip 4: Betonwoning met leefkelder

Strakke architectuur met grote glaspartijen naar de tuin en een eerder gesloten voorgevel. Zo herken je deze twee betonwoningen in Schoten (Antwerpen). Bijzonder is dat een centrale trap tussen de verdiepingen het daglicht door de woning filtert. Tot zelfs in de kelder. Die fungeert als woonruimte met patio. Voor de gevel koos Concrete House voor een vlakke pleister met betonlook in aardetint in combinatie met hout.  

Locatie: Wezelsebaan 102 A en B, 2900 Schoten

Naast energiezuinige woningen en circulaire renovaties kan je tijdens Open Wervendag ook openbare gebouwen, grote infrastructuurwerken en projecten met warmtenetten bezoeken. Organisator Embuild wil hiermee aantonen hoe innovatief de bouw is en hoe ze duurzame oplossingen kunnen leveren voor wonen, mobiliteit en klimaat. 
Meer info: www.openwervendag.be

Partnerartikels

Bekijk alle partners
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen
Bezoek onze kijkwoning in Herent & in Olen

Voor meer informatie over ons betonbouwsysteem en onze werkwijze staan wij u graag persoonlijk te woord in onze kijkwoning te Herent of Olen. Vrij te...

Lees meer
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!
Echt duurzaam bouwen? Met dit innovatief bouwsysteem kan het!

De toekomst vraagt om energiezuinige en goed geïsoleerde woningen met eigen stroomvoorzieningen. Door de opgelegde normen rond energiezuinigheid zal de...

Lees meer
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg
Stap voor stap naar een succesvolle renovatie: dit plan helpt je op weg

Je hebt een bestaande woning gekocht die je grondig wil renoveren. Voor je ook maar denkt aan die nieuwe keuken of badkamer, zal je eerst de ruwbouw in...

Lees meer
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!
Wonen in landelijke stijl: dit authentieke dakraam vormt de perfecte match!

Wie dacht dat een dakraam niet past bij een hoeve of een woning met een landelijke uitstraling zit mis! Het rustieke kiepdakraam van Skylux met zijn...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken