Tuinaanleg: van de juiste aanpak tot het kostenplaatje

Ga je je tuin (her)aanleggen? Dan stel je jezelf ongetwijfeld heel wat vragen: hoe begin je eraan en in welke periode van het jaar? Hoe zorg je voor een groen gazon en een goede afwatering? Waar voorzie je best tuinverlichting? En wat kost dit allemaal? We maken je wegwijs in wat je zeker moet weten over tuinaanleg.

Hoe begin je met de tuinaanleg?

Eerst en vooral: begin niet lukraak maar vertrek van een goed tuinontwerp. Daarin staat duidelijk uitgewerkt hoe je tuin er moet uitzien en welke elementen en beplanting er allemaal komen. Deze vier vragen moet je jezelf op voorhand ook zeker stellen.

Stap één is zorgen voor een goede ondergrond. Zeker de eerste 30 tot 40 centimeter moeten in orde zijn. Tijdens je bouw- of renovatiewerken zijn er waarschijnlijk heel wat machines overheen gereden. Om opnieuw bodemleven te creëren, moet je de grond eerst verbeteren en weer losmaken.

Ook een analyse van het type grond dat je hebt, is geen overbodige luxe. De grondsoort is namelijk bepalend voor je plantkeuze. Begin ook nog niet te snel met de aanleg van tuinpaden of een terras als je opvulgrond zou gebruiken. Zo loop je het risico op verzakkingen.

Denk zeker ook na over de oriëntatie van je tuin. Is die tuin gericht naar het warme zuiden, natte westen of koude noorden? Dit zal bepalen welke planten je best waar plaatst en of je extra schaduw moet creëren. Soms moet je niet helemaal vanaf nul beginnen. Mooie bomen, struiken of planten die er al staan kunnen je nieuwe tuin structuur geven. Verwerk ze in je ontwerp.

Vergeet je voortuin niet! Ook al maken we niet echt gebruik van onze voortuin, toch verdient die het om er mooi bij te liggen. Met deze tips maak je er een blikvanger van.

Volgorde tuinaanleg

1. Start met de grondwerken

Om te vermijden dat je later opnieuw stukken van je tuin moet opbreken, start je best met de ondergrondse werken. Zoals het leggen van de kabels voor tuinverlichting, een wateraansluiting, funderingen voor je tuinafsluiting, graafwerken voor een zwembad of vijver en het nivelleren van grond waar nodig.

2. Plan de zware elementen in

Voor de installatie van sommige elementen heb je (zware) machines nodig: voor de funderingen voor het terras, een prefab tuinberging of zwembadkuip, zware betondallen, een grote poort ... Allemaal werken die je eerst moet afronden vooraleer je je tuin verder kan afwerken met gras en andere beplantingen.

3. Breng de afwerking in orde

In een volgende fase komt het plaatsen van hekken, terrastegels en de buitenverlichting aan bod. Je hebt nu nog genoeg vrije bewegingsruimte om met dozen en kruiwagens in de weer te zijn zonder schade aan te richten. Ook je perken en borders vullen, bomen planten en een plekje uitzoeken voor je moestuin kunnen in deze fase.

4. Grondafwerking

De laatste stap is de grond van je tuin netjes afwerken en bijvoorbeeld bloembollen planten en je gras inzaaien. De beste periodes om dat te doen, zijn de maanden mei en september. Voor een mooi resultaat hou je tijdens de groeiperiode je kinderen en huisdieren het best van het gras. Even geduld en genieten maar! Liever meteen een groene grasmat? Dan zijn grasmatten of kunstgras een optie. Of hou je meer van een weelderige tuin vol leven? Met een bloemengazon kan het.

Ben je een handige Harry met best wel wat plantenkennis? Dan kan je proberen om je tuin zelf aan te leggen. Maak dan wel zeker deze beginnersfouten niet. Door je tuin zelf aan te leggen, behoud je de volledige controle over de timing en spaar je wat uit.

In welke periode van het jaar leg je best je tuin aan?

Het voorbereiden van je tuin doe je best in een droge periode waarin het niet vriest. Een bevroren of natgeregende ondergrond bemoeilijkt namelijk het werk. Wanneer je welke planten en groenten het beste zaait vind je in deze kalender.

Hoe zorg je voor een goede afwatering in je tuin?

Om te vermijden dat regenwater niet vlot kan indringen in jouw tuin of van je terras kan aflopen, is een goede afwatering van je buitenomgeving belangrijk. Daar bestaan meerdere oplossingen voor, zoals drainage en waterdoorlatende bestratingsmaterialen. Ook de keuze van je beplanting en bestratingsmaterialen kunnen wateroverlast in je tuin helpen voorkomen.

Hoe leg je een klimaattuin aan?

Hittegolven, stortbuien, lange periodes van droogte... Het veranderende klimaat heeft een serieuze impact op onze tuinen. Gelukkig kan je daar met enkele ingrepen op anticiperen. Denk maar aan schaduwbomen, een waterpartij in de buurt van je terras en lichte kleuren voor je terrastegels. Lees hier met welke ingrepen je de omgeving rond je huis nog koel kan houden.

Wat kost het om je tuin aan te leggen?

De prijs van je tuin heb je voor een groot stuk zelf in de hand. Zo zijn er heel wat mogelijkheden voor terrastegels in allerlei prijscategorieën. Keramische en betontegels zijn bijvoorbeeld voordeliger dan natuursteen. Vraag ook meerdere vloerders om een offerte. Zo kan je vergelijken wat ze aanbieden voor welke prijs. Of je kan natuurlijk ook je terras zelf aanleggen.

Voor de beplanting in je tuin kan het ook alle kanten op. Jonge bomen en planten zijn daarbij een pak goedkoper dan volgroeide exemplaren. En ook een gazon aanleggen is zeker niet duur en kan je makkelijk zelf doen. Heb je nog niet het budget om je hele tuin aan te planten, voorzie dan als tussenoplossing meer gras.

Tuin zelf aanleggen of uitbesteden aan een tuinaannemer?

Je kan je tuin gerust zelf aanleggen. Bereid je wel goed voor en zorg dat je alles van materialen en gereedschap voorhanden hebt zodat de verschillende stappen vlot op elkaar kunnen volgen. Reken op enkele weken vooraleer je dit zelf allemaal klaar krijgt.

Heb je geen groene vingers of geen tijd om zelf aan de slag te gaan? Dan kan je beroep doen op een tuinaannemer. Kies dan bij voorkeur een aannemer uit je buurt. Dat scheelt je niet alleen een pak aan transportkosten, je aannemer is dan ook vertrouwd met jouw omgeving en weet welke planten het hier goed doen. Je kan eventueel ook het periodiek onderhoud van je tuin aan deze aannemer uitbesteden.

Partnerartikels

Bekijk alle partners
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras
In 8 stappen naar de ideale aanleg van je tuin en terras

Net als je woning verdient ook je tuin een goed ontwerp voordat je eraan begint. Ook als het perfect mogelijk is om achteraf (ingrijpende) wijzigingen door ...

Lees meer
Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen
Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen

Wil je deze zomer optimaal kunnen genieten in je achtertuin? Dan mag een terras dat er piekfijn bijligt zeker niet ontbreken. Ben je op zoek naar een...

Lees meer
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”
Cedral terrasplanken rond het zwembad: “Het warme loopgevoel van hout, maar zonder splinters”

Toen Carmen en haar man een jaar in hun nieuwbouw in Heule woonden, was het tijd om de tuin en het zwembad onder handen te nemen. Een onderhoudsvriendelijk ...

Lees meer
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen
Extra daglicht en verluchting? Aan deze 5 voorwaarden moet een dakraam zeker voldoen

Met een dakraam haal je meer daglicht en verse lucht binnen. Maar een dakraam moet wel aan zeer hoge eisen voldoen. Zo moet het niet alleen bij de stijl ...

Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken